Hirdetés
Bespájzolva

Csípős utazás 2. rész

Kolbászos-medvehagymás burgonyafánk

Karantén junk
Hirdetés

Csípős utazás 2. rész

Hirdetés

A csípős kalandozás most folytatódik. A múltkor bejártuk egész Amerikát, most pedig érkezzen Európa és egy nagyobb utazás Afrika is. Hihetetlen, hogy mennyi csípős szósz létezik a világban, szóval világjárásra fel!

Európa

  • Magyar csípős paprika (Magyarország)

Főbb összetevők: tört csípős paprika, paradicsom
Mondanom sem kell, hogy itthon ezt mindenki nagyon is jól ismeri, majdhogynem nemzeti fűszer, amely kerül mindenbe a gulyástól kezdve a csirkepaprikásig. Az eredeti cikk példának az Erős Pistát illetve a Piros Aranyat hozza fel, de egészen biztos, hogy mindannyian tudunk még jó párat hozzátenni.

Forrás

  • Ljutenica / Ajvár / Pindjur (Szerbia / Bulgária / Bosznia)

Főbb összetevők: különböző fajta piros paprikák, fokhagyma, padlizsán (helyenként)
Nem tudom elkerülni, hogy ne a Pindjur Pandúrok jussanak eszembe, de annyi tuti, hogy mindhárom szósz a lazábban csípős vonalat követi. A Balkánról valóak, és inkább sült paprika relishhez hasonlítanak, rengeteg fokhagymával, időnként padlizsán és répa felhasználásával, ráadásul a régióban a neveik felcserélése sem számít halálos bűnnek.

Forrás

  • Biber salcasi (Törökország)

Főbb összetevők: vörös chili, só, növényi olaj
A vörös chili, melyet ehhez a szószhoz használnak fel, napon szárított és pirított, mielőtt olaj és só segítségével pasztásítják. Az eredményt aztán használják sok mindenhez, legyen az rágcsa, shakshuka, vagy bármi, ami egy kis fűszerezésre szorul.

Forrás

Afrika

  • Harissza (Algéria, Líbia, Tunézia, Marokkó)

Főbb összetevők: csípős paprika, olívaolaj, fokhagyma, római kömény, koriander
Ez nem más, mint lényegében Észak-Afrika ketchupja, mindenhol használják, alapszósz. Megy ragukba és önmagában is ízesítőként szolgál. Kiváló bárányhoz és kuszkuszhoz, gyorskajához, pizzához, valamint szendókhoz.

Forrás

  • Piri piri szósz (Dél-Afrika)

Főbb összetevők: piri-piri chili, citrusfélék héja, paprika, babérlevél, tárkony, oregano, citromlé
Portugál felfedezők találták meg a szósz alapjául szolgáló piri-piri chilit.  Elvitték magukkal haza, csirkemarinádot készítettek belőle, ráadásul egy gyorsétteremlánc, a Nando’s is erre építette a sikerét. A szósz maga pedig elképesztő módon sikeres a mai napig az Afrikában található korábbi portugál kolóniákban.

Forrás

  • Shatta (Egyiptom)

Főbb összetevők: paradicsom, darált chili, olívaolaj, petrezselyem
Ezt a sűrűbb fajta szósz gyakran használják az egész Közép-Keleten, pl. a kosharinban, a helyiek nemzeti ételében is.

Forrás

  • Awaze (Etiópia)

Főbb összetevők: görögszéna magvak, chili, cayenne bors, paprika, fokhagyma, mézbor
Ezt a szószt önállóan, akár köretként is fogyasztják az etióp ételek mellé.

Forrás

  • Shito (Ghána)

Főbb összetevők: szárított hal, chili (általában cayenne), gyömbér, olaj, vöröshagyma, paradicsom.
A csípős szószokat általában elég hamar be tudjuk azonosítani, hogy akkor most fűszeresek, vagy savanykásak, de ha az umami, azaz az ötödik íz is bejön a képbe, na az már döfi! A ghánaiak megtanulták, hogyan lehet magasabb szintre emelni a szószukat egy kis szárított rákkal, vagy heringgel, és így egy igazi ízbombát hoznak létre, ha ezt hozzácsapják egy raguhoz, vagy bármilyen más ételhez.

Forrás

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások