Ezek a világ legboldogabb országainak ikonikus ételei
Kevés olyan dolog van, ami jobban hozzájárul az egyén boldogságához, mint egy jó étel, noha nyilván, egy ország boldogsága nem mérhető egyedül csak az ételekben. Megjelent viszont a 2017-es Világboldogsági jelentés (igen, tényleg van ilyen), mely alapján már ki lehet deríteni, hogy a listavezető országokban milyen ételeket fogyasztanak a leggyakrabban.
Norvégia – Füstölt lazac (Gravlax)
Norvégia a Föld legjobb füstölt lazacának ad helyet, ez kérdés nélkül való tény. Egyben ők a világ legboldogabb országa is, ami (nyilvánvalóan) annak köszönhető, hogy a címben említett hal elmaradhatatlan kelléke a norvég diétának. Az étel neve amúgy annyit tesz, mint “eltemetett lazac”, és technikailag ugyan nem füstölt, ellenben pácolják só, cukor és kapor keverékében 24 órán keresztül, és ez adja meg neki a jól ismert ízét is.
Dánia – Smørrebrød
Nyitott szendvicsek ugyan mindenhol találhatóak a világban, de az egyik sem hasonlít a smørrebrød-ra, ami Dánia mondhatjuk kedvenc ebédje. Magának a szendvicsnek a neve a vajból (smor) és a kenyérből (brod) érkezik, és ez az a két hozzávaló, amely minden smørrebrød alapját is képezi egyben. A szendók amúgy ugyanolyan finomak, mint amennyire jól néznek ki, és általános feltétjeik közé tartoznak helyi sajtok, füstölt halak, vagy épp a savanyúságok
Izland – Hot Dog
Talán nem is gondolná senki, de Izland rettentően komolyan veszi a hot-dog kérdést. Abban az országban, ahol az előre elkészített kajákból nincs akkora nagy választék, egy jól elhelyezett hot-dog stand valódi áldást jelenthet mind a helyiek, mind a turisták számára. A kolbászok bárány, sertés és marha keverékéből készülnek, természetes bélbe töltve, amely gondoskodik a máshol oly hiányzó roppanósságról. A minőség mellett természetesen a feltétek teszik az izlandi hot-dogokat szuperré: ketchup, édes mustár, sült hagyma, nyers hagyma, valamint remulád, a majonézről és az édes relishről már nem is beszélve.
Svájc – Raclette
Egy kicsit meglepő azért, hogy nem Svájc nyerte az első helyet a világ legboldogabb országainak listáján, mivel az egyik leghíresebb ételük a raclette az gyakorlatilag nem más, mint egy sajt, amit addig grillezel, míg totálisan szét nem olvad, majd ezek után rákaparod a tányérodra – mi ez, ha nem a megtestesült boldogság? Tradicionálisan főtt krumplival, savanyúsággal, felvágottakkal szolgálják fel. A raclette nem más, mint plusz egy indok Svájc boldogságához, a békés banki törvényekkel és Roger Federerrel egyetemben.
Finnország – Karelian pite
Finnország egy sötét, hideg ország, kényelmetlenül közel ragadva Oroszországhoz – hogyan lehet mégis hát az ötödik legboldogabb ország a világon? Hát a Karelian pitének köszönhetően, amely egy nyitott tetejű változatot képvisel. Klasszikusan rozslisztből készül, és a tölteléke nem más, mint rizs, vagy tört krumpli, és amíg még meleg, tojás és vaj keverékével fedik le. Ha van valami, ami garantáltan jó étel, és mosolyt csal a finnek arcára, akkor ez tuti az.
Hollandia – Stroopwafel
Noha rengeteg okot tudnánk akár csak mi magunk is felsorolni arra nézve, miért lehet Hollandia a világ egyik legboldogabb országa (beleértve a kanálisok, a tulipánok és a szélmalmok szeretetét, valamint a szex és a kábítószerek iránt tanúsított laza hozzáállást), azért a stroopwafel-nek is lehet némi köze hozzá.
A desszert eredetileg Gouda városából érkezett (melyet ugye más ízletes okokból is ismerünk), és egy réteg karamellszerű tölteléket tartalmaz két ropogós réteg ostya között. Hollandiában a stroopwafel klasszikus kísérője a kávénak vagy a teának, ráadásul a poháron felszolgálva, hogy mire a fogyasztásra kerül a sor, kellemesen megpuhuljon. Hát nem nagyszerű?
Kanada – Poutine
Kanada rengeteg dologról ismert, legyen szó akár a jéghokiról, a nyitottságról, és persze a poutine-ról – ez emeli őket Észak-Amerika legboldogabb országai közé is. Az étel nem más, mint egy hatalmas sültkrumpliágyra halmozott sajtdarab-kavalkád, nyakon öntve pecsenyelével, azaz gravyvel. Természetesen, akárcsak a burgereknél, vagy a pizzánál, minden elképzelhető feltét fellelhető, főleg ha az ember jól besörözik előtte, ami Kanadában szintén nem elképzelhetetlen.
Új-Zéland – Egykezes piték
Ha Új-Zélandra látogat az ember nem hagyhatja figyelmen kívül az útszéli kis pékségeket, ahol jobbnál jobb finomságok készülnek. Itt rengeteg ízletes péksüteményre lelhet az ember, de az úgynevezett egykezes piték viszik a prímet. Eredetileg ezt (is) az angolok honosították meg, és tökéletes reggelire, vagy ebédre, még menetközben is. A töltelék bármi lehet a bacontől a tojásig, a darált marhahúson át a sajtig, a currys csirkéig. A pitevariációk számánál egyedül a táj változatossága a nagyobb – ha arra járunk, mindenképp érdemes kipróbálni.
Ausztrália – Tim Tams
Ha olyan emberrel beszélünk, aki Ausztráliából költözött el, tuti hiányolni fogja ezt az ausztrál klasszikust. Két malátás kekszréteg között bújik meg a könnyed csokoládés krémes töltelék, és még ez is be van vonva egy réteg csokival, mert a több néha több. 1960 óta van jelen az országban és aki csak kóstolta, nosztalgiával beszél róla.
Svédország – Húsgolyók és vörösáfonya
Svédország, a Volvo, az Ikea, és természetesen a húsgolyók megalkotója – nem véletlen, hogy olyan boldogok az év egészében. A húsgolyó és a vörösáfonya (mely utóbbit gyakran lekvár formájában készítik el) az egész országban fellelhető a családi vacsorák alkalmával, ami igen jót is tesz a hideg téli estéken a morálnak.
Forrás: http://www.foodandwine.com/travel/best-food-found-in-worlds-happiest-countries