Hirdetés

Mártogatósok, dipek: ez a 6 legjobb cucc, amit a kenyeredre kenhetsz

Húsos makaróni

Ki szokott otthon húsos makarónit csinálni? Vacsorára perfekt! ;)#sknation #makaroni #husthussal

Tapenád, az egyik legmenőbb előétel

Pirítóssal, grissinivel vagy zöldségekkel is tök jó!
Hirdetés

Mártogatósok, dipek: ez a 6 legjobb cucc, amit a kenyeredre kenhetsz

Pontosan nem tudnánk megmondani, hogy miért rajongunk annyira a mártogatósokért, de az fix, hogy imádjuk az összeset. Az a jó bennük, hogy nemcsak a húsételeket tudjuk velük nagyon feldobni, hanem ha mondjuk vegetáriánusokat várunk vendégségbe, ezekkel akkor sem lőhetünk mellé. Na meg persze, ha nincs nagyon kedvünk főzni, akkor csak előkapjuk a hűtőből az egyik ott csücsülő krémet és jól megkenünk vele pár szelet kenyeret.
Hirdetés

Ajvár

Na, az ajvár szerintem egyértelműen a nyarat idézi. A kerti grillezések elmaradhatatlan kelléke ez, amit ehettek húsok mellé, vagy egyszerűen csak pirítósra kenve. A sült paprika füstös íze magában is baromi különleges, de mindez kenhető formában csak még több örömre ad okot! 😀

Padlizsánkrém

Kétség kívül minden padlizsán álma, hogy padlizsánkrém legyen belőle! Ezt a krémet világszerte szinte minden országban ismerik és eszik, de persze mindenhol máshogy nevezik el és más kenyérfélét tunkolnak bele 😀 Nálunk az erdélyi recept nyomán akár vinettaként is ismerhetik, aminek a receptje a legegyszerűbb változat, amivel valaha találkoztam. Ez is egy olyan kaja, amihez a fűszerezést és a krémbe beledobálandó alapanyagokat mindenki a saját ízlésére formálhatja, a lényeg a padlizsán megfelelő sütésén áll. Természetesen a szabadban, tűzön sütött füstös ízű padlizsán a legfrankóbb ebbe, amihez csak egy kis olaj, só, bors és hagyma kell. Milyen puritán kaja és mégis mennyire finom!

Zakuszka

Az erdélyiek úgy néz ki, tudják mit érdemes kenyérre kenni, ugyanis a tradicionális padlizsánkrém receptjük mellett, tökélyre fejlesztettek egy másik krémet is. Ez a zakuszka, aminek rengeteg változata ismert és még Erdélyben is kicsit mindenki máshogy készíti. Az alapja paprika, paradicsom és hagyma, de van, aki ezt is padlizsánnal turbózza fel, valamint létezik egy személyes kedvencem a givecs (amit kiskoromban rendszeresen fogyasztottam, de csak most vált világossá számomra, hogy ennek van külön neve :D). A givecs pedig egész egyszerűen egy babos zakuszka. Na, ennél nincs jobb, higgyetek nekem!

Hummusz

A listán eddig szereplő krémek közül a hummusz az egyetlen, amibe zöldségeket is lehet mártogatni. (Persze a többibe is lehet, csak ez a felállás legalább finom is.) De tényleg, ha filmnézéshez valami egészségesebb nasira vágytok, akkor csak daraboljatok fel mondjuk néhány paprikát és tunkoljátok őket hummuszba. Tehát ha van otthon rengeteg paprikátok és csicseriborsótok, netán még padlizsánotok is, akkor eldönthetitek, hogy padlizsánkrémet/ ajvárt/ zakuszkát készítetek vagy egy hatalmas adag hummuszt, amibe az előbbieket is mártogathatjátok! 😀

Az fix, hogy a humusszal csak jól járhattok,ugyanis nincs még egy olyan krém, ami ennyire jól passzol MINDENHEZ! Mivel az étel maga is közel-keleti eredetű, így a legelterjedtebb pitával fogyasztani, de ha nincs más, akár egy abonettel is tökre el tudom képzelni.

Guacamole

Egy szimpla érett avokádó is a listára kerülhetett volna (állagából és krémességéből adódóan) de azért a guacamole egy százszor jobb dolog. Mivel az avokádónak alapvetően nincs valami markáns és jellegzetes íze (de ha igazán őszinték akarunk lenni, azt mondanánk, hogy valójában nincs is íze), így ki merjük jelenteni, hogy nincs ember, aki ne szeretné ezt a gyümölcsöt. (Nem, most nem mennénk bele a kérdésbe, hogy zöldség VAGY gyümölcs).

Ahogy a többi dip, a guacamole is egy elég egyszerű kaja, csak paradicsom, hagyma, fokhagyma, só, bors és egy kis olaj kell hozzá. Tortillachipsszel, pirítóssal, pitával, mindennel király!

Pesto

A pesto egy kicsit azért kilóg a sorból, mivel a fokhagyma- és az olajtartalma miatt elég tömény íze van, így mártogatásra annyira talán nem alkalmas, de kenyérre kenésre annál inkább! A pestónak létezik mindenféle változata: az alapja lehet bazsalikomos, spenótos, paradicsomos, cukkinis, amihez a magokat is mindenki kedve szerint variálhatja.

Tökmaggal, fenyőmaggal, napraforgómaggal mandulával vagy konkrétan bármivel mixelhetitek az alapot, az biztos, hogy egy olyan cuccot fogtok kapni, amit napokig, vagy hetekig szívesen kentek majd a pirítósotokra! 😀

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások