Hirdetés
Karácsonyi menü

A 80. Street Kitchen TV-adás receptjei

Szilvás kenyérpuding

Kenyérből puding? Naná!
Hirdetés

A 80. Street Kitchen TV-adás receptjei

Egy menő olasz adással készültünk nektek: lesz itt rakott padlizsán, 3 sajtos lasagne és tiramisu-piskótatekercs is.
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Parmigiana di melanzane, avagy az olasz rakott padlizsán

Hozzávalók 2 személyre:

A paradicsomos raguhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál zellerszár
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ág friss rozmaring
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • 4-5 levél friss bazsalikom
  • 150 ml vörösbor
  • 2 konzerv darabolt paradicsom
  • só, bors
  • olívaolaj

Az összeállításhoz: 

  • 3 db padlizsán
  • 50 g parmezán
  • 250 g mozzarella

A sofrito alaphoz a vöröshagymát, a zellerszárat és a sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy felhevített lábasban kevés olívaolajon lepirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát és az aprított zöldfűszereket, majd rááöntjük a vörösbort és a paradicsomkonzerveket, sózzuk, borsozzuk, és kb. 40 percig rotyogtatjuk.

A padlizsánok zöld szárát eltávolítjuk, majd hosszában kb. fél centi vastag szeletekre vágjuk fel őket. Ezután sütőrácsra rakjuk a szeleteket, megsózzuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Egy sütőtálat kikenünk olívaolajjal, elkenünk az alján egy kanálnyit a paradicsomos raguból, majd ráfektetünk egy réteg sült padlizsánt. Megborsozzuk, és jön egy újabb réteg paradicsomszósz. Megszórjuk reszelt parmezánnal és rápakoljuk a vékonyra szeletelt mozzarella felét. Megismételjük az egész kört, majd 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.  

Háromsajtos lasagne

Hozzávalók:

  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 400 g darált sertéshús
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1000 ml rusztikus paradicsompüré
  • 400 g ricotta
  • 1 db biocitrom héja (¼-e kb.)
  • 3 db tojás
  • 150 g parmezán
  • 1 csokor bazsalikom 
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 ág oregánó
  • 12-14 lap előfőzés nélkül készíthető (gluténmentes) lasagnetészta
  • 420 g picante provolone sajt

Az olajat felhevítjük egy magas falú edényben, néhány perc alatt megfonnyasztjuk benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk, azután nyakon öntjük a paradicsompürével. Vékonyra szelt fokhagymával ízesítjük, és kb. 30 percig, alacsony lángon, időnként megkeverve készre főzzük a szószt. 

Amíg rotyog a húsos ragu, összeállítjuk a másik tölteléket: a ricottát sóval, borssal és a citromhéjjal ízesítjük, hozzáütjük a tojásokat, és kézi habverővel egy sűrű krémet keverünk belőle. Belereszeljük a parmezán ¾-ét, újabb keverés következik, és kicsit félretesszük. 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverésen. Lereszeljük kis lyukú reszelőn a provolone sajtot, a zöld fűszereket pedig felaprítjuk. Mikor már majdnem kész a húsos ragu, hozzáadjuk a friss fűszerek ¾-ét, a maradékot pedig a ricottához keverjük. 

Egy nagyobb, magas falú sütőtál alján egyenletesen eloszlatunk egy kevés paradicsomos ragut, jöhet rá a tésztaréteg, újabb paradicsomos réteg, majd a ricotta, és egy réteg provolone. Ezeket a rétegeket ismételjük, végül az utolsó adag provolone tetejére ráreszeljük a maradék parmezánt is. 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük, és tálalás előtt 15-20 percig pihentetjük.

Tiramisu-piskótatekercs

Hozzávalók egy tekercshez:

A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 120 g cukor
  • 20 ml olaj
  • 150 g liszt
  • 1 csipet só

A kávésziruphoz:

  • 150 ml eszpresszó
  • 100 g cukor

A krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • 2 ek instant kávé
  • 1 db vaníliarúd

A díszítéshez:

  • egész kávészemek
  • kakaópor

A tésztához a tojásfehérjéket habbá verjük a cukor felével, a sárgájákat pedig kihabosítjuk a cukor másik felével. A tojássárgájához öntjük az olajat, majd 2-3 lépésben beleforgatjuk az átszitált, sóval elkevert lisztet és a fehérjét. A tésztát sütőpapíros, nagy méretű tepsin eloszlatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük, és még melegen feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.

A kávésziruphoz a két hozzávalót kb. 5-6 perc alatt összefőzzük, majd félrerakjuk. 

A krémhez a mascarponét elkezdjük kihabosítani, majd hozzáadjuk a cukrot, az instant kávét és a vaníliarúd kikapart magjait, és stabil állagú, tortatöltésre is alkalmas krémmé habosítjuk. 

A piskótát kitekerjük, megkenjük a kávésziruppal, elegyengetjük rajta a krém kb. ¾-ét, és feltekerjük a hosszabbik oldalától. Vékonyan átkenjük krémmel a tekercs oldalát, csillagcsöves nyomózsákból kidíszítjük a tetejét, megszórjuk kakaóporral és pár szem kávébabbal díszítjük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

KIÁLLSZ VELÜNK A GYEREKJOGOKÉRT?

Ma 30 éves a Gyermekjogi Egyezmény, amelyet több mint 190 ország – köztük Magyarország – írt alá. Az Egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyek minden gyereket megilletnek. Ilyen például az életben maradáshoz, fejlődéshez, a védelemhez és a társadalomban való részvételhez való jog.

Az UNICEF Magyarország nevében azért fordulunk most hozzád, mert szükségünk van a segítségedre, hogy az évfordulón minél többen megismerjék a gyerekek alapvető jogait.

Ha te is csatlakoznál a figyelemfelhívó kampányhoz, készíts magadról egy képet, és az UNICEF-et megjelölve, posztold ezzel az üzenettel: Kiállok a gyerekjogok mellett!

Itt elolvashatod az Egyezmény rövidített verzióját:
www.unicef.hu

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások