Parmigiana di melanzane, avagy az olasz rakott padlizsán
Hozzávalók 2 személyre:
A paradicsomos raguhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál zellerszár
- 1 szál sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ág friss rozmaring
- 2-3 ág friss kakukkfű
- 4-5 levél friss bazsalikom
- 150 ml vörösbor
- 2 konzerv darabolt paradicsom
- só, bors
- olívaolaj
Az összeállításhoz:
- 3 db padlizsán
- 50 g parmezán
- 250 g mozzarella
A sofrito alaphoz a vöröshagymát, a zellerszárat és a sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy felhevített lábasban kevés olívaolajon lepirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát és az aprított zöldfűszereket, majd rááöntjük a vörösbort és a paradicsomkonzerveket, sózzuk, borsozzuk, és kb. 40 percig rotyogtatjuk.
A padlizsánok zöld szárát eltávolítjuk, majd hosszában kb. fél centi vastag szeletekre vágjuk fel őket. Ezután sütőrácsra rakjuk a szeleteket, megsózzuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Egy sütőtálat kikenünk olívaolajjal, elkenünk az alján egy kanálnyit a paradicsomos raguból, majd ráfektetünk egy réteg sült padlizsánt. Megborsozzuk, és jön egy újabb réteg paradicsomszósz. Megszórjuk reszelt parmezánnal és rápakoljuk a vékonyra szeletelt mozzarella felét. Megismételjük az egész kört, majd 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Háromsajtos lasagne
Hozzávalók:
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 400 g darált sertéshús
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1000 ml rusztikus paradicsompüré
- 400 g ricotta
- 1 db biocitrom héja (¼-e kb.)
- 3 db tojás
- 150 g parmezán
- 1 csokor bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 ág oregánó
- 12-14 lap előfőzés nélkül készíthető (gluténmentes) lasagnetészta
- 420 g picante provolone sajt
Az olajat felhevítjük egy magas falú edényben, néhány perc alatt megfonnyasztjuk benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk, azután nyakon öntjük a paradicsompürével. Vékonyra szelt fokhagymával ízesítjük, és kb. 30 percig, alacsony lángon, időnként megkeverve készre főzzük a szószt.
Amíg rotyog a húsos ragu, összeállítjuk a másik tölteléket: a ricottát sóval, borssal és a citromhéjjal ízesítjük, hozzáütjük a tojásokat, és kézi habverővel egy sűrű krémet keverünk belőle. Belereszeljük a parmezán ¾-ét, újabb keverés következik, és kicsit félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverésen. Lereszeljük kis lyukú reszelőn a provolone sajtot, a zöld fűszereket pedig felaprítjuk. Mikor már majdnem kész a húsos ragu, hozzáadjuk a friss fűszerek ¾-ét, a maradékot pedig a ricottához keverjük.
Egy nagyobb, magas falú sütőtál alján egyenletesen eloszlatunk egy kevés paradicsomos ragut, jöhet rá a tésztaréteg, újabb paradicsomos réteg, majd a ricotta, és egy réteg provolone. Ezeket a rétegeket ismételjük, végül az utolsó adag provolone tetejére ráreszeljük a maradék parmezánt is. 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük, és tálalás előtt 15-20 percig pihentetjük.
Tiramisu-piskótatekercs
Hozzávalók egy tekercshez:
A tésztához:
- 6 db tojás
- 120 g cukor
- 20 ml olaj
- 150 g liszt
- 1 csipet só
A kávésziruphoz:
- 150 ml eszpresszó
- 100 g cukor
A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 2 ek instant kávé
- 1 db vaníliarúd
A díszítéshez:
- egész kávészemek
- kakaópor
A tésztához a tojásfehérjéket habbá verjük a cukor felével, a sárgájákat pedig kihabosítjuk a cukor másik felével. A tojássárgájához öntjük az olajat, majd 2-3 lépésben beleforgatjuk az átszitált, sóval elkevert lisztet és a fehérjét. A tésztát sütőpapíros, nagy méretű tepsin eloszlatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük, és még melegen feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
A kávésziruphoz a két hozzávalót kb. 5-6 perc alatt összefőzzük, majd félrerakjuk.
A krémhez a mascarponét elkezdjük kihabosítani, majd hozzáadjuk a cukrot, az instant kávét és a vaníliarúd kikapart magjait, és stabil állagú, tortatöltésre is alkalmas krémmé habosítjuk.
A piskótát kitekerjük, megkenjük a kávésziruppal, elegyengetjük rajta a krém kb. ¾-ét, és feltekerjük a hosszabbik oldalától. Vékonyan átkenjük krémmel a tekercs oldalát, csillagcsöves nyomózsákból kidíszítjük a tetejét, megszórjuk kakaóporral és pár szem kávébabbal díszítjük.