Sült paprikás karfiolkrémleves
A leveshez:
- 3-4 db kápia paprika
- 3 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db chilipaprika (kisebb)
- só, bors
- 1 zacskó Bonduelle karfiolkrémleves mix
- 1 mk füstölt pirospaprika
- 300 ml víz
- 2-3 ág kakukkfű
- 200 ml tejszín
A chiliolajhoz:
- 50 ml olívaolaj
- 1 mk füstölt pirospaprika
- 1 mk apróra vágott chilipaprika
A tálaláshoz:
- chiliolaj
- 1 ág kakukkfű
- 1 marék pirított tökmag
- 1 db bagett
A leveshez a paprikákat meglocsoljuk kb. 1 ek olívaolajjal, és 190-200 fokos sütőbe toljuk őket 30-35 percre, amíg feketére sül a héjuk. Mikor megsültek, még forrón letakarjuk alufóliával, és hagyjuk pihenni.
A leveshez apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát és a chilit. 2 ek olívaolajat hevítünk egy lábasban, beledobjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Ezután mehet rá a fokhagyma és a chili fele, majd sózzuk, borsozzuk. Picit pirítjuk, rádobjuk a karfiolmixet, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a kakukkfüvet, és felöntjük a vízzel.
Kb. 10-15 perc főzés után beledobjuk a magházától és héjától megfosztott paprikahúst, és alaposan leturmixoljuk. Felöntjük a tejszínnel, elkeverjük, még egyet forralunk rajta, és elzárjuk a lángot.
A chiliolajhoz az olívaolajban elkeverjük a kétféle paprikát. A levest chiliolajjal, kakukkfűvel, pirított tökmaggal és bagettel tálaljuk.
Rókagombás-tripla sajtos rizottó
Hozzávalók 2-3 főre:
- 500 g friss rókagomba
- 1 ág friss rozmaring
- 2-3 ág friss kakukkfű
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g arborio rizottórizs
- 1-2 dl fehérbor
- 1,2 l alaplé
- 60-70 g vaj
- 20-30 g pecorino sajt
- 20-30 g parmezán sajt
- 20-30 g asiago sajt
- frissen őrölt bors
- 2 ek pirított törökmogyoró
Száraz, felhevített serpenyőben megpirítjuk a megtisztított rókagombát. Ha a nedvesség nagy része elpárolgott, rádobjuk az apróra vágott zöld fűszereket. Az egészet teljesen lepirítjuk, majd kiszedjük egy tányérba.
Ugyanabban a serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és belekeverjük a rizst. Felöntjük a borral, és ha a nagy része elpárolgott, hozzáadunk kb. 2 merőkanálnyi alaplevet. Folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá az alaplevet. Félidőben tegyük bele a lepirított gomba ¾-ét, és folytassuk az alaplé-adagolást. Addig főzzük, amíg a rizs közepe egy kicsit kemény, de már szinte az összes alaplevet felvette. Ekkor zárjuk el, keverjük bele a vajat, reszeljük bele a sajtokat, borsozzuk, és hagyjuk 2-3 percet állni.
Tálalásnál szedjünk a rizottóból a tányérokba, szórjuk meg a maradék gombával, aprított törökmogyoróval, egy kevés kakukkfűvel, és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.
Vegán mapo tofu
Hozzávalók 2 főre:
A rizshez:
- kb. 150 g rizs
- 300 ml víz
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma elfelezve
- 1 ek olaj
A raguhoz:
- 1 ek egész szecsuáni bors
- 500 g selyemtofu
- 2-3 portobello gomba
- 3-4 ek paradicsompüré
- 2-3 ek olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek chilis szójababpaszta
- 2 ek szójaszósz
- 1 tk keményítő egy kevés vízzel elkeverve
- 1 szál újhagyma
A rizs hozzávalóit egy lábasba rakjuk, és addig főzzük fedő alatt, amíg teljesen meg nem puhul.
A raguhoz a tofut kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
A szecsuáni borsot egy wokban vagy serpenyőben addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd, ezután egy mozsárba rakjuk, és lezúzzuk.
Ugyanabban a serpenyőben, magas hőfokon, szárazon lepirítjuk az apró kockákra vágott gombát. Ezután ráöntjük a paradicsompürét, és azzal is lepirítjuk. Meglocsoljuk az olajjal, beledobjuk a felszeletelt fokhagymát. Rárakjuk a chilis pasztát, és ezzel is kicsit lepirítjuk. Hozzáadjuk a szecsuáni borsot és a szójaszószt, majd az előfőzött tofut is. Összeforgatjuk, majd ráöntjük a keményítős vizet.
Ha összerottyant, megszórjuk az újhagyma zöldjével, tálakba szedjük, és a rizzsel tálaljuk.