Hirdetés
Karácsonyi menü

A 82. TV-adás receptjei - Vega különkiadás

Thai garnélás curry

Ízek és aromák mindenütt!
Hirdetés

A 82. TV-adás receptjei - Vega különkiadás

Amióta látjuk, hogy a weboldalon legalább annyian keresitek a vega recepteket, mint a húsosakat, rákapcsoltunk, és összedobtunk nektek még néhány tuti húsmentes ebédtippet!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Sült paprikás karfiolkrémleves

A leveshez:

  • 3-4 db kápia paprika
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db chilipaprika (kisebb)
  • só, bors
  • 1 zacskó Bonduelle karfiolkrémleves mix
  • 1 mk füstölt pirospaprika
  • 300 ml víz
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 200 ml tejszín

A chiliolajhoz:

  • 50 ml olívaolaj
  • 1 mk füstölt pirospaprika
  • 1 mk apróra vágott chilipaprika

A tálaláshoz:

  • chiliolaj
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 marék pirított tökmag
  • 1 db bagett

A leveshez a paprikákat meglocsoljuk kb. 1 ek olívaolajjal, és 190-200 fokos sütőbe toljuk őket 30-35 percre, amíg feketére sül a héjuk. Mikor megsültek, még forrón letakarjuk alufóliával, és hagyjuk pihenni. 

A leveshez apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát és a chilit. 2 ek olívaolajat hevítünk egy lábasban, beledobjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Ezután mehet rá a fokhagyma és a chili fele, majd sózzuk, borsozzuk. Picit pirítjuk, rádobjuk a karfiolmixet, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a kakukkfüvet, és felöntjük a vízzel.

Kb. 10-15 perc főzés után beledobjuk a magházától és héjától megfosztott paprikahúst, és alaposan leturmixoljuk. Felöntjük a tejszínnel, elkeverjük, még egyet forralunk rajta, és elzárjuk a lángot. 

A chiliolajhoz az olívaolajban elkeverjük a kétféle paprikát. A levest chiliolajjal, kakukkfűvel, pirított tökmaggal és bagettel tálaljuk. 

Rókagombás-tripla sajtos rizottó

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 500 g friss rókagomba
  • 1 ág friss rozmaring
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g arborio rizottórizs
  • 1-2 dl fehérbor
  • 1,2 l alaplé
  • 60-70 g vaj
  • 20-30 g pecorino sajt
  • 20-30 g parmezán sajt
  • 20-30 g asiago sajt
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek pirított törökmogyoró

Száraz, felhevített serpenyőben megpirítjuk a megtisztított rókagombát. Ha a nedvesség nagy része elpárolgott, rádobjuk az apróra vágott zöld fűszereket. Az egészet teljesen lepirítjuk, majd kiszedjük egy tányérba. 

Ugyanabban a serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és belekeverjük a rizst. Felöntjük a borral, és ha a nagy része elpárolgott, hozzáadunk kb. 2 merőkanálnyi alaplevet. Folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá az alaplevet. Félidőben tegyük bele a lepirított gomba ¾-ét, és folytassuk az alaplé-adagolást. Addig főzzük, amíg a rizs közepe egy kicsit kemény, de már szinte az összes alaplevet felvette. Ekkor zárjuk el, keverjük bele a vajat, reszeljük bele a sajtokat, borsozzuk, és hagyjuk 2-3 percet állni. 

Tálalásnál szedjünk a rizottóból a tányérokba, szórjuk meg a maradék gombával, aprított törökmogyoróval, egy kevés kakukkfűvel, és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.

Vegán mapo tofu

Hozzávalók 2 főre:

A rizshez:

  • kb. 150 g rizs
  • 300 ml víz
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma elfelezve
  • 1 ek olaj

A raguhoz:

  • 1 ek egész szecsuáni bors
  • 500 g selyemtofu
  • 2-3 portobello gomba
  • 3-4 ek paradicsompüré
  • 2-3 ek olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma 
  • 1 ek chilis szójababpaszta
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 tk keményítő egy kevés vízzel elkeverve
  • 1 szál újhagyma

A rizs hozzávalóit egy lábasba rakjuk, és addig főzzük fedő alatt, amíg teljesen meg nem puhul.

A raguhoz a tofut kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük.  

A szecsuáni borsot egy wokban vagy serpenyőben addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd, ezután egy mozsárba rakjuk, és lezúzzuk. 

Ugyanabban a serpenyőben, magas hőfokon, szárazon lepirítjuk az apró kockákra vágott gombát. Ezután ráöntjük a paradicsompürét, és azzal is lepirítjuk. Meglocsoljuk az olajjal, beledobjuk a felszeletelt fokhagymát. Rárakjuk a chilis pasztát, és ezzel is kicsit lepirítjuk. Hozzáadjuk a szecsuáni borsot és a szójaszószt, majd az előfőzött tofut is. Összeforgatjuk, majd ráöntjük a keményítős vizet. 

Ha összerottyant, megszórjuk az újhagyma zöldjével, tálakba szedjük, és a rizzsel tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások