Hirdetés
Karácsonyi menü

A 83. TV-adás receptjei - Brutál húsos különkiadás

Flódni-bejgli

3 töltelék egy bejgliben? Naná!
Hirdetés

A 83. TV-adás receptjei - Brutál húsos különkiadás

Na most aztán igazán brutál húsos kajákkal készültünk nektek - ezekkel már tuti kihúzzátok tél végéig!
Hirdetés

Zé-féle brassói aprópecsenye

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 db sertésszűz
  • 500 g krumpli
  • 30 g zsírszalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 csipet majoranna
  • só, bors
  • olaj
  • fél tk keményítő
  • 100 ml víz
  • 1 csokor friss petrezselyem

A krumplikat megmossuk és héjastól berakjuk a mikróba 10 perce, majd megvárjuk, amíg kihűl. Nagy kockákra vágjuk és egy serpenyőben 4-5 evőkanál olajon, néha rázogatva, aranybarnára pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, majd kiszedjük egy tányérba. Apró kockákra vágjuk a szalonnát és ugyanabban a serpenyőben zsírjára pirítjuk. Beladobjuk a felkockázott sertéshúst és magas lángon aranybarnára pirítjuk a külsejét. Ezután alacsony hőfokon pirítjuk tovább. Megszórjuk a fűszerekkel és rányomjuk a fokhagymákat. Megszórjuk a keményítővel, alaposan elkeverjük és felöntjük a vízzel. Ha kialakult a szaft, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel (a szárával együtt). A sült krumplival összekeverjük a ragut és kész is.

Sertésszűz cacio e pepe burgonyával

Hozzávalók 4 főre:

  • 600-800 g bőrös sertésszűz
  • 2-3 ek olaj

A zöld fűszeres mártáshoz:

  • 100 ml olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 1-2 ág rozmaring 
  • 1-2 ág kakukkfű 
  • néhány levél zsálya
  • só, bors

A fokhagymakrémhez:

  • 30 g vaj
  • 100 g krémsajt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fehér bors
  • 40 ml zsíros tej
  • 0,5 csokor snidling

A cacio e pepe burgonyához:

  • 500 g közepesre előfőzött pucolt, apró szemű burgonya
  • 100 g olívaolaj
  • 30 g tört színes bors
  • 100 g reszelt parmezán
  • nagyszemű só

A száráról eltávolított zöld fűszereket/leveleket egy késes aprítóba dobjuk az olaj társaságában, sózzuk, borsozzuk, és krémes állagúra pürésítjük – kicsit legyen folyós, ezt további olaj hozzáadásával biztosíthatjuk.

A fokhagymakrémhez összekeverjük a vajat és a krémsajtot, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, majd sózzuk, hozzáadjuk a fehér borsot, és apróra vágott snidlinggel fejezzük be. Ha túl sűrű lenne, egy kevés tejet adhatunk hozzá.

A bőrös sertésszüzet magas lángon körbepirítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a maghőmérséklete 65 fok nem lesz (aki nem szereti kicsit rózsaszínűbben, az elmehet 70-75 fokig is).

A burgonyát olajon lepirítjuk egy serpenyőben, majd megszórjuk a borssal, ráreszeljük a parmezánt, és grillfokozaton a sütőbe tesszük 200-220 fokra 3-5 percre, amíg a sajt aranybarna nem lesz. Kivétel után megszórjuk még egy kevés parmezánnal, borssal és nagyszemű sóval.

Tálaláskor szedünk a tányérba egy adagot a sajtos-borsos krumpliból, mellétesszük a szeletelt szüzet, meglocsoljuk a zöld fűszeres mártással, és mellé kínáljuk a fokhagymakrémet is.

Fehérpecsenye házi pesztóval és sültkrumpli-pürével

Hozzávalók 2 főre:

A steakhez:

  • 2 szelet 2-3 cm vastag fehérpecsenye 
  • só, bors
  • 30 g vaj
  • 2 ek olívaolaj

A sültkrumpli-püréhez:

  • 500 g krumpli
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 50 g vaj

A pesztóhoz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 g pisztácia
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 30 g parmezán
  • 1 csokor friss bazsalikom levele
  • 1 tk balzsamecet

A sültkrumpli-püréhez a krumplit felkockázzuk, sós vízben ¾-ig puhára főzzük, majd kiborítjuk egy tepsire. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, összeforgatjuk, és 230 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ha megsült, kiszedjük, az egyik felét összetörjük a vajjal a másik felét pedig belekeverjük a pürébe.

A steaket sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben a felmelegített olajon és vajon oldalanként 3-4 perc alatt, közepesen magas hőmérsékleten megsütjük úgy, hogy közben folyamatosan locsolgatjuk a vajjal. Ha megsült, kivesszük, és alufóliával letakarva hagyjuk pihenni 15 percet.

A pesztó hozzávalóit egy aprítógépben lezúzzuk annyi olívaolajjal, hogy egy kicsit hígabb szószt kapjunk.

A krumplipürét a felszeletelt steakkel és a pesztóval meglocsolva tálaljuk.

Zé-féle szupertarja = saltimbocca + Holstein-szelet

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 szelet tarja
  • só, bors
  • olaj
  • 2 szelet serrano sonka
  • 20 g vaj
  • 3-4 db zsályalevél
  • 2 db tojás

A rizshez:

  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • 2 ek olaj
  • só, bors
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 ág rozmaring
  • 2 ág kakukkfű

A körethez egy üvegtálban összekeverjük a rizst és a vizet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olajat, a hagymát és a felaprított zöldfűszereket, és mikróban 15-20 perc alatt puhára pároljuk.

A tarját sózzuk, borsozzuk, egy serpenyőben olajat hevítünk, és elkezdjük az egyik oldalát pirítani. Másfél perc múlva megfordítjuk, és rárakjuk a pirított felére a serrano sonkát. A serpenyőbe dobjuk a vajat és a nagyobb darabokra vágott zsályaleveleket. Ha a vaj elkezdett barnulni, megfordítjuk a hússzeleteket, és még egy kicsit pirítjuk. Ezután kiszedjük a hússzeleteket egy alufóliára. Rálocsoljuk a barnított, zsályás vajat, becsomagoljuk, és hagyjuk pihenni. 

A visszamaradt zsiradékon megsütjük a tükörtojást. A fehérjét megsózzuk, és ha elkészült, a megsült hússzeleteket a rizzsel és a tojással tálaljuk.

Ha jatszanál a TV-adásban feltűntetett nyereményjátékkal, erre a linkre kattintva megteheted!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások