Zé-féle brassói aprópecsenye
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 db sertésszűz
- 500 g krumpli
- 30 g zsírszalonna
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk pirospaprika
- 2 csipet majoranna
- só, bors
- olaj
- fél tk keményítő
- 100 ml víz
- 1 csokor friss petrezselyem
A krumplikat megmossuk és héjastól berakjuk a mikróba 10 perce, majd megvárjuk, amíg kihűl. Nagy kockákra vágjuk és egy serpenyőben 4-5 evőkanál olajon, néha rázogatva, aranybarnára pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, majd kiszedjük egy tányérba. Apró kockákra vágjuk a szalonnát és ugyanabban a serpenyőben zsírjára pirítjuk. Beladobjuk a felkockázott sertéshúst és magas lángon aranybarnára pirítjuk a külsejét. Ezután alacsony hőfokon pirítjuk tovább. Megszórjuk a fűszerekkel és rányomjuk a fokhagymákat. Megszórjuk a keményítővel, alaposan elkeverjük és felöntjük a vízzel. Ha kialakult a szaft, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel (a szárával együtt). A sült krumplival összekeverjük a ragut és kész is.
Sertésszűz cacio e pepe burgonyával
Hozzávalók 4 főre:
- 600-800 g bőrös sertésszűz
- 2-3 ek olaj
A zöld fűszeres mártáshoz:
- 100 ml olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 ág rozmaring
- 1-2 ág kakukkfű
- néhány levél zsálya
- só, bors
A fokhagymakrémhez:
- 30 g vaj
- 100 g krémsajt
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só
- fehér bors
- 40 ml zsíros tej
- 0,5 csokor snidling
A cacio e pepe burgonyához:
- 500 g közepesre előfőzött pucolt, apró szemű burgonya
- 100 g olívaolaj
- 30 g tört színes bors
- 100 g reszelt parmezán
- nagyszemű só
A száráról eltávolított zöld fűszereket/leveleket egy késes aprítóba dobjuk az olaj társaságában, sózzuk, borsozzuk, és krémes állagúra pürésítjük – kicsit legyen folyós, ezt további olaj hozzáadásával biztosíthatjuk.
A fokhagymakrémhez összekeverjük a vajat és a krémsajtot, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, majd sózzuk, hozzáadjuk a fehér borsot, és apróra vágott snidlinggel fejezzük be. Ha túl sűrű lenne, egy kevés tejet adhatunk hozzá.
A bőrös sertésszüzet magas lángon körbepirítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a maghőmérséklete 65 fok nem lesz (aki nem szereti kicsit rózsaszínűbben, az elmehet 70-75 fokig is).
A burgonyát olajon lepirítjuk egy serpenyőben, majd megszórjuk a borssal, ráreszeljük a parmezánt, és grillfokozaton a sütőbe tesszük 200-220 fokra 3-5 percre, amíg a sajt aranybarna nem lesz. Kivétel után megszórjuk még egy kevés parmezánnal, borssal és nagyszemű sóval.
Tálaláskor szedünk a tányérba egy adagot a sajtos-borsos krumpliból, mellétesszük a szeletelt szüzet, meglocsoljuk a zöld fűszeres mártással, és mellé kínáljuk a fokhagymakrémet is.
Fehérpecsenye házi pesztóval és sültkrumpli-pürével
Hozzávalók 2 főre:
A steakhez:
- 2 szelet 2-3 cm vastag fehérpecsenye
- só, bors
- 30 g vaj
- 2 ek olívaolaj
A sültkrumpli-püréhez:
- 500 g krumpli
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 50 g vaj
A pesztóhoz:
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 g pisztácia
- só, bors
- olívaolaj
- 30 g parmezán
- 1 csokor friss bazsalikom levele
- 1 tk balzsamecet
A sültkrumpli-püréhez a krumplit felkockázzuk, sós vízben ¾-ig puhára főzzük, majd kiborítjuk egy tepsire. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, összeforgatjuk, és 230 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ha megsült, kiszedjük, az egyik felét összetörjük a vajjal a másik felét pedig belekeverjük a pürébe.
A steaket sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben a felmelegített olajon és vajon oldalanként 3-4 perc alatt, közepesen magas hőmérsékleten megsütjük úgy, hogy közben folyamatosan locsolgatjuk a vajjal. Ha megsült, kivesszük, és alufóliával letakarva hagyjuk pihenni 15 percet.
A pesztó hozzávalóit egy aprítógépben lezúzzuk annyi olívaolajjal, hogy egy kicsit hígabb szószt kapjunk.
A krumplipürét a felszeletelt steakkel és a pesztóval meglocsolva tálaljuk.
Zé-féle szupertarja = saltimbocca + Holstein-szelet
Hozzávalók 2 főre:
- 2 szelet tarja
- só, bors
- olaj
- 2 szelet serrano sonka
- 20 g vaj
- 3-4 db zsályalevél
- 2 db tojás
A rizshez:
- 1 bögre rizs
- 2 bögre víz
- 2 ek olaj
- só, bors
- ½ fej vöröshagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 ág rozmaring
- 2 ág kakukkfű
A körethez egy üvegtálban összekeverjük a rizst és a vizet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olajat, a hagymát és a felaprított zöldfűszereket, és mikróban 15-20 perc alatt puhára pároljuk.
A tarját sózzuk, borsozzuk, egy serpenyőben olajat hevítünk, és elkezdjük az egyik oldalát pirítani. Másfél perc múlva megfordítjuk, és rárakjuk a pirított felére a serrano sonkát. A serpenyőbe dobjuk a vajat és a nagyobb darabokra vágott zsályaleveleket. Ha a vaj elkezdett barnulni, megfordítjuk a hússzeleteket, és még egy kicsit pirítjuk. Ezután kiszedjük a hússzeleteket egy alufóliára. Rálocsoljuk a barnított, zsályás vajat, becsomagoljuk, és hagyjuk pihenni.
A visszamaradt zsiradékon megsütjük a tükörtojást. A fehérjét megsózzuk, és ha elkészült, a megsült hússzeleteket a rizzsel és a tojással tálaljuk.
Ha jatszanál a TV-adásban feltűntetett nyereményjátékkal, erre a linkre kattintva megteheted!