Bakonyi sertésszelet galuskával
Hozzávalók 2 személyre:
- 500 g csiperke gomba
- 4 szelet sertéskaraj
- 2 ek mangalicazsír
- só, bors
- 2 ek liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 1 db TV paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk pirospaprika
- 500 ml víz
- 1 csipet majoranna
- 150 g tejföl
- 1 tk keményítő
A tálaláshoz:
- tejföl
- 1 kis csokor petrezselyem felaprítva
- galuska
A kisebb gombákat egyben hagyjuk, a közepeseketü, a nagyobbakat negyedeljük. Száraz, forró, füstölésig hevített serpenyőben lepirítjuk a gombát, majd kiszedjük.
A hússzeleteket kicsit kilapítjuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és ugyanabban a serpenyőben zsíron elősütjük, közepes hőmérsékleten kérget sütünk mindkét oldalukra. A visszamaradt szafton üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Ezután rárakjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott, felaprított fokhagymát. Elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük 200 ml vízzel. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majorannával és addig rotyogtatjuk, amíg egy szaftos alapot nem kapunk. Ekkor rárakjuk a húst és felöntjük a maradék vízzel. Lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk. Ha megpuhult a hús, a tejfölt elkeverjük a keményítővel és belekeverünk pár evőkanál szaftot, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön. Rottyantunk rajta egyet és visszatesszük a lepirított gombát. Galuskával, tejföllel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tarjás szendvics
Hozzávalók 4 burgerhez:
4 szelet fehér/húsos szalonna
- 800 g csont nelküli tarja
- só, bors
- 4 db cipó formájú zsömle
- 50 g vaj
- 8 szelet füstölt sajt
A káposztasalátához:
- 200 g fehér káposzta
- 1 fej hagyma
- só
- 200 ml víz
- 50 g ecet
- 30 g barna cukor
- 1 tk tört köménymag
- Fehér bors
A majonézhez:
- 500 ml olaj (repceolaj is lehet)
- 3 db tojás
- 1 ek barna cukor
- 1 ek mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk füstölt pirospaprika
- só, bors
A póréhagymachipshez:
- 1 szál póréhagyma
- olaj a sütéshez
- só
A káposztát és a hagymát vékonyra szeleteljük, és lesózva fél órát állni hagyjuk. Ha letelt az idő, kinyomjuk a levét. A vízhez hozzáadjuk az ecetet, a cukrot és a fűszereket, alaposan elkeverjük, ráöntjük a száraz hozzávalókra, és felhasználásig állni hagyjuk.
A majonézhez egy nagyobb edénybe tesszük az összes hozzávalót, majd egy botmixerrel alulról elkezdjük összeturmixolni úgy, hogy lassan húzzuk felfelé a mixert, míg el nem készül a krém. A majonézt felhasználásig hűtőben tároljuk, a maradékot pedig később is felhasználhatjuk.
A póréhagymát keresztben 8-10 cm-es darabokra vágjuk, azokból vékony szálakat szeletelünk, melyet 160-170 fokos olajban ropogósra sütünk, vigyázva, hogy ne égjen meg. Papírtörlőre szedjük és sóval ízesítjük.
A szalonnaszeleteket beirdaljuk, és mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.
A tarját kicsit kiklopfoljuk, majd a szalonna zsírján mindkét oldalát kisütjük, közben sózzuk, borsozzuk. Tipp: vágjuk be kicsit a hús oldalait, így nem fog felpöndörödni.
A félbevágott zsömléket vajon megpirítjuk, majd a serpenyőben zsömlénként két szelet sajtot hőkezelünk, és ha már kicsit pirult és olvadt is, ráborítjuk a zsömle alját, és úgy szedjük fel a serpenyőből.
A sajtos zsömlére tesszük a felszeletelt tarját, erre szedünk a lecsöpögtetett káposztasalátából, majd rárakjuk a sült szalonnát és a póréhagymachipset. Végül a tetejére kerülő pirult zsömle belső felét megkenjük a majonézzel, és készen is vagyunk.
Lilla-féle hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók 4-6 főre:
A pörkölthöz:
- 2 ek olaj
- 3 fej hagyma
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- víz
- 1 púpozott ek pirospaprika
- 1 púpozott tk füstölt paprika
- 1 kg csirkemell
- só, bors
- 0,5 ek almaecet
- 450 g tejföl
A palacsintához:
- 2 db tojás
- 1 tk só
- 200 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 400 ml tej
- 3-4 ek olaj
- 200-300 ml víz
A pörkölthöz az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Sózzuk, rárakjuk a sűrített paradicsomot és lepirítjuk vele. Ráreszeljük a fokhagymát, elkeverjük, és felöntjük 200 ml vízzel. Ha feljött a víz felszínére a zsír, beleszórjuk a kétféle paprikát. Újra felöntjük 150 ml vízzel, és ezt addig ismételjük, amíg a hagyma meg nem fő. A csirkét nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és a hagymás alapba rakjuk. Addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul.
A palacsintához a tojásokat felverjük, megsózzuk, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Felhúzzuk az egészet a vízzel is, belekeverjük az olajat, majd 5 perc pihentetés után, hagyományos módon, teflonserpenyőben palacsintákat sütünk. Kb. 10-12 darab lesz a tésztából.
A megpuhult a csirkét kiszedjük egy aprítógépbe. A visszamaradt szószt sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az almaecettel, és 5 percig forraljuk. Ezután botmixerrel egyneművé zúzzuk. A tejfölt egy nagyobb edénybe rakjuk, és hőkiegyenlítést végzünk: belekeverünk 2-3 merőkanálnyi szaftot, majd az egész tejfölös keveréket visszaöntjük a szaftba. A szószból 3-4 evőkanálnyit szedünk a csirkére, majd az egészet kicsit krémesre zúzzuk.
Kb. 2 evőkanálnyit rakunk a csirkéből a palacsintákba, és hagyományos módon feltekerjük, majd egy akkora tepsibe rakjuk, amibe pont belefér. Leöntjük a szafttal, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük, és kész is.