Hirdetés
Instant

A 85. TV-adás receptjei - magyaros kaják

Céklával szinezett pink tortelloni

Ütős, színes, villantós - MUSZÁJ tesztelnetek!

Három pogácsa egy videóban

Sajtos, tepertős és káposztás IS!
Hirdetés

A 85. TV-adás receptjei - magyaros kaják

Hirdetés
Már nem tudjátok, hogy milyen magyaros ételt rakjatok le a család elé hétvégente? Akkor Zé, Jani és Lilla most ad néhány tippet hozzá!
Hirdetés

Bakonyi sertésszelet galuskával

Hozzávalók 2 személyre:

  • 500 g csiperke gomba
  • 4 szelet sertéskaraj
  • 2 ek mangalicazsír
  • só, bors
  • 2 ek liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db TV paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • 500 ml víz
  • 1 csipet majoranna
  • 150 g tejföl
  • 1 tk keményítő

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • 1 kis csokor petrezselyem felaprítva
  • galuska

A kisebb gombákat egyben hagyjuk, a közepeseketü, a nagyobbakat negyedeljük. Száraz, forró, füstölésig hevített serpenyőben lepirítjuk a gombát, majd kiszedjük. 

A hússzeleteket kicsit kilapítjuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és ugyanabban a serpenyőben zsíron elősütjük, közepes hőmérsékleten kérget sütünk mindkét oldalukra. A visszamaradt szafton üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Ezután rárakjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott, felaprított fokhagymát. Elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük 200 ml vízzel. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majorannával és addig rotyogtatjuk, amíg egy szaftos alapot nem kapunk. Ekkor rárakjuk a húst és felöntjük a maradék vízzel. Lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk. Ha megpuhult  a hús, a tejfölt elkeverjük a keményítővel és belekeverünk pár evőkanál szaftot, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön. Rottyantunk rajta egyet és visszatesszük a lepirított gombát. Galuskával, tejföllel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Tarjás szendvics

Hozzávalók 4 burgerhez:

4 szelet fehér/húsos szalonna 

  • 800 g csont nelküli tarja
  • só, bors
  • 4 db cipó formájú zsömle
  • 50 g vaj
  • 8 szelet füstölt sajt

A káposztasalátához:

  • 200 g fehér káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 200 ml víz
  • 50 g ecet
  • 30 g barna cukor
  • 1 tk tört köménymag
  • Fehér bors

A majonézhez:

  • 500 ml olaj (repceolaj is lehet)
  • 3 db tojás
  • 1 ek barna cukor
  • 1 ek mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • só, bors

A póréhagymachipshez:

  • 1 szál póréhagyma
  • olaj a sütéshez

A káposztát és a hagymát vékonyra szeleteljük, és lesózva fél órát állni hagyjuk. Ha letelt az idő, kinyomjuk a levét. A vízhez hozzáadjuk az ecetet, a cukrot és a fűszereket, alaposan elkeverjük, ráöntjük a száraz hozzávalókra, és felhasználásig állni hagyjuk.

A majonézhez egy nagyobb edénybe tesszük az összes hozzávalót, majd egy botmixerrel alulról elkezdjük összeturmixolni úgy, hogy lassan húzzuk felfelé a mixert, míg el nem készül a krém. A majonézt felhasználásig hűtőben tároljuk, a maradékot pedig később is felhasználhatjuk.

A póréhagymát keresztben 8-10 cm-es darabokra vágjuk, azokból vékony szálakat szeletelünk, melyet 160-170 fokos olajban ropogósra sütünk, vigyázva, hogy ne égjen meg. Papírtörlőre szedjük és sóval ízesítjük.

A szalonnaszeleteket beirdaljuk, és mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.

A tarját kicsit kiklopfoljuk, majd a szalonna zsírján mindkét oldalát kisütjük, közben sózzuk, borsozzuk. Tipp: vágjuk be kicsit a hús oldalait, így nem fog felpöndörödni.

A félbevágott zsömléket vajon megpirítjuk, majd a serpenyőben zsömlénként két szelet sajtot hőkezelünk, és ha már kicsit pirult és olvadt is, ráborítjuk a zsömle alját, és úgy szedjük fel a serpenyőből.

A sajtos zsömlére tesszük a felszeletelt tarját, erre szedünk a lecsöpögtetett káposztasalátából, majd rárakjuk a sült szalonnát és a póréhagymachipset. Végül a tetejére kerülő pirult zsömle belső felét megkenjük a majonézzel, és készen is vagyunk.

Lilla-féle hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók 4-6 főre:

A pörkölthöz:

  • 2 ek olaj
  • 3 fej hagyma
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • víz
  • 1 púpozott ek pirospaprika
  • 1 púpozott tk füstölt paprika
  • 1 kg csirkemell
  • só, bors
  • 0,5 ek almaecet
  • 450 g tejföl

A palacsintához:

  • 2 db tojás
  • 1 tk só
  • 200 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 400 ml tej
  • 3-4 ek olaj
  • 200-300 ml víz

A pörkölthöz az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Sózzuk, rárakjuk a sűrített paradicsomot és lepirítjuk vele. Ráreszeljük a fokhagymát, elkeverjük, és felöntjük 200 ml vízzel. Ha feljött a víz felszínére a zsír, beleszórjuk a kétféle paprikát. Újra felöntjük 150 ml vízzel, és ezt addig ismételjük, amíg a hagyma meg nem fő. A csirkét nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és a hagymás alapba rakjuk. Addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul.

A palacsintához a tojásokat felverjük, megsózzuk, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Felhúzzuk az egészet a vízzel is, belekeverjük az olajat, majd 5 perc pihentetés után, hagyományos módon, teflonserpenyőben palacsintákat sütünk. Kb. 10-12 darab lesz a tésztából.

A megpuhult a csirkét kiszedjük egy aprítógépbe. A visszamaradt szószt sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az almaecettel, és 5 percig forraljuk. Ezután botmixerrel egyneművé zúzzuk. A tejfölt egy nagyobb edénybe rakjuk, és hőkiegyenlítést végzünk: belekeverünk 2-3 merőkanálnyi szaftot, majd az egész tejfölös keveréket visszaöntjük a szaftba. A szószból 3-4 evőkanálnyit szedünk a csirkére, majd az egészet kicsit krémesre zúzzuk. 

Kb. 2 evőkanálnyit rakunk a csirkéből a palacsintákba, és hagyományos módon feltekerjük, majd egy akkora tepsibe rakjuk, amibe pont belefér. Leöntjük a szafttal, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük, és kész is.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások