Csicseriborsó-leves harissával, fetával és magvakkal
Hozzávalók 4 főre:
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 2-3 ek olívaolaj
- só, bors
- 1-2 ek harissa
- 2 konzerv csicseriborsó
- 700 ml víz
A harissához:
- 2 db kápia paprika
- 2 tk édesköménymag
- 2 tk koriandermag
- 1 tk egész római kömény
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt római kömény
- 0,5 tk szárított chilipehely
- 200 g darabolt paradicsom (konzerv)
- 0,5 db friss piros chili (ízléstől függően lehet több/kevesebb)
- 0,5 db zöld thai chili
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 60 ml olívaolaj
- 0,5 db citrom leve
- 0,5 db narancs leve
A tálaláshoz:
- 100 g feta sajt
- 1 csokor koriander (kisebb)
- 1 csokor petrezselyem (kisebb)
- 1 marék pirított napraforgómag, tökmag, fenyőmag, szeletelt mandula mix
- 2-3 tk harissa
- méz
Elkészítés:
A kápia paprikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 220 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton 25-30 percig sütjük, hogy elszenesedjen a héjuk, közben 2-3-szor megforgatjuk őket. Mikor elkészültek, egy tálba tesszük őket, lefedjük, és hagyjuk hűlni.
Amíg a paprika a sütőben van, az egész fűszermagokat megpirítjuk egy száraz, forró serpenyőben, majd mozsárban összezúzzuk, hozzáadjuk a többi fűszert, és ezekkel együtt tovább porítjuk.
A hagymát apró kockákra vágva, kevés olajon elkezdjük fonnyasztani, majd mehet hozzá a félkarikára vágott répa is. Sóval, borssal ízesítjük, és további 8-10 percig fonnyasztjuk őket, néha megkeverve.
A kihűlt kápia paprikát könnyedén meghámozzuk, puha húsát aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a kétféle chilit, a sót, egy kevés füstölt paprikát, és krémesre zúzzuk. Ezután mehet hozzá a fűszerkeverékünk is, kóstolás után pedig kiegyensúlyozhatjuk az ízeket citrom- és narancslével.
A levesalaphoz adunk egy keveset a harissából, majd rárakjuk a csicseriborsót (nem szükséges átmosni), átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, és alacsony lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük.
Tálalásnál a leves tetejére morzsoljuk a fetát, rászórjuk a felaprított zöld fűszereket, a pirított magvakat, és még pikánsabbá tehetjük egy kevés harissával és mézzel.
Zaatar fűszerkeverékes oldalas vöröslencsés quinoasalival
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg sertésoldalas
- 1-2 ek olívaolaj
A zaatar fűszerkeverékhez:
- 2 tk őrölt kömény
- 2 tk őrölt koriander
- 2 tk majoranna
- 2 tk oregánó
- 1 tk chilipehely
- 1 mk szumák
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors
- 100 ml olívaolaj
- 0,5 db citrom leve
- 4-5 ág friss kakukkfű
A quinoasalátához:
- 200 g quinoa
- 200 g vöröslencse
- 1 ek hideg vaj
- só, bors
- 1 csokor friss petrezselyem (nagy)
- 0,5 csokor friss menta
- 0,5 db citrom leve
A fűszerkeverék hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és beleforgatjuk az oldalast. Enyhén kiolajozott tepsibe rakjuk, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát, és 200 fokra emelve a hőt, további 30 percig sütjük.
Közben a salihoz egy edényben bő, sós vízben megfőzzük egyszerre a quinoát és a vöröslencsét. Mindkettőnek ugyanannyi idő kell, kb. 15-20 perc, úgyhogy ha megpuhultak, leszűrjük, és még melegen egy tálban hozzákeverjük a vajat, és sózzuk, borsozzuk. Ha kihűlt, megszórjuk a felaprított zöld fűszerekkel, belefacsarjuk a citromlevet, és az oldalas mellé tálaljuk.
Sabich
Hozzávalók 4 főre:
4 db pita
1 db nagy padlizsán
olívaolaj
4 db főtt tojás
A hummuszhoz:
1 konzerv csicseriborsó
4 – 5 ek olívaolaj
3 ek tahini
só, bors
1 tk római kömény
½ db citrom facsart leve
1 gerezd fokhagyma (kicsi)
50 ml víz
Az arab salátához:
1 db kápia paprika
1 db paradicsom
1 db kígyóuborka
2 fej lilahagyma
1 nagy csokor friss petrezselyem
3 ek olívaolaj
½ db citrom facsart leve
só, bors
A savanyított káposztához:
0.25 fej lilakáposzta
200 ml almaecet
só, bors
200 ml forralt víz
A csípős szószhoz:
150 g natúr joghurt
1 tk csípős paprikakrém
A hummusz hozzávalóit egy aprítógépbe rakjuk és krémesre pürésítjük. Az arab salátához apró kockákra vágjuk a paprikát, paradicsomot, uborkát, lilahagymát és egy keverőtálban összekeverjük az olívaolajjal, citromlével, felaprított petrezselyemmel, sóval borssal. A padlizsánt kb. fél cm vastagra vágjuk, megsózzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és lepirítjuk mindkét felét egy grillserpenyőben, majd kiszedjük. A káposztát vékonyan felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az almaecettel és nyakon öntjük forró vízzel. Addig hagyjuk benne állni, amíg ki nem hűl., majd leszűrjük.
A csípős szószhoz a hozzávalókat elkeverjük egy kis tálban.
Az összeszereléshez egy serpenyőben kevés olajon átpirítjuk a pitákat. Levágjuk a végeit és kezdődhet a megtöltés: 2-3 evőkanál humusz, az arab saliból egy kevés, pár szelet padlizsán, a felszeletelt főtt tojásból pár darab, kevés csípős szósz, savanyított káposzta és ízlés szerint mindegyikből még egy kis adag, amíg csak fér a pitába.
Halva
Hozzávalók egy 20 x 15 cm-es tepsihez:
- 500 ml víz
- 200 g barna cukor
- 300 g cukor
- 500 g szezámmag
- 60-100 ml olaj
- 1 mk őrölt kardamom
- 1 mk őrölt fahéj
- pár csepp lime-lé
- 2-3 tk rózsavíz
- 1 marék pisztácia
A vizet, a barna és a kristálycukrot egy lábasba rakjuk, és közepes lángon kb. 35 perc alatt sűrű, méz állagú sziruppá főzzük. Akkor jó az állaga, ha hideg vízbe csepegtetve, szilárd golyókká áll össze, vagy a két ujjbegyünk között vékony cukorszálat tudunk húzni belőle (ezzel persze óvatosan ügyködjünk, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetünk).
A szezámmagot egy serpenyőben, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk, majd egy turmixgépbe rakva apróra daráljuk. Hozzácsorgatjuk az olajat, és addig turmixoljuk, amíg sima, homogén krémet kapunk.
Egy nagy tálba rakjuk a szezámmagpasztát, hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot, a lime-levet és a rózsavizet, majd elkezdjük keverni. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és kb. 10 percig keverjük, hogy szépen összeálljon a halva alapja. Ekkor belekeverjük a pisztáciát is, majd egy kb. 20 x 15 cm-es, sütőpapírral bélelt, magasabb falú sütőtálba simítjuk a masszát, és 2-3 órára a hűtőbe rakjuk.