Hirdetés

A 86. TV-adás receptjei - közel-keleti kaják

A tökéletes sajttorta-alaprecept

Ezt aztán már mindenki kedvére turbózhatja ;)

Karfiolos-zöld fűszeres pásztorpite

Újabb gyöngyszemmel bővült a (vega) pásztorpite felhozatal
Hirdetés

A 86. TV-adás receptjei - közel-keleti kaják

Zé, Nóri, Lilla és Kinga ezúttal egészen a Közel-keletig repít titeket - egy komplett menüt, sőt még egy király streetfoodot is elleshettek tőlük!
Hirdetés

Csicseriborsó-leves harissával, fetával és magvakkal

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma (nagyobb)
  • 2-3 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 1-2 ek harissa
  • 2 konzerv csicseriborsó
  • 700 ml víz

A harissához:

  • 2 db kápia paprika 
  • 2 tk édesköménymag
  • 2 tk koriandermag
  • 1 tk egész római kömény
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 0,5 tk szárított chilipehely
  • 200 g darabolt paradicsom (konzerv)
  • 0,5 db friss piros chili (ízléstől függően lehet több/kevesebb)
  • 0,5 db zöld thai chili
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 60 ml olívaolaj
  • 0,5 db citrom leve
  • 0,5 db narancs leve

A tálaláshoz:

  • 100 g feta sajt
  • 1 csokor koriander (kisebb)
  • 1 csokor petrezselyem (kisebb)
  • 1 marék pirított napraforgómag, tökmag, fenyőmag, szeletelt mandula mix 
  • 2-3 tk harissa
  • méz

Elkészítés:

A kápia paprikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 220 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton 25-30 percig sütjük, hogy elszenesedjen a héjuk, közben 2-3-szor megforgatjuk őket. Mikor elkészültek, egy tálba tesszük őket, lefedjük, és hagyjuk hűlni. 

Amíg a paprika a sütőben van, az egész fűszermagokat megpirítjuk egy száraz, forró serpenyőben, majd mozsárban összezúzzuk, hozzáadjuk a többi fűszert, és ezekkel együtt tovább porítjuk. 

A hagymát apró kockákra vágva, kevés olajon elkezdjük fonnyasztani, majd mehet hozzá a félkarikára vágott répa is. Sóval, borssal ízesítjük, és további 8-10 percig fonnyasztjuk őket, néha megkeverve. 

A kihűlt kápia paprikát könnyedén meghámozzuk, puha húsát aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a kétféle chilit, a sót, egy kevés füstölt paprikát, és krémesre zúzzuk. Ezután mehet hozzá a fűszerkeverékünk is, kóstolás után pedig kiegyensúlyozhatjuk az ízeket citrom- és narancslével. 

A levesalaphoz adunk egy keveset a harissából, majd rárakjuk a csicseriborsót (nem szükséges átmosni), átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, és alacsony lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük. 

Tálalásnál a leves tetejére morzsoljuk a fetát, rászórjuk a felaprított zöld fűszereket, a pirított magvakat, és még pikánsabbá tehetjük egy kevés harissával és mézzel.

Csicseriborsó-leves harissával

Zaatar fűszerkeverékes oldalas vöröslencsés quinoasalival

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertésoldalas
  • 1-2 ek olívaolaj

A zaatar fűszerkeverékhez:

  • 2 tk őrölt kömény
  • 2 tk őrölt koriander
  • 2 tk majoranna
  • 2 tk oregánó
  • 1 tk chilipehely
  • 1 mk szumák
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • só, bors
  • 100 ml olívaolaj
  • 0,5 db citrom leve
  • 4-5 ág friss kakukkfű

A quinoasalátához:

  • 200 g quinoa
  • 200 g vöröslencse
  • 1 ek hideg vaj
  • só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem (nagy)
  • 0,5 csokor friss menta
  • 0,5 db citrom leve

A fűszerkeverék hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és beleforgatjuk az oldalast. Enyhén kiolajozott tepsibe rakjuk, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát, és 200 fokra emelve a hőt, további 30 percig sütjük.

Közben a salihoz egy edényben bő, sós vízben megfőzzük egyszerre a quinoát és a vöröslencsét. Mindkettőnek ugyanannyi idő kell, kb. 15-20 perc, úgyhogy ha megpuhultak, leszűrjük, és még melegen egy tálban hozzákeverjük a vajat, és sózzuk, borsozzuk. Ha kihűlt, megszórjuk a felaprított zöld fűszerekkel, belefacsarjuk a citromlevet, és az oldalas mellé tálaljuk.

Zaatar fűszerkeverékes oldalas

Sabich

Hozzávalók 4 főre:

4 db pita
1 db nagy padlizsán
olívaolaj
4 db főtt tojás

A hummuszhoz:

1 konzerv csicseriborsó
4 – 5 ek olívaolaj
3 ek tahini
só, bors
1 tk római kömény
½ db citrom facsart leve
1 gerezd fokhagyma (kicsi)
50 ml víz

Az arab salátához:
1 db kápia paprika
1 db paradicsom
1 db kígyóuborka
2 fej lilahagyma
1 nagy csokor friss petrezselyem
3 ek olívaolaj
½ db citrom facsart leve
só, bors

A savanyított káposztához:
0.25 fej lilakáposzta
200 ml almaecet
só, bors
200 ml forralt víz

A csípős szószhoz:
150 g natúr joghurt
1 tk csípős paprikakrém

A hummusz hozzávalóit egy aprítógépbe rakjuk és krémesre pürésítjük. Az arab salátához apró kockákra vágjuk a paprikát, paradicsomot, uborkát, lilahagymát és egy keverőtálban összekeverjük az olívaolajjal, citromlével, felaprított petrezselyemmel, sóval borssal. A padlizsánt kb. fél cm vastagra vágjuk, megsózzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és lepirítjuk mindkét felét egy grillserpenyőben, majd kiszedjük. A káposztát vékonyan felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az almaecettel és nyakon öntjük forró vízzel. Addig hagyjuk benne állni, amíg ki nem hűl., majd leszűrjük.

A csípős szószhoz a hozzávalókat elkeverjük egy kis tálban.

Az összeszereléshez egy serpenyőben kevés olajon átpirítjuk a pitákat. Levágjuk a végeit és kezdődhet a megtöltés: 2-3 evőkanál humusz, az arab saliból egy kevés, pár szelet padlizsán, a felszeletelt főtt tojásból pár darab, kevés csípős szósz, savanyított káposzta és ízlés szerint mindegyikből még egy kis adag, amíg csak fér a pitába.

Sabich

Halva

Hozzávalók egy 20 x 15 cm-es tepsihez:

  • 500 ml víz
  • 200 g barna cukor
  • 300 g cukor
  • 500 g szezámmag
  • 60-100 ml olaj
  • 1 mk őrölt kardamom
  • 1 mk őrölt fahéj
  • pár csepp lime-lé
  • 2-3 tk rózsavíz
  • 1 marék pisztácia

A vizet, a barna és a kristálycukrot egy lábasba rakjuk, és közepes lángon kb. 35 perc alatt sűrű, méz állagú sziruppá főzzük. Akkor jó az állaga, ha hideg vízbe csepegtetve, szilárd golyókká áll össze, vagy a két ujjbegyünk között vékony cukorszálat tudunk húzni belőle (ezzel persze óvatosan ügyködjünk, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetünk). 

A szezámmagot egy serpenyőben, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk, majd egy turmixgépbe rakva apróra daráljuk. Hozzácsorgatjuk az olajat, és addig turmixoljuk, amíg sima, homogén krémet kapunk.  

Egy nagy tálba rakjuk a szezámmagpasztát, hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot, a lime-levet és a rózsavizet, majd elkezdjük keverni. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és kb. 10 percig keverjük, hogy szépen összeálljon a halva alapja. Ekkor belekeverjük a pisztáciát is, majd egy kb. 20 x 15 cm-es, sütőpapírral bélelt, magasabb falú sütőtálba simítjuk a masszát, és 2-3 órára a hűtőbe rakjuk. 

Halva
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások