Lisztmentes körtés csokitorta
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
- 85 g vaj + a sütőforma kikenéséhez
- 85 g porcukor + a sütőformához és a tálaláshoz
- 85 g 70 %-os étcsoki
- 2 ek brandy
- 85 g törökmogyoró
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 4 db kisebb, nagyon érett körte
- 200 ml habtejszín (behűtve)
- 2-3 szál friss kakukkfű
- 3-4 db körte
Kevés vajat felolvasztunk és alaposan kikenjük vele a tortaformát, majd sütőpapírral kibéleljük, és a papírt is megkínáljuk a vajjal. Ezután porcukorral is megszórjuk a formát.
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben, egy sütőpapírral bélelt tepsin, 10 percig pirítjuk a mogyorót. Utána egy tiszta konyharuhába öntjük, és a konyharuhával a mogyorókat finoman egymáshoz dörzsölve, megtisztítjuk a héjtól. A hántolt mogyikat késes aprítóban pulzáló funkcióval (vagy mozsárban, vagy nyújtófával) durvára aprítjuk és félretesszük.
A csokit és a vajat (vagy kókuszzsírt, ha tejmentesen szeretnénk) néhányszor megkeverve gőz felett összeolvasztjuk egy tálban, majd mikor kicsit hűlt, hozzáadjuk a brandy-t.
A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a porcukorral és egy csipet sóval robotgéppel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt vajas csokit és a mogyorót.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és a szárakat, és a barnulástól megóvva őket, hideg vízbe áztatjuk őket.
A tojások fehérjét habbá verjük, majd először 1 evőkanálnyit elkeverünk a csokis masszában, a többi habot pedig 2 kisebb adagban óvatosan forgatjuk bele.
A korábban előkészített tortaformába öntjük a masszát, és a szárazra törölt körtéket vágott oldallal lefelé a tésztára tesszük.
Tűpróbáig, kb. 30-35 percig sütjük, és a formában hagyjuk kihűlni, majd porcukrozzuk a tetejét.
Amíg hűl, addig a behűtött tejszínt lágy habbá verjük, keverés közben kakukkfűvel ízesítjük.
Csokis gesztenyetorta mogyorókrémmel
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
A csokis piskótához:
- 340 g cukor
- 150 g szobahőmérsékletű vaj
- 5 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 230 ml tej
- 20 ml olaj
- 260 g liszt
- 50 g kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A rétegezéshez:
- 200 g szobahőmérsékletű mogyorókrém
A gesztenyés krémhez:
- 300 g szobahőmérsékletű vaj
- 80 g porcukor
- 450 g gesztenyemassza
- 300 g mascarpone
- 2 ek kakaópor
A tetejére:
- 1 ek kakaópor
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a vajat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vaníliás cukrot, habosra keverjük, majd mehetnek bele a tojássárgáják, és a tej, és újra átkeverjük. A fehérjéket habbá verjük, a lisztet, kakaóport és sütőport szintén elkeverjük. A tojássárgájás részhez keverjük a lisztes kakaóport, majd 2 lépésben beleforgatjuk a fehérjehabot. A masszát 3 db 18 cm átmérőjű (vagy 1 db 24 cm-es – ekkor nőni fog a sütési idő) formába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. A piskótákat hagyjuk langyosra hűlni, majd levesszük a formát róla és teljesen kihűtjük. A lapok púposabb részét levágjuk (ebből popcake-et lehet készíteni vagy csak simán megenni :D).
A krémhez a vajat a porcukorral kikeverjük, majd belekeverjük a gesztenyemasszát, végül a mascarponét és a kakaóport is, majd nyomózsákba töltjük. Az alsó piskótalapot megkenjük mogyorókrémmel, nyomunk rá a gesztenyés krémből, majd ezt ismételjük még kétszer. A legfelső réteget vékonyan megszórjuk kakaóporral és bedobjuk kb. 1 órára a hűtőbe a tortát.
Zé kedvenc lisztmentes csokitortája
Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű tortaformához:
A tortához:
- 300 g édesburgonya (kb. 1 közepes méretű)
- 125 ml kókuszolaj
- 100 g étcsoki 100
- 250 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 80 g cukor
- 4 db tojás
- 120 g mandulaliszt
- 60 g kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
A habhoz:
- 2 db 165 g-os konzerv kókusztej (behűtve)
- 1 ek porcukor
- 1 csokor menta (nagyobb)
- 0,5 db lime leve és héja
A tortához először az édesburgonyát négyfelé vágjuk, 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük, majd kikanalazzuk a húsát, és aprítóban pürésítjük.
A kókuszolajat vízgőz fölött összeolvasztjuk az étcsokival. A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, az édesburgonya-pürét és kókuszolajos csokit. Egy tálban összevegyítjük a mandulalisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót, a masszába keverjük, amit egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítunk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük, de félúton letakarjuk alufóliával, hogy semmiképp ne égjen meg a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, és ha nem tapad rá tészta, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Közben a mentaleveleket felaprítjuk. A behűtött konzerv kókusztej felső, fehér krémjét egy tálba kanalazzuk, összekeverjük a porcukorral és az aprított mentával, a lime héjával és levével ízesítjük, majd tálalásig hűtőben tároljuk. A kihűlt tortát éles késsel szeleteljük, és a mentahabbal kínáljuk.