Beer butt chicken – Csirke a sörön
Hozzávalók 2 főre:
- 1 egész csirke
- 250 ml cider
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 1 doboz sör
A száraz páchoz (rub)
- 1 tk barna cukor
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk vöröshagymapor
- 1 tk szárított borsikafű
- 1/2 mk cayenne bors
- 1 tk chilipor
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk mustárpor
- 1 ek só
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. A rub hozzávalóit összekeverjük egy kis tálban. A csirkét kívül is és belül is alaposan bedörzsöljük a száraz páccal, nem hagyunk ki egy négyzetcentimétert sem.Félretesszük a madarat fél órára. Egy olajspray flakonjába beleöntjük a sör felét, hozzáadjuk a cidert, az olívaolajat és a balzsamecetet és félretesszük az elkészült „permetszert”.
A sörösdobozra – benne a maradék sörrel – ráültetjük a madarat. Az egészet egy peremes sütőlemezre tesszük– mert ömleni fog belőle a cucc – és irány a sütő! Sütés előtt és közben is alaposan bepermetezzük a jószágot az elkészített keverékkel. Addig sütjük amíg gyönyörű karamellbarna nem lesz a színe és a comb belső hőmérséklete el nem éri a 78 fokot (ez kb. 60-75 perc lesz, a madár méretétől függően). A sörösdobozban a sör nagyon forró lesz, vigyázzunk vele! Az elkészült csirkét újra bepermetezzük, majd lefedjük és 10 percig hagyjuk még pihenni.
Ütős csirkés taco guacamoléval
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g csirkecombfilé
- só, bors
- 1 tk fahéj
- 1 tk római kömény
- 1 – 2 ek Tabasco chipotle szósz
- 1 tk paradicsomsűrítmény
- 1 ek olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés víz
A tacohoz
- 1 avokádó
- 2 – 3 koktélparadicsom
- fél lilahagyma
- 1 lime leve
- só, bors
- 4 db taco shell
- tejföl
A csirkecombfiléket sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük fahéjjal és római köménnyel és egy nagy adag Tabasco chipotle szósszal. Egy serpenyőben elkezdjük megpirítani a paradicsomsűrítményt, aztán öntünk hozzá egy kevés olajat és megsütjük benne a csirkét. Mikor kész van letakarjuk alufóliával és hagyjuk kicsit állni.
Ez idő alatt összekeverjük az avokádó salátát, amihez egy érett avokádót felkockázunk, adunk hozzá néhány szintén felkockázott kokélparadicsomot és apróra vágott lilahagymát. Ráfacsarjuk a lime levét, sózzuk borsozzuk és alaposan összekeverjük. A megsült csirkecombot felvágjuk, hozzákeverjük a kisült szaftot is és összeszereljük a tacokat. A taco shellbe kanalazunk az avokádósalátából, mehet rá egy adag sült, fűszeres csirke és végül tejföl.
Jamaikai sörben marinált hal
Hozzávalók 2 személyre
- 2 egész tisztított pisztráng
- só, bors
- 1 lime
- 1 üveg barna sör
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk füstölt pirospaprika
A salátához:
- 1 mangó hámozva, kimagozva és csíkokra vágva
- 200 g lilakáposzta apróra vágva
- 1 kis fej hagyma apróra vágva
- fél lime leve
- 2 ek olívaolaj
- 1 friss chili felkarikázva
- só, bors
- friss koriander apróra vágva
A szószhoz:
- 500 ml paradicsompüré
- 2 fej hagyma
- 1 ek olaj
- 3 ek barna cukor
- 50 ml whiskey
- só
- 1 tk cayenne bors
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk mustárpor
- 1 tk vöröshagymapor
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek Worcester szósz
A halakat egy tepsibe tesszük és ráöntjük a barna sört, mehet rá a só, bors, a kakukkfű, a fokhagymapor és a füstölt pirospaprika. Hűtőben 1 óráig marináljuk, közben néha megfordítjuk a halakat. Utána kivesszük a hűtőből és ha van kedvünk, picit megfüstöljük– bár ez el is maradhat – egy tiszta edénybe tesszük a halakat, alufóliával szorosan lefedjük. Egy kis rozsdamentes edénybe száraz fadarabokat (pl. gyümölcsfák jók erre a célra, vagy a hickory).) teszünk, meggyújtjuk, majd el is fújjuk, hogy csak füstöljön. Betesszük az alufólia alá és szorosan lezárjuk, 10-20 perc füstölés után a fóliát levesszük, az izzó fadarabokat eloltjuk. A halakat kiolajozott tepsibe tesszük, locsolunk rá keveset a marinádból, teszünk néhány szelet lime-ot rájuk, megsózzuk és bedobjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre és kész is.
A salátához minden összetevőt egy tálba halmozunk és lazán átforgatjuk, majd félretesszük 10 percre és hagyjuk összeérni az ízeket. A szószhoz először kevés olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk kb. 10-15 percig, majd megszórjuk a barna cukorral és finoman, odafigyelve karamellizáljuk. Ráöntjük a whiskey-t és elforraljuk az alkoholtartalmát.
Ekkor mehet rá a paradicsomlé és bele az összes fűszer, a balszamecet és a Worcester szósz, majd kb. 20 percig főzzük, amíg már kellően sűrű nem lesz. Ha kész már csak le kell turmixolni és ehetjük is a hallal és a salátával. Jó étvágyat!
Chicken Francaise
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g csirkemellfilé
- 500 g spagetti
A panírozáshoz:
- 2-3 tojás
- 300 g liszt
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
A sütéshez:
- 100 g vaj
- 200 ml olaj
A mártáshoz:
- 1 citrom
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 mk cayenne bors
- 100 ml fehérbor
- 100 ml víz
- 100 g vaj
- só, bors
A tálaláshoz:
- friss petrezselyem
A csirkét felszeleteljük, és két sütőpapír között vékonyra lapítjuk. A liszthez hozzákeverjük a pirospaprikát, a sót és borsot, félreteszünk belőle 2 evőkanálnyit a mártáshoz, majd egy másik tányérban felverjük a tojásokat.
A csirkeszeleteket először tojásba majd a fűszeres lisztbe mártjuk, utána pedig mindkét oldalát ropogósra sütjük a vaj és az olaj keverékében.
Ha kész, egy másik serpenyőben olvasztunk 50 g vajat, erre rányomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a cayenne borsot, 1 evőkanál félretett fűszeres lisztet, belefacsarjuk a citrom levét, elkeverjük, majd felöntjük a fehérborral, és a vízzel. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, kicsit beforraljuk, majd átszűrjük, és apróra vágott vajkockákat adunk hozzá a selymesebb hatás elérése érdekében.
A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, majd tálalunk: egy adag jön a spagettiből a tányérra, erre kerül a hús, végül pedig meglocsoljuk az öntettel és apróra vágott petrezselymet szórunk rá!