Hozzávalók
- 6 db nagy húsos paradicsom
- 6 db színes kaliforniai paprika (zöld, sárga, piros vegyesen)
- 3 db nagyobb újkrumpli
A töltelékhez
- 100 ml olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 marék fenyőmag
- 1 marék mazsola
- 300 g rizottó rizs
- 1 db cukkini
- 1 db padlizsán
- só, bors
- kevés frissen reszelt szerecsendió
- 1 csokor menta
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek cukor
A tálaláshoz
- petrezselyem
- olívaolaj
Gemista, a király vega görög kaja
Hozzávalók
- 6 db nagy húsos paradicsom
- 6 db színes kaliforniai paprika (zöld, sárga, piros vegyesen)
- 3 db nagyobb újkrumpli
A töltelékhez
- 100 ml olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 marék fenyőmag
- 1 marék mazsola
- 300 g rizottó rizs
- 1 db cukkini
- 1 db padlizsán
- só, bors
- kevés frissen reszelt szerecsendió
- 1 csokor menta
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek cukor
A tálaláshoz
- petrezselyem
- olívaolaj
A paradicsomok és a paprikák felső harmadát levágjuk. A paradicsomok belsejét kikaparjuk úgy, hogy ne sértsük fel a héját, és a belsejét apróra vágjuk és félretesszük. A paprikák csumáját kiszedjük, és az összes zöldséget egy nagy tepsire rakjuk a kalapjukkal együtt.
A töltelékhez az olívaolajon az apróra vágott hagymát és 2 gerezd felszeletelt fokhagymát üvegesre párolunk. Beledobjuk a fenyőmagot és a mazsolát. Belekeverjük a rizst. Ha üvegesre hevült, hozzáadjuk a paradicsomvelő felét és összeforgatjuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a padlizsánt és a cukkinit úgy ahogy vannak., és azt is az edénybe dobjuk. Sózzuk, borsozzuk és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és mentával.
A tölteni való zöldségek belsejét sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés cukorral. A tölteléket mindegyikben kb. ⅔ részig töltjük és rárakjuk a tetejüket. A tepsibe rakjuk a cikkekre vágott krumplit, rálocsoljuk a maradék paradicsomvelőt és a maradék fokhagymát. Az egészet meglocsoljuk olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk a szaftjával, kevés olívaolajjal és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Ha tetszett a gemista receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!