Hozzávalók
- 800 g padlizsán
- 5 közepes krumpli
- 250 g félig előfőzött lencse
- 2 fej vöröshagyma
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 db nagy sárgarépa
- 1 db zellerszár
- 2 tk sűrített paradicsom
- 350 g passata (passzírozott paradicsom)
- 300 ml víz
- 50 g pecorino sajt
- 100 g fetasajt
- só, bors
- 3 ek olívaolaj
- 4 tk szárított kakukkfű
- 1 mk őrölt fahéj
- 5 db babérlevél
- 1 tk őrölt római kömény
- 2 tk oregánó
- 1 tk őrölt kömény
A besamelhez
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 600 ml tej
- só, bors
- 0.25 szerecsendió
- 20 g pecorino sajt
Görög kaja kis csavarral: vega muszaka
Hozzávalók
- 800 g padlizsán
- 5 közepes krumpli
- 250 g félig előfőzött lencse
- 2 fej vöröshagyma
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 db nagy sárgarépa
- 1 db zellerszár
- 2 tk sűrített paradicsom
- 350 g passata (passzírozott paradicsom)
- 300 ml víz
- 50 g pecorino sajt
- 100 g fetasajt
- só, bors
- 3 ek olívaolaj
- 4 tk szárított kakukkfű
- 1 mk őrölt fahéj
- 5 db babérlevél
- 1 tk őrölt római kömény
- 2 tk oregánó
- 1 tk őrölt kömény
A besamelhez
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 600 ml tej
- só, bors
- 0.25 szerecsendió
- 20 g pecorino sajt
A padlizsánt megmossuk, levágjuk a végeit és kb. 1 cm vastagan felszeleteljük. A krumplit megpucoljuk és fél cm vastag karikákra vágjuk. Külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk 1-1 tk szárított kakukkfűvel. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük őket.
Közben elkészítjük a ragut: kisebb kockákra vágjuk a hagymát, fokhagymát, zellert, répát és egy felmelegített serpenyőben az olívaolajon addig pirítjuk, amíg egy kis színt nem kap. Ekkor rakjuk rá a sűrített paradicsomot és további 2 percig pirítjuk. Levesszük a lángot és rárakjuk a fűszereket: a maradék kakukkfüvet, babérlevelet, fahéjat, római köményt, oregánót, őrölt köményt, majd jól elkeverjük. Felöntjük a passatával és a vízzel, belerakjuk a lencsét és felforraljuk. Ha felforrt, levesszük a lángot újra és kb. 10 percig rotyogtatjuk, hogy a lencse majdnem teljesen megfőjön.
A besamelt hagyományos módon készítjük: a vajat egy lábasban felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, picit pirítjuk, de színt ne kapjon. Folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tejet, hogy egy csomómentes mártást kapjunk. Alaposan befűszerezzük, belereszeljük a pecorino sajtot és elzárjuk.
A tepsit picit kiolajozzuk és a padlizsánszeletek felét az aljára pakoljuk. Erre jöhet a lencsés ragu harmada, majd a krumpliszeletek. Erre jöhet a ragu másik harmada, majd a padlizsán másik fele. A maradék raguval fejezzük be. A besamelt erre a rétegre öntjük és megszórjuk a reszelt pecorinoval és rámorzsoljuk a fetát. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.