Hozzávalók
A karfiolhoz
- 1 fej karfiol
- 2 l víz
- 2 dl száraz fehér bor
- 3 ek vaj
- 2 ek só
- 1 db babérlevél
- 1 ek olívaolaj
- ½ csokor petrezselyem
- ½ tk zemes bors
- 0.25 tk chilipehely
A kecskesajt mártogatóshoz
- 20 dkg lágy kecskesajt
- 20 dkg görög joghurt
- 3 ek petrezselyem, menta, metélőhagyma vegyesen, finomra aprítva
- ½ db citrom leve
Egyben sült karfiol kecskesajtos mártogatóssal
Hozzávalók
A karfiolhoz
- 1 fej karfiol
- 2 l víz
- 2 dl száraz fehér bor
- 3 ek vaj
- 2 ek só
- 1 db babérlevél
- 1 ek olívaolaj
- ½ csokor petrezselyem
- ½ tk zemes bors
- 0.25 tk chilipehely
A kecskesajt mártogatóshoz
- 20 dkg lágy kecskesajt
- 20 dkg görög joghurt
- 3 ek petrezselyem, menta, metélőhagyma vegyesen, finomra aprítva
- ½ db citrom leve
Egy lábasban összeforraljuk a vizet, bort, vajat, sót, borsot, babérlevelet és a chilipelyhet. Beletesszük az egész karfiolt és 15 percig főzzük úgy, hogy amennyiben a főzővíz nem lepi el, úgy néha megfordítjuk a karfiolt, hogy egyenletesen átfőjön. A karfiolt kivesszük és áttesszük egy hőálló tálba. Ezután a sütőt a legmagasabb hőmérsékletűre állítjuk (nálunk 230 fok) és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Végül kissé meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
A mártogatóshoz egy keverőtálban összetörjük a kecskesajtot, görög joghurtot, citromlevet és az aprított fűszernövényeket.