Hozzávalók
- 2 fej zeller
- 1 db piros chilipaprika (kisebb)
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kg tarhonya
- 5 - 6 ek extra szűz olívaolaj
- 300 ml fehérbor
- só, bors
- kb. 1,5 l zöldségalaplé
- 150 g zellerszár
- 1 csokor petrezselyem
- 100 g parmezán
A rukkolapesztóhoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 g pirított fenyőmag
- 100 g reszelt parmezán
- 250 ml extra szűz olívaolaj
- 100 g rukkola
- 1 csipet só
A tálaláshoz
- 25 g rukkola
Krémes, zelleres tarhonya rukkolapesztóval
Hozzávalók
- 2 fej zeller
- 1 db piros chilipaprika (kisebb)
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kg tarhonya
- 5 - 6 ek extra szűz olívaolaj
- 300 ml fehérbor
- só, bors
- kb. 1,5 l zöldségalaplé
- 150 g zellerszár
- 1 csokor petrezselyem
- 100 g parmezán
A rukkolapesztóhoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 g pirított fenyőmag
- 100 g reszelt parmezán
- 250 ml extra szűz olívaolaj
- 100 g rukkola
- 1 csipet só
A tálaláshoz
- 25 g rukkola
A pesztóhoz az alapanyagokat robotgépben pürésítjük, majd tálalásig hűtőbe tesszük.
A zellert meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, ezután turmixgépben annyi főzővízzel pürésítjük, hogy egy lágy krémet kapjunk, majd egy szitán átpasszírozzuk.
A chilit erét és magját eltávolítjuk, majd apróra vágjuk a paprika húsát. A hagymát és a fokhagymát szintén apróra vágjuk, majd a chilivel és a tarhonya felével elkezdjük pirítani az olívaolajon, míg a tarhonya szép sötétbarna nem lesz, vigyázva arra, hogy a hagyma ne égjen meg. Ekkor hozzáadjuk a tarhonya másik felét, majd felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a tészta be nem itta a folyadékot. Ezután fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet, amíg a tarhonya háromnegyedig meg nem főtt, mint egy rizottó.
Jöhet bele a felszeletelt zellerszár és a zellerkrém, így főzzük készre folyamatos kevergetés mellett. Ha megfőtt a tarhonyánk, levesszük a tűzről és belekeverjük a petrezselymet és a parmezánt. A pesztóval és rukkolával tálaljuk.
Ha tetszett a zelleres tarhonya receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!