Hozzávalók
A főzelékhez
- 6 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kg sárgarépa
- 2 tk só
- ½ tk őrölt fehérbors
- 2 ½ dl víz
- 1 ek cukor
- 30 dkg mascarpone
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 kis csokor petrezselyem
A petrezselymes olajhoz
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 csipet só
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 dl extra szűz olívaolaj
A zöldségfasírthoz
- 1 db csicseriborsó konzerv
- 1 db nagyobb sárgarépa lereszelve
- 1 csomag újhagyma karikára vágva
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 10 dkg zöldborsó
- 1/2 tk cayenne bors
- 1 tk őrölt fehérbors
- só
- 5 ek kukoricaliszt
- 1 db tojás
Répafőzelék zöldségfasírttal - ezt egyétek a melegben!
Hozzávalók
A főzelékhez
- 6 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kg sárgarépa
- 2 tk só
- ½ tk őrölt fehérbors
- 2 ½ dl víz
- 1 ek cukor
- 30 dkg mascarpone
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 kis csokor petrezselyem
A petrezselymes olajhoz
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 csipet só
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 dl extra szűz olívaolaj
A zöldségfasírthoz
- 1 db csicseriborsó konzerv
- 1 db nagyobb sárgarépa lereszelve
- 1 csomag újhagyma karikára vágva
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 10 dkg zöldborsó
- 1/2 tk cayenne bors
- 1 tk őrölt fehérbors
- só
- 5 ek kukoricaliszt
- 1 db tojás
Egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat és puhára pároljuk rajta a finomra vágott hagymát. Közben nagylyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát és ezt is a lábosba dobjuk. Hagyjuk a saját levében párolódni egészen addig, amíg a leve elfő. Közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és felöntjük annyi vízzel, amennyi még nem lepi el. Fedő alatt puhára főzzük a répát.
A keményítőt kikeverjük a mascarponéval és a sárgarépához keverjük. További 3 percig főzzük. Az ízeket beállítjuk: sózzuk, borsozzuk, ha kell, egy kevés cukrot adunk hozzá. A finomra vágott petrezselymet is beletesszük, lefedjük és elzárjuk alatta a lángot.
A petrezselymet durvára vágjuk és mozsárba tesszük, hozzáadjuk a sót és belereszeljük a narancs héját és pépesre zúzzuk. Végül hozzáadjuk az olajat és összekeverjük. Felhasználásig félretesszük.
A csicseriborsót leöblítjük és lecsepegtetjük. Késes robotgéppel durvára vágjuk. Keverőtálba tesszük és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a legvégén a tojást ütjük bele és kézzel összedolgozzuk. A masszából nagyobb ringlónyi labdákat formázunk és serpenyőben, kevés olajon, közepesen erős láng felett készre sütjük őket..
A főzeléket tányérba szedjük, 2-3 zöldségfasírtot teszünk rá és a petrezselymes olajjal ízesítjük.