Hozzávalók
- 2 db tojás
- 300 ml víz
- 1 púpozott tk só
- 500 g liszt
- 1 ek olaj (a tésztára)
- 6 db tojás
- só, bors
- 20 g vaj
A salátához
- 1 db fejes saláta
- só
- cukor
- ecet
- víz
Tojásos nokedli
Hozzávalók
- 2 db tojás
- 300 ml víz
- 1 púpozott tk só
- 500 g liszt
- 1 ek olaj (a tésztára)
- 6 db tojás
- só, bors
- 20 g vaj
A salátához
- 1 db fejes saláta
- só
- cukor
- ecet
- víz
A tojásos nokedli elkészítéséhez a tojásokat kikeverjük a vízzel és a sóval, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és homogén állagúra keverjük. Nokedliszaggatóval forró, sós vízbe szaggatjuk a masszát, miután újra felforrt, szűrőkanállal kiszedjük őket és hideg víz alatt leöblítjük. Végül a nokedliket összeforgatjuk az olajjal.
A salátához a sót, cukrot, ecetet és a vizet egy tálban összekeverjük. A fejes salátát alaposan megmossuk (legjobb váltogatva csap alatt és egy edényben áztatva, hogy garantáltan minden homok kijöjjön belőle). A salit négybe vágjuk, beledobjuk az ecetes lébe, és ázni hagyjuk.
A maradék 6 tojást kevés sóval és borssal felverjük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és amikor már nem habzik, rádobjuk a félretett galuskát. Átforgatjuk, majd ráöntjük a felvert tojást. Lazán rázogatva-kevergetve épp csak addig sütjük, míg a tojás kezd megszilárdulni, nem szabad agyonszárítani. Azonnal tálaljuk a levéből épp csak kikapott, szaftos és ropogós salátával az oldalán.