Hozzávalók
- 18 dkg rizs
- 1 db közepes sárgarépa
- 2 szál újhagyma
- 15 dkg tofu
- 3 gerezd nagyobb fokhagyma
- 1 db darab kisebb gyömbér
- 1 - 2 db chilipaprika
- 10 dkg fagyasztott zöldborsó, kiolvasztva
- 3 - 4 ek szójaszósz
- 1 nagy marék bébispenót
- Só, frissen őrölt bors
- 1 mk szecsuáni bors
- 3 db tojás
Tojásos pirított rizs
Hozzávalók
- 18 dkg rizs
- 1 db közepes sárgarépa
- 2 szál újhagyma
- 15 dkg tofu
- 3 gerezd nagyobb fokhagyma
- 1 db darab kisebb gyömbér
- 1 - 2 db chilipaprika
- 10 dkg fagyasztott zöldborsó, kiolvasztva
- 3 - 4 ek szójaszósz
- 1 nagy marék bébispenót
- Só, frissen őrölt bors
- 1 mk szecsuáni bors
- 3 db tojás
A rizst kevés sóval megfőzzük és hagyjuk kihűlni. Ez utóbbi nem létszükséglet, de pergősebb, pirultabb eredményt kapunk, ha hideg, akár előző napi maradék rizzsel dolgozunk).
Egy wokot (vagy nagyobb serpenyőt) tűzforróra hevítünk. Majd 2 evőkanál olajon lepirítjuk benne a vékony csíkokra vágott répát, a felkarikázott újhagymát (a zöld rész is jöjjön bele!) és a kockára vágott tofut, majd az egészet félretesszük. A serpenyőbe öntünk újabb 3 evőkanál olajat és beledobjuk a lereszelt gyömbért és fokhagymát, valamint a vékony karikára vágott chilit.
Amikor az egész illatozni kezd, ráborítjuk a rizst és a zöldborsót és néha átforgatva magas hőmérsékleten pirítani kezdjük. Amikor a rizs kezd egy kis színt kapni, hozzáadjuk az előzőleg lepirított répás-tofus keveréket, a szecsuáni borsot, a szójaszószt és a bébispenótot, majd lazán dobálva összeforgatjuk. A pirított rizst félretoljuk a serpenyőben úgy, hogy egy kis helyet hagyjunk a három tojásnak, amit beleütünk. Megsózunk és két evőpálcika (vagy egy villa) segítségével addig kevergetünk, míg egy laza, de morzsalékos rántottát kapunk. A megsült tojást a rizsbe forgatjuk és már tálaljuk is!