Hozzávalók
A raguhoz
- 1 kg fehér és barna csiperkegomba vegyesen
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk szárított majoranna
- 300 g tejföl
- 3 ek keményítő
- só, bors
- 4 ek olaj
- 2 tk ecet
- 1 ½ l víz
A palacsintához
- 250 g liszt
- 300 ml tej
- 300 ml víz
- 1 db tojás
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 3 ek olaj
Vega hortobágyi: a Cseszneki palacsinta
Hozzávalók
A raguhoz
- 1 kg fehér és barna csiperkegomba vegyesen
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk szárított majoranna
- 300 g tejföl
- 3 ek keményítő
- só, bors
- 4 ek olaj
- 2 tk ecet
- 1 ½ l víz
A palacsintához
- 250 g liszt
- 300 ml tej
- 300 ml víz
- 1 db tojás
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 3 ek olaj
A gombákat megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és beledobjuk a gombát. Kb. 10 percig pirítjuk és belerakjuk a hagymát, fokhagymát is. Miután a hagyma üvegesre pirult, beleszórjuk a köményt, pirospaprikát, majorannát, jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a vízzel. Felforraljuk, majd levesszük a lángot és kb. 30 percig rotyogtatjuk, utána levesszük a tűzről.
Közben a palacsintatésztát kikeverjük, és hagyományos módon kisütjük. Kb. 10-12 palacsinta lesz ebből a mennyiségből.
Egy merőkanállal kiszedjük a gombát a pörköltből egy tálba, úgy, hogy egy kevés szaft is legyen rajta. Egy botmixerrel egy nagyon picit átturmixoljuk. Nem teljesen, csak annyira, hogy, kb. a fele legyen pürés, a másik fele pedig darabos. Ezt fogjuk a palacsintába tölteni: 2 evőkanálnyi gombakrémet rakunk egyesével a palacsintákra és négyrét hajtjuk, majd belerakjuk egy nagy mély tepsibe. A visszamaradt pörköltszaftot felforraljuk, majd lejjebb vesszük a lángot. A tejfölt csomómentesre keverjük a keményítővel és 1-2 merőkanálnyi szaftot szedünk bele, a hőkiegyenlítés miatt. Visszaöntjük az egészet a lábasba és megvárjuk amíg besűrűsödik a mártás. Ezt öntjük a megtöltött palacsintákra.