Hirdetés

Hozzávalók

Hozzávalók (egy kb. 800 grammos kalácshoz)

500 g liszt
255 ml tej
50 g puha vaj
75 g cukor
1 db tojás
15 g friss élesztő

A kenéshez:

1 db tojás
1 ek víz
Hirdetés

Perfekt foszlós kalács

Ha megkérdeznénk 100 embert arról, hogy mi jut eszükbe a húsvétról, 80 tutira a kalácsot mondaná! Nincs is jobb az ünnepek alatt egy ültő helyedben véletlenül megenni a kalács felét! Éppen ezért mutatok egy tökéletes kalácsreceptet, amit mindenki össze tud dobni! Lekvárosüvegeket, kiskanalakat elő, jön a friss házi kalács!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

Hozzávalók (egy kb. 800 grammos kalácshoz)

500 g liszt
255 ml tej
50 g puha vaj
75 g cukor
1 db tojás
15 g friss élesztő

A kenéshez:

1 db tojás
1 ek víz

A szobahőmérsékletű hozzávalókat belerakjuk a dagasztógép keverőtáljába és addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután egy melegebb helyen, kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Ha kész, kiborítjuk a tésztát egy nyújtódeszkára, kihúzkodjuk a széleit. Egy kés segítségével 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, ezeket pedig gömbölyítjük és letakarva kb. 20 perc alatt duplájára kelesztjük. Kezdődhet a formázás. A gombócokat kilapítjuk, felülről lefelé szorosan feltekerjük, és hosszú, kötél vastagságú hengert sodrunk belőlük. Ezeket a végüknél összefogjuk, és kezdődhet a fonás! Nevezzük a kalács-kezdeményünket egy hatlábú polipnak!

Fotó: Szilágyi Nóri

A polip szélső lábai mindig magastartásban vannak, a többi 4 pedig középen. A középen lévő 4 lábat mindig ketté választjuk, 2-2 lábra, hogy középen nagyobb helyünk legyen. Először a jobb felső lábat áthajtjuk balra, majd a bal felsőt jobbra. A jobb szélső lábat áthajtjuk középre, a baloldalhoz közelebb, és a balszélső lábat pedig jobb oldalra felülre. Most a jobb felsőt hozzuk középre, a bal szélsőt pedig átrakjuk jobbra magastartásba. A baloldali, magastartásban lévő lábat lehajtjuk középre. Mindig a szélső hurkát hajtjuk át a másik oldalra, és a felsőt hajtjuk le középre, és így folytatjuk. A végén pedig a kalács alá hajtjuk azt, amit már nem tudunk tovább fonni.

Fotó: Szilágyi Nóri

A tojást és a vizet elkeverjük, a megfont kalácsot óvatosan átrakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, lekenjünk tojással, és duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és mielőtt betennénk a kalácsot, még egyszer lekenjük. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások