A parasztos rántotta elkészítése nem nagy ördöngösség. Először a szalonnát kakastaréj alakban bevagdossuk, közepes hőfokon kb. 7 perc alatt kisütjük a zsírját, majd kivesszük és félretesszük. A kolbászt 0,5 cm-es karikákra, a hagymát pedig félfőre vágjuk, és a visszamaradt zsírhoz adjuk, majd sózzuk. Közepes hőfokon 5-7 percig pirítjuk/dinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított és kb. 2 cm-es kockákra vágott krumplit és erős hőfokon 2 percig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel és fedő alatt kb. 8 percig pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, és erős hőfokon addig főzzük, amíg zsírjára pirulnak a dolgok és megpuhul a burgonya.
Ekkor hozzáadjuk a felvert tojásokat és a legerősebb hőfokon a kívánt állagig pirítjuk. Nem javaslom, hogy kiszárítsuk (én maximum 30 másodpercig sütöttem), és közben csak óvatosan kevergessük, ne törjük teljesen morzsalékossá a rántottát. Tálalásnál a tetejére helyezzük a szalonnát, megszórjuk az újhagyma frissen aprított zöldjével és fűszerpaprikával, és friss kenyérrel kínáljuk.

- Elkészítési idő: 25 perc