Alapreceptek

Házimustártajándékba-azegészcsaládnak!

Házi mustárt ajándékba - az egész családnak!

Hozzávalók
30 dkg
mustár-por,
0.75 dl
fehér bor akoholtalanított főzete.
1 dl
fehérbor-ecet
1 - 2 ek
mustátmag
redukció
1 ek
koriander
cukor ízlés szerint
1 csipet
2 db
alma reszeléke
jó minőségű méz
1 ek
kurkuma
némi őröltbors

Elkészítés

img_6033.jpg

A mustár lisztet lehetőleg mustban, pontosabban felére visszaforralt musttal kellene összevegyíteni.

A baj a következő: karácsony előtt igen nehéz mustot szerezi.

A probléma áthidalásaként fehérbort alkoholtalanítok egy edényben, forralásos eljárással. Magyarul: kifőzöm belőle az alkoholt, és megcukrozom.

Amíg eltűnik az alkohol, készítek egy redukciót, víz, kurkuma, koriander, őrölt bors segítségével. Fogom a mustárlisztet (többnyire bioboltokban lehet kapni, ott keressétek!), keverőtálba teszem, és folyamatosan adagolva az alkoholtalanított, kicsit kihűlt fehérbort hozzáadom. Ráöntöm a redukciót. Belekerül a fehérbor-ecet, némi só és cukor ízlés szerint.

Itt elereszthetitek a fantáziátokat! Ebben a fázisban bármivel dúsítható a mustárunk! Például: tárkony - alma - bor ecete, fokhagyma zúzaléka, borsnak őrleménye, vagy bármi, mi szem, s szájnak ingere. Itt dől el a mustár végleges ízesítése: nagyon sokat számít a megfelelő mennyiségben adagolt cukor, de adhatunk hozzá pl. almalevet is.

img_6034.jpg

Miután beízesítettem az elegyem, az 1/3 át kiveszem, a maradékot pedig , igen kis lángon elkezdem melegíteni. Éppen csak annyira legyen meleg, hogy aktívan párologjon! Az egyharmadba egy kevés magas alkohol tartalmú párlatot öntök, és alaposan elkeverem (persze a párlat helyett egy kis Tabascóval, vagy bármi pikáns dologgal is megvadíthatjuk a mustárt ) Még egy párat keverek, és kész is van apa mustárja!

Ha a melegítés már 6-7 perce folyik, kiveszem a következő egyharmadot. Almát reszelek, és belekeverem a mustárba. Kész is van anya mustárja!

A meleg maradékot  további 5-6 percig tovább melegítem, így gyakorlatilag teljesen elveszti az erejét. De azért nem árt egy kóstolás, a lehető legjobb minőségű 1 deciliter mézet. Ezzel el is készült a gyerekek mustárja!

Szerintem nem csak szép, de finom is lett! Hát ezért lesz nekem más ez a karácsony!

img_6041.jpg

www.streetkitchen.hu

Azért lesz nekem más ez a karácsony, mert - elgondolkodtam rajta, hogy mivel lephetem megy szeretteimet - ami nem egy könyv, vagy egy parfüm, nem egy Barbi. Hosszú vívódás után arra a velős következtetésre jutottam, hogy az idén valami étel-ajándékkal kedveskedem: ez lesz az Apa, Anya, Gyerekek mustár. Mert ugye a finom mustárt mindenki szereti, így nem lehet mellétalálni ezzel a frappáns kis ajándékkal...

Hozzávalók

1
30 dkg
mustár-por,
0.75 dl
fehér bor akoholtalanított főzete.
1 dl
fehérbor-ecet
1 - 2 ek
mustátmag
redukció
1 ek
koriander
cukor ízlés szerint
1 csipet
2 db
alma reszeléke
jó minőségű méz
1 ek
kurkuma
némi őröltbors

img_6033.jpg

A mustár lisztet lehetőleg mustban, pontosabban felére visszaforralt musttal kellene összevegyíteni.

A baj a következő: karácsony előtt igen nehéz mustot szerezi.

A probléma áthidalásaként fehérbort alkoholtalanítok egy edényben, forralásos eljárással. Magyarul: kifőzöm belőle az alkoholt, és megcukrozom.

Amíg eltűnik az alkohol, készítek egy redukciót, víz, kurkuma, koriander, őrölt bors segítségével. Fogom a mustárlisztet (többnyire bioboltokban lehet kapni, ott keressétek!), keverőtálba teszem, és folyamatosan adagolva az alkoholtalanított, kicsit kihűlt fehérbort hozzáadom. Ráöntöm a redukciót. Belekerül a fehérbor-ecet, némi só és cukor ízlés szerint.

Itt elereszthetitek a fantáziátokat! Ebben a fázisban bármivel dúsítható a mustárunk! Például: tárkony - alma - bor ecete, fokhagyma zúzaléka, borsnak őrleménye, vagy bármi, mi szem, s szájnak ingere. Itt dől el a mustár végleges ízesítése: nagyon sokat számít a megfelelő mennyiségben adagolt cukor, de adhatunk hozzá pl. almalevet is.

img_6034.jpg

Miután beízesítettem az elegyem, az 1/3 át kiveszem, a maradékot pedig , igen kis lángon elkezdem melegíteni. Éppen csak annyira legyen meleg, hogy aktívan párologjon! Az egyharmadba egy kevés magas alkohol tartalmú párlatot öntök, és alaposan elkeverem (persze a párlat helyett egy kis Tabascóval, vagy bármi pikáns dologgal is megvadíthatjuk a mustárt ) Még egy párat keverek, és kész is van apa mustárja!

Ha a melegítés már 6-7 perce folyik, kiveszem a következő egyharmadot. Almát reszelek, és belekeverem a mustárba. Kész is van anya mustárja!

A meleg maradékot  további 5-6 percig tovább melegítem, így gyakorlatilag teljesen elveszti az erejét. De azért nem árt egy kóstolás, a lehető legjobb minőségű 1 deciliter mézet. Ezzel el is készült a gyerekek mustárja!

Szerintem nem csak szép, de finom is lett! Hát ezért lesz nekem más ez a karácsony!

img_6041.jpg

Ha tetszett a Házi mustárt ajándékba - az egész családnak! receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept