A mustár lisztet lehetőleg mustban, pontosabban felére visszaforralt musttal kellene összevegyíteni.
A baj a következő: karácsony előtt igen nehéz mustot szerezi.
A probléma áthidalásaként fehérbort alkoholtalanítok egy edényben, forralásos eljárással. Magyarul: kifőzöm belőle az alkoholt, és megcukrozom.
Amíg eltűnik az alkohol, készítek egy redukciót, víz, kurkuma, koriander, őrölt bors segítségével. Fogom a mustárlisztet (többnyire bioboltokban lehet kapni, ott keressétek!), keverőtálba teszem, és folyamatosan adagolva az alkoholtalanított, kicsit kihűlt fehérbort hozzáadom. Ráöntöm a redukciót. Belekerül a fehérbor-ecet, némi só és cukor ízlés szerint.Itt elereszthetitek a fantáziátokat! Ebben a fázisban bármivel dúsítható a mustárunk! Például: tárkony - alma - bor ecete, fokhagyma zúzaléka, borsnak őrleménye, vagy bármi, mi szem, s szájnak ingere. Itt dől el a mustár végleges ízesítése: nagyon sokat számít a megfelelő mennyiségben adagolt cukor, de adhatunk hozzá pl. almalevet is.
Miután beízesítettem az elegyem, az 1/3 át kiveszem, a maradékot pedig , igen kis lángon elkezdem melegíteni. Éppen csak annyira legyen meleg, hogy aktívan párologjon! Az egyharmadba egy kevés magas alkohol tartalmú párlatot öntök, és alaposan elkeverem (persze a párlat helyett egy kis Tabascóval, vagy bármi pikáns dologgal is megvadíthatjuk a mustárt ) Még egy párat keverek, és kész is van apa mustárja!
Ha a melegítés már 6-7 perce folyik, kiveszem a következő egyharmadot. Almát reszelek, és belekeverem a mustárba. Kész is van anya mustárja!
A meleg maradékot további 5-6 percig tovább melegítem, így gyakorlatilag teljesen elveszti az erejét. De azért nem árt egy kóstolás, a lehető legjobb minőségű 1 deciliter mézet. Ezzel el is készült a gyerekek mustárja!
Szerintem nem csak szép, de finom is lett! Hát ezért lesz nekem más ez a karácsony!
