Fantasztikus desszertek

Epres-almáspite

Epres-almás pite

Hozzávalók
1 csomag
instant élesztő
(7 g-os kiszerelés)
50 g
rétesliszt a nyújtáshoz
A töltelékhez
250 g
eper
250 g
alma
100 g
kristálycukor
2 szál
rozmaring
1 ek
sötét balzsamecet-sűrítmény
30 g
keményítő
A kenéshez
1 db
tojás
A tálaláshoz
2 ek
porcukor
225 g
vaj
A tésztához
130 ml
20%-os tejföl
50 g
porcukor
450 g
finomliszt
1 db
tojás
1 csipet

Elkészítés

Az epres-almás pite tésztája:

Az epres-almás pite elkészítéséhez először a tejfölt kikeverjük a porcukorral egy tálban. A nyújtódeszkára kiborítjuk a lisztet, egy mélyedést csinálunk a közepére és beleütjük a tojást, majd mehet bele a porcukros tejföl, a só és az élesztő, és kézzel összegyúrjuk a tésztát. Mikor már morzsálódik, de nem áll össze, beleszórjuk a felkockázott hideg vajat és kézzel összegyúrjuk. Minél gyorsabban dolgozunk, annál jobb. A kész tésztalabdát fóliába csomagolva 50 percre a hűtőbe dobjuk.

A pihentetett pitetésztát két részre osztjuk. Az egyik felét visszacsomagoljuk és a hűtőbe tesszük felhasználásig. A másik alá egy kevés réteslisztet szórunk és kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy kicsivel nagyobb legyen, mint a piteformánk. Kibéleljük a forma alját sütőpapírral, majd óvatosan megfogjuk a pitetésztát és a formára helyezzük. Rányomkodjuk az oldalára, a felesleges, kilógó részeket levágjuk, majd villával megszurkáljuk a tésztát. Ráhelyezünk egy másik sütőpapírt a tésztára, sütőbabot öntünk bele és a 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre. 

Tipp: A sütőbab helyett bármilyen száraz hüvelyest, vagy esetlegesen gabonát is használhattok. Ezt csak egyszer kell beáldoznotok a pitesütéshez, aztán dobozba zárva eltárolhatjátok a világvége napjáig, meg még utána kettő napig, így mindig lesz nehezéketek a sütéshez.

Összeállítás:

Az epret és az almát 1 cm-es kockára vágjuk, rászórjuk a cukrot, a finomra aprított rozmaringleveleket, a balzsamecetet és a keményítőt, majd alaposan elkeverjük. A megsült pitetésztába kanalazzuk a tölteléket és elegyengetjük benne.

Közben előkapjuk a másik pitetésztánkat a hűtőből. Várunk 10 percet, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, vagy legalábbis kicsit akklimatizálódjon, és ugyanúgy, mint az előző felet, ezt is kinyújtjuk rétesliszttel megszórt nyújtódeszkán. Ezután derelyevágóval kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk.

Felvert tojással lekenjük a piténk szélét, majd rápakoljuk a hullámos szélű tésztacsíkokat előbb függőlegesen, és a leeső darabokat levágjuk. Ezeket szintén lekenjük a felvert tojással, majd erre vízszintesen is rápakoljuk a csíkokat úgy, hogy kb. egyujjnyira legyenek egymástól. Az egészet megint lekenjük a tojással, majd 30 percre visszadobjuk a 175 fokos sütőbe. 

A kész pitét porcukorral megszórva tálaljuk. Szeletelés előtt érdemes várni 60 percet, hogy szépen egyben maradjon.

epres-almas-pite
Epres-almás pite (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 60 perc
  • Hűtési idő: 1 óra 10 perc 

www.streetkitchen.hu

Ha van alulértékelt gyümölcspárosítás, akkor az az eper és alma párosa. Pedig… PEDIG! Elég jól működnek együtt, sőt ebben a nagyimtól kapott pitetésztareceptben még annál is jobban. Ismertek, muszáj kicsit csavarnom a dolgokon… kellett bele egy pici élet. Úgyhogy vágtam egy kis rozmaringot a bázis teraszáról és finomra aprítva ezt is a töltelékbe szórtam. Igazán ütős lett!

Hozzávalók

1 26 cm-es piteformához
1 csomag
instant élesztő
(7 g-os kiszerelés)
50 g
rétesliszt a nyújtáshoz
A töltelékhez
250 g
eper
250 g
alma
100 g
kristálycukor
2 szál
rozmaring
1 ek
sötét balzsamecet-sűrítmény
30 g
keményítő
A kenéshez
1 db
tojás
A tálaláshoz
2 ek
porcukor
225 g
vaj
A tésztához
130 ml
20%-os tejföl
50 g
porcukor
450 g
finomliszt
1 db
tojás
1 csipet

Az epres-almás pite tésztája:

Az epres-almás pite elkészítéséhez először a tejfölt kikeverjük a porcukorral egy tálban. A nyújtódeszkára kiborítjuk a lisztet, egy mélyedést csinálunk a közepére és beleütjük a tojást, majd mehet bele a porcukros tejföl, a só és az élesztő, és kézzel összegyúrjuk a tésztát. Mikor már morzsálódik, de nem áll össze, beleszórjuk a felkockázott hideg vajat és kézzel összegyúrjuk. Minél gyorsabban dolgozunk, annál jobb. A kész tésztalabdát fóliába csomagolva 50 percre a hűtőbe dobjuk.

A pihentetett pitetésztát két részre osztjuk. Az egyik felét visszacsomagoljuk és a hűtőbe tesszük felhasználásig. A másik alá egy kevés réteslisztet szórunk és kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy kicsivel nagyobb legyen, mint a piteformánk. Kibéleljük a forma alját sütőpapírral, majd óvatosan megfogjuk a pitetésztát és a formára helyezzük. Rányomkodjuk az oldalára, a felesleges, kilógó részeket levágjuk, majd villával megszurkáljuk a tésztát. Ráhelyezünk egy másik sütőpapírt a tésztára, sütőbabot öntünk bele és a 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre. 

Tipp: A sütőbab helyett bármilyen száraz hüvelyest, vagy esetlegesen gabonát is használhattok. Ezt csak egyszer kell beáldoznotok a pitesütéshez, aztán dobozba zárva eltárolhatjátok a világvége napjáig, meg még utána kettő napig, így mindig lesz nehezéketek a sütéshez.

Összeállítás:

Az epret és az almát 1 cm-es kockára vágjuk, rászórjuk a cukrot, a finomra aprított rozmaringleveleket, a balzsamecetet és a keményítőt, majd alaposan elkeverjük. A megsült pitetésztába kanalazzuk a tölteléket és elegyengetjük benne.

Közben előkapjuk a másik pitetésztánkat a hűtőből. Várunk 10 percet, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, vagy legalábbis kicsit akklimatizálódjon, és ugyanúgy, mint az előző felet, ezt is kinyújtjuk rétesliszttel megszórt nyújtódeszkán. Ezután derelyevágóval kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk.

Felvert tojással lekenjük a piténk szélét, majd rápakoljuk a hullámos szélű tésztacsíkokat előbb függőlegesen, és a leeső darabokat levágjuk. Ezeket szintén lekenjük a felvert tojással, majd erre vízszintesen is rápakoljuk a csíkokat úgy, hogy kb. egyujjnyira legyenek egymástól. Az egészet megint lekenjük a tojással, majd 30 percre visszadobjuk a 175 fokos sütőbe. 

A kész pitét porcukorral megszórva tálaljuk. Szeletelés előtt érdemes várni 60 percet, hogy szépen egyben maradjon.

epres-almas-pite
Epres-almás pite (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 60 perc
  • Hűtési idő: 1 óra 10 perc 

Ha tetszett az Epres-almás pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept