Az epres-almás pite tésztája:
Az epres-almás pite elkészítéséhez először a tejfölt kikeverjük a porcukorral egy tálban. A nyújtódeszkára kiborítjuk a lisztet, egy mélyedést csinálunk a közepére és beleütjük a tojást, majd mehet bele a porcukros tejföl, a só és az élesztő, és kézzel összegyúrjuk a tésztát. Mikor már morzsálódik, de nem áll össze, beleszórjuk a felkockázott hideg vajat és kézzel összegyúrjuk. Minél gyorsabban dolgozunk, annál jobb. A kész tésztalabdát fóliába csomagolva 50 percre a hűtőbe dobjuk.
A pihentetett pitetésztát két részre osztjuk. Az egyik felét visszacsomagoljuk és a hűtőbe tesszük felhasználásig. A másik alá egy kevés réteslisztet szórunk és kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy kicsivel nagyobb legyen, mint a piteformánk. Kibéleljük a forma alját sütőpapírral, majd óvatosan megfogjuk a pitetésztát és a formára helyezzük. Rányomkodjuk az oldalára, a felesleges, kilógó részeket levágjuk, majd villával megszurkáljuk a tésztát. Ráhelyezünk egy másik sütőpapírt a tésztára, sütőbabot öntünk bele és a 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre.
Tipp: A sütőbab helyett bármilyen száraz hüvelyest, vagy esetlegesen gabonát is használhattok. Ezt csak egyszer kell beáldoznotok a pitesütéshez, aztán dobozba zárva eltárolhatjátok a világvége napjáig, meg még utána kettő napig, így mindig lesz nehezéketek a sütéshez.
Összeállítás:
Az epret és az almát 1 cm-es kockára vágjuk, rászórjuk a cukrot, a finomra aprított rozmaringleveleket, a balzsamecetet és a keményítőt, majd alaposan elkeverjük. A megsült pitetésztába kanalazzuk a tölteléket és elegyengetjük benne.
Közben előkapjuk a másik pitetésztánkat a hűtőből. Várunk 10 percet, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, vagy legalábbis kicsit akklimatizálódjon, és ugyanúgy, mint az előző felet, ezt is kinyújtjuk rétesliszttel megszórt nyújtódeszkán. Ezután derelyevágóval kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk.
Felvert tojással lekenjük a piténk szélét, majd rápakoljuk a hullámos szélű tésztacsíkokat előbb függőlegesen, és a leeső darabokat levágjuk. Ezeket szintén lekenjük a felvert tojással, majd erre vízszintesen is rápakoljuk a csíkokat úgy, hogy kb. egyujjnyira legyenek egymástól. Az egészet megint lekenjük a tojással, majd 30 percre visszadobjuk a 175 fokos sütőbe.
A kész pitét porcukorral megszórva tálaljuk. Szeletelés előtt érdemes várni 60 percet, hogy szépen egyben maradjon.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 60 perc
- Hűtési idő: 1 óra 10 perc