Vega kaják

Zöldshakshukatofu„tojással”

Zöld shakshuka tofu „tojással”

Hozzávalók
A teljes kiőrlésű pitához
125 g
teljes kiőrlésű liszt
1 csomag
porélesztő
(7 g-os kiszerelés)
100 ml
langyos víz
20 ml
olívaolaj
A zöld shakshukához
200 g
kelbimbó
10 ml
olívaolaj
1 szál
póréhagyma
2 db
zöld kaliforniai paprika
2 db
paradicsom
0.5 csokor
mángold
1 db
pak choi
120 g
friss spenót
120 ml
víz
100 g
zöldborsó
A zöldborsó „pesztóhoz”
100 g
zöldborsó
1 csokor
petrezselyem
20 ml
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
sörélesztőpehely ízlés szerint
100 g
olajos mag
(dió, kesudió, fenyőmag)
120 ml
víz
A tofu „tojáshoz”
20
m olívaolaj
400 - 500 g
natúr tofu
1 tk
őrölt kurkuma
só, bors
1 tk
fűszerkömény
1 tk
chilipehely
1 tk
fekete só
4 ek
növényi tej
A tálaláshoz
1 db
citrom
1 marék
koriander
2 szál
újhagyma
1 marék
menta

Elkészítés

A zöld shakshuka teljes kiőrlésű pitával az igazi! A pitához langyos vízbe szórjuk az élesztőt a lisztet és a sót pedig egy tálban összekeverjük. Mikor az élesztő kicsit magához tért hozzáöntjük a liszthez és egy kevés olívaolajjal együtt összegyúrjuk majd félretesszük kelni, amíg elkészítjük az étel többi elemét.

A zöld shakshuka

A zöld shakshukához megtisztítjuk a kelbimbókat, azaz levágjuk a végüket, és lefejtjük a külső leveleket, majd félbevágjuk, és félretesszük. Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, alaposan lepirítjuk rajta a felkarikázott póréhagymát. Ezután az alapunkra dobjuk az előkészített kelbimbót, és ezzel is tovább pirítjuk. Felszeleteljük a paprikát, felkockázzuk a paradicsomot, felaprítjuk a mángoldot és a pak choit is, majd mehetnek ezek is a serpenyőbe. 5-6 percig pirítjuk, hagyjuk, hogy a paradicsom levet eresszen, majd mehet hozzá a spenót is.

A pesztóhoz aprítógépbe szórjuk a zöldborsót, petrezselymet és az összes többi hozzávalót, majd krémesre turmixoljuk.

Mikor a zöldségek kissé megpirultak és ressre pároltuk őket, hozzáadjuk az alaphoz a pesztót, alaposan elkeverjük, és felöntjük még egy kevés vízzel. Ezután közepes lángon, néha megkeverve 8 percig főzzük.

A pita

Az időközben megkelt pitatésztát 4 részre osztjuk, golyót formázunk a negyedekből, egyesével kör alakúra nyújtjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

A tofu „tojás ”

A tofu „tojáshoz” egy kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, belemorzsoljuk a tofut, hozzáadjuk a fűszereket, alaposan lepirítjuk, majd felöntjük a növényi tejjel, és 1 perc után már le is kapjuk a lángról. Tálalásig félrerakjuk.

A zöld shakshukát citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a zöldborsót, megszórjuk az aprított zöldfűszerekkel és a karikára vágott újhagymával. A tetejére halmozzuk a tofu „tojást”, és készen is vagyunk. Jöhet a tunkolás a pitával!

zold-shakshuka-tofu-tojassal
Zöld shakshuka tofu „tojással” (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Sütési idő: 10 perc

www.streetkitchen.hu

Egy tavaszi shakshukaváltozat, ami nemcsak szuperzöld, de szuperfinom is! Tele rengeteg zöldséggel és egy izgi, tofuból készült „tojással”.

Hozzávalók

4 főre
A teljes kiőrlésű pitához
125 g
teljes kiőrlésű liszt
1 csomag
porélesztő
(7 g-os kiszerelés)
100 ml
langyos víz
20 ml
olívaolaj
A zöld shakshukához
200 g
kelbimbó
10 ml
olívaolaj
1 szál
póréhagyma
2 db
zöld kaliforniai paprika
2 db
paradicsom
0.5 csokor
mángold
1 db
pak choi
120 g
friss spenót
120 ml
víz
100 g
zöldborsó
A zöldborsó „pesztóhoz”
100 g
zöldborsó
1 csokor
petrezselyem
20 ml
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
sörélesztőpehely ízlés szerint
100 g
olajos mag
(dió, kesudió, fenyőmag)
120 ml
víz
A tofu „tojáshoz”
20
m olívaolaj
400 - 500 g
natúr tofu
1 tk
őrölt kurkuma
só, bors
1 tk
fűszerkömény
1 tk
chilipehely
1 tk
fekete só
4 ek
növényi tej
A tálaláshoz
1 db
citrom
1 marék
koriander
2 szál
újhagyma
1 marék
menta

A zöld shakshuka teljes kiőrlésű pitával az igazi! A pitához langyos vízbe szórjuk az élesztőt a lisztet és a sót pedig egy tálban összekeverjük. Mikor az élesztő kicsit magához tért hozzáöntjük a liszthez és egy kevés olívaolajjal együtt összegyúrjuk majd félretesszük kelni, amíg elkészítjük az étel többi elemét.

A zöld shakshuka

A zöld shakshukához megtisztítjuk a kelbimbókat, azaz levágjuk a végüket, és lefejtjük a külső leveleket, majd félbevágjuk, és félretesszük. Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, alaposan lepirítjuk rajta a felkarikázott póréhagymát. Ezután az alapunkra dobjuk az előkészített kelbimbót, és ezzel is tovább pirítjuk. Felszeleteljük a paprikát, felkockázzuk a paradicsomot, felaprítjuk a mángoldot és a pak choit is, majd mehetnek ezek is a serpenyőbe. 5-6 percig pirítjuk, hagyjuk, hogy a paradicsom levet eresszen, majd mehet hozzá a spenót is.

A pesztóhoz aprítógépbe szórjuk a zöldborsót, petrezselymet és az összes többi hozzávalót, majd krémesre turmixoljuk.

Mikor a zöldségek kissé megpirultak és ressre pároltuk őket, hozzáadjuk az alaphoz a pesztót, alaposan elkeverjük, és felöntjük még egy kevés vízzel. Ezután közepes lángon, néha megkeverve 8 percig főzzük.

A pita

Az időközben megkelt pitatésztát 4 részre osztjuk, golyót formázunk a negyedekből, egyesével kör alakúra nyújtjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

A tofu „tojás ”

A tofu „tojáshoz” egy kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, belemorzsoljuk a tofut, hozzáadjuk a fűszereket, alaposan lepirítjuk, majd felöntjük a növényi tejjel, és 1 perc után már le is kapjuk a lángról. Tálalásig félrerakjuk.

A zöld shakshukát citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a zöldborsót, megszórjuk az aprított zöldfűszerekkel és a karikára vágott újhagymával. A tetejére halmozzuk a tofu „tojást”, és készen is vagyunk. Jöhet a tunkolás a pitával!

zold-shakshuka-tofu-tojassal
Zöld shakshuka tofu „tojással” (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Sütési idő: 10 perc

Ha tetszett a Zöld shakshuka tofu „tojással” receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept