A zöld shakshuka teljes kiőrlésű pitával az igazi! A pitához langyos vízbe szórjuk az élesztőt a lisztet és a sót pedig egy tálban összekeverjük. Mikor az élesztő kicsit magához tért hozzáöntjük a liszthez és egy kevés olívaolajjal együtt összegyúrjuk majd félretesszük kelni, amíg elkészítjük az étel többi elemét.
A zöld shakshuka
A zöld shakshukához megtisztítjuk a kelbimbókat, azaz levágjuk a végüket, és lefejtjük a külső leveleket, majd félbevágjuk, és félretesszük. Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, alaposan lepirítjuk rajta a felkarikázott póréhagymát. Ezután az alapunkra dobjuk az előkészített kelbimbót, és ezzel is tovább pirítjuk. Felszeleteljük a paprikát, felkockázzuk a paradicsomot, felaprítjuk a mángoldot és a pak choit is, majd mehetnek ezek is a serpenyőbe. 5-6 percig pirítjuk, hagyjuk, hogy a paradicsom levet eresszen, majd mehet hozzá a spenót is.
A pesztóhoz aprítógépbe szórjuk a zöldborsót, petrezselymet és az összes többi hozzávalót, majd krémesre turmixoljuk.
Mikor a zöldségek kissé megpirultak és ressre pároltuk őket, hozzáadjuk az alaphoz a pesztót, alaposan elkeverjük, és felöntjük még egy kevés vízzel. Ezután közepes lángon, néha megkeverve 8 percig főzzük.
A pita
Az időközben megkelt pitatésztát 4 részre osztjuk, golyót formázunk a negyedekből, egyesével kör alakúra nyújtjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
A tofu „tojás ”
A tofu „tojáshoz” egy kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, belemorzsoljuk a tofut, hozzáadjuk a fűszereket, alaposan lepirítjuk, majd felöntjük a növényi tejjel, és 1 perc után már le is kapjuk a lángról. Tálalásig félrerakjuk.
A zöld shakshukát citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a zöldborsót, megszórjuk az aprított zöldfűszerekkel és a karikára vágott újhagymával. A tetejére halmozzuk a tofu „tojást”, és készen is vagyunk. Jöhet a tunkolás a pitával!

- Elkészítési idő: 45 perc
- Sütési idő: 10 perc