A mexikói tortillaleves elkészítéséhez a tortillalapokat egy nagy lábasban, szárazon lepirítjuk, csíkokra vágjuk, majd félretesszük. Ugyanabban a lábasban, amiben a tortillát pirítottuk, közepes lángon megpirítjuk a finomra vágott hagymát az olajon, és megsózzuk. Mehet rá az 1 x 1 cm-es kockákra vágott csirke, és alaposan összepirítjuk a kettőt. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, és 1 perc pirítás után mehet bele a felkockázott paradicsom is. Fűszerezzük a szegfűborssal, a füstölt paprikával és a darált paprikával. Felöntjük 700 ml vízzel, és közepes lángon puhára főzzük a csirkét. Amikor a hús megpuhult, mehet bele a leszűrt bab, és ha ez is kellően meleg, beleforgatjuk a tortillacsíkokat is.
Az avokádót felszeleteljük, és jöhet a tálalás. Tányérba szedjük a levest, kanalazunk rá a tejfölből, mehet rá reszelt sajt, reszelt lime-héj, végül friss korianderlevelekkel és az avokádószeletekkel díszítjük.

- Elkészítési idő: 35 perc