Levesek

Tárkonyospulykahúsgombóc-leves

Tárkonyos pulykahúsgombóc-leves
Tárkonyos pulykahúsgombóc-leves (Fotó: Street Kitchen)

Hozzávalók
A leveshez:
2 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
3 szál
sárgarépa
(125 g/szál)
3 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
0.25 db
zeller
(250 g/db)
3 ek
· 3-4 ek olívaolaj
3 gerezd
fokhagyma
3 l
alaplé
1 csokor
petrezselyem
1 csokor
tárkony
200 g
fagyasztott zöldborsó
1 dl
citrom leve
A húsgombóchoz:
500 g
darált pulykahús
bors
1 ek
zsemlemorzsa
1 db
tojás

Elkészítés
  1. A tárkonyos pulykahúsgombóc-leves elkészítéséhez a finomra vágott vöröshagymát és az 1 cm-esre kockázott sárgarépát, fehérrépát és zellert egy nagy lábasban, nagyobb lángon megpirítjuk az olívaolajon.

  2. Mikor megpirultak a zöldségek, nagyjából 6-7 perc múlva, hozzáadjuk a fokhagymát és átforgatjuk. Miután a fokhagyma is átmelegedett, felöntjük a zöldségeket az alaplével. Sózzuk, felforraljuk, és 20-25 percig alacsony lángon hagyjuk főni.

  3. Míg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a húsgombócot. A darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojást, és homogénre gyúrjuk.

  4. Lefedve hagyjuk állni 5-10 percig a húst, addig az apróra vágott zöldfűszereket és a zöldborsót a levesbe tesszük.

  5. Pihentetés után pingponglabda méretű gombócokat formázunk a masszából. A gombócokat a fazékba tesszük, de a levest alacsony lángon tartjuk, hogy ne főjenek szét a gombócok. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a citromlevet, amivel újra felforraljuk, és ezzel el is készültünk.

  6. Forrón tálaljuk, és átérezzük a zöldfűszerektől kölcsönzött nyári frissességet.

www.streetkitchen.hu

A leves, ami télen-nyáron jólesik. Felmelegíti a testet és a lelket. Tartalmas, és köze sincs a sokunkat traumatizáló menzás húsgombócleveshez.

Ez a tárkonyos pulykahúsgombóc-leves igazi nyári klasszikus: friss, zöldfűszeres, mégis laktató. A citromlé enyhe savanykássága tökéletesen ellensúlyozza a selymes húsgombócokat és az édes zöldségeket.

Hozzávalók

1 adag
A leveshez:
2 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
3 szál
sárgarépa
(125 g/szál)
3 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
0.25 db
zeller
(250 g/db)
3 ek
· 3-4 ek olívaolaj
3 gerezd
fokhagyma
3 l
alaplé
1 csokor
petrezselyem
1 csokor
tárkony
200 g
fagyasztott zöldborsó
1 dl
citrom leve
A húsgombóchoz:
500 g
darált pulykahús
bors
1 ek
zsemlemorzsa
1 db
tojás

Elkészítés

  1. A tárkonyos pulykahúsgombóc-leves elkészítéséhez a finomra vágott vöröshagymát és az 1 cm-esre kockázott sárgarépát, fehérrépát és zellert egy nagy lábasban, nagyobb lángon megpirítjuk az olívaolajon.

  2. Mikor megpirultak a zöldségek, nagyjából 6-7 perc múlva, hozzáadjuk a fokhagymát és átforgatjuk. Miután a fokhagyma is átmelegedett, felöntjük a zöldségeket az alaplével. Sózzuk, felforraljuk, és 20-25 percig alacsony lángon hagyjuk főni.

  3. Míg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a húsgombócot. A darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojást, és homogénre gyúrjuk.

  4. Lefedve hagyjuk állni 5-10 percig a húst, addig az apróra vágott zöldfűszereket és a zöldborsót a levesbe tesszük.

  5. Pihentetés után pingponglabda méretű gombócokat formázunk a masszából. A gombócokat a fazékba tesszük, de a levest alacsony lángon tartjuk, hogy ne főjenek szét a gombócok. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a citromlevet, amivel újra felforraljuk, és ezzel el is készültünk.

  6. Forrón tálaljuk, és átérezzük a zöldfűszerektől kölcsönzött nyári frissességet.

Tárkonyos pulykahúsgombóc-leves (Fotó: Street Kitchen)

Ha bejött ez a tartalmas, zöldfűszeres, enyhén savanykás klasszikus, akkor mutatunk még pár hasonlóan kényeztető receptet, amik után garantáltan nem maradsz éhes. Sőt, lehet, hogy repetázni is fogsz:

Pandúrleves

Gölődin leves

Magyaros karfiolleves

Ha tetszett a Tárkonyos pulykahúsgombóc-leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept