Pékség

30percespogácsa

30 perces pogácsa

Hozzávalók
15 g
élesztő
100 ml
tej
1 ek
cukor
2 db
tojássárgája
150 g
tejföl
500 g
finomliszt
2 ek
zsír
A tetejére
1 db
tojás
200 g
trappista sajt

Elkészítés
  1. A 30 perces pogácsa elkészítéséhez az élesztőt egy dagasztógép üstjébe morzsoljuk, és elkeverjük a langyos tejjel és a cukorral.

  2. Ezután mehetnek bele a tojássárgák és a tejföl, majd a liszt, és elkezdjük dagasztani. Közben hozzáadjuk a zsírt is, és egy feszes tésztát gyúrunk belőle. 

  3. Lisztezett felületen kinyújtjuk, behajtjuk jobbról, balról, fentről és lentről, majd ismét kinyújtjuk kb. 3-4 cm vastagságúra, és szaggatunk belőle 40 darabot egy 4-5 cm átmérőjű szaggatóval.

  4. Ha elfogyott a tészta, gyúrjuk össze és szaggassunk abból is.

  5. Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, lekenjük őket egy felvert tojással és megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal, majd 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

www.streetkitchen.hu

Ez a villámgyors recept tökéletes választás, ha hirtelen rád tör a házi süti utáni vágy, vagy vendégek toppannak be váratlanul. Nem kell keleszteni, nem kell órákig pepecselni – csak kever, nyújt, szaggat, süt, és már kész is a friss, illatos, aranybarnára sült pogácsa, ami garantáltan az utolsó morzsáig elfogy!

Ha van fél órád, akkor ez a pogi lesz a nap hőse! Nem pepecselős, nincs órákig tartó kelesztés, mégis réteges, puha és isteni finom lesz. A vaj és a tejföl kombója csodát tesz, a hajtogatás pedig csak pár mozdulat. Ha most sütsz először pogácsát, akkor is simán menni fog – és az biztos, hogy holnapra egy morzsa sem marad belőle!

Hozzávalók

40 darabhoz
15 g
élesztő
100 ml
tej
1 ek
cukor
2 db
tojássárgája
150 g
tejföl
500 g
finomliszt
2 ek
zsír
A tetejére
1 db
tojás
200 g
trappista sajt

Elkészítés

  1. A 30 perces pogácsa elkészítéséhez az élesztőt egy dagasztógép üstjébe morzsoljuk, és elkeverjük a langyos tejjel és a cukorral.

  2. Ezután mehetnek bele a tojássárgák és a tejföl, majd a liszt, és elkezdjük dagasztani. Közben hozzáadjuk a zsírt is, és egy feszes tésztát gyúrunk belőle. 

  3. Lisztezett felületen kinyújtjuk, behajtjuk jobbról, balról, fentről és lentről, majd ismét kinyújtjuk kb. 3-4 cm vastagságúra, és szaggatunk belőle 40 darabot egy 4-5 cm átmérőjű szaggatóval.

  4. Ha elfogyott a tészta, gyúrjuk össze és szaggassunk abból is.

  5. Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, lekenjük őket egy felvert tojással és megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal, majd 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

30-perces-pogacsa-1-scaled
30 perces pogácsa (Fotó: Street Kitchen)

Tippek pogácsakészítéshez

A jó pogácsa titka gyakran az apró részletekben rejlik. Az élesztőt például mindig érdemes először felfuttatni egy kis langyos, cukros tejben – ez nemcsak segíti a kelést, de sokkal légiesebb lesz tőle a tészta. Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt, és akkor már lehet is kezdeni elölről az egészet.

A tojássárgája és a tejföl nemcsak gazdagabbá és lágyabbá teszik a pogácsát, hanem szép aranyszínt és omlós állagot is adnak neki. A tejföl különösen jó választás gyors receptekhez, mert kicsit „meghúzza” a tésztát, így nem kell hosszasan keleszteni. A tejfölös tészták amúgy másnap is puhák maradnak, szóval ez a pogácsa nem csak frissen finom.

A pogácsa tetejét tojással megkenni nem csupán a szép szín miatt jó: a tojásos réteg enyhén ropogósra sül, és jól megtartja a sajtot is a tetején. Ha különösen fényes pogácsát szeretnél, egy evőkanál tejjel keverd el a tojást, és azzal kend meg.

Vajjal vagy zsírral?

A zsiradékon nagyon sok múlik: a klasszikus receptekben zsírt használnak, mert attól lesz igazán porhanyós a végeredmény. Ha viszont nem szereted a zsírt, hideg vajjal is működik – csak morzsold el jól a liszttel. Ha egy picit több zsiradékot adsz a tésztához, az még omlósabbá teheti, de óvatosan, mert túl soktól lapos és túl zsíros lesz.

A sajt mennyisége ízlés dolga, de az biztos, hogy nem érdemes rajta spórolni. A trappista klasszikus választás, viszont ha karakteresebb ízre vágysz, keverhetsz hozzá egy kis füstölt sajtot is. A reszelt sajt nemcsak a tetejére mehet, hanem rétegezheted is a tésztába – így minden harapásnál benne lesz az az extra íz.

Hajtogasd meg legalább egyszer a tésztát, még ha gyors recept is – ettől lesz réteges, leveles. Ez nem egy bonyolult franciacroissant-hajtogatás, csak egy kis plusz lépés, ami sokat dob a textúrán.

Fun fact: a pogácsa eredetileg egy tűzhelyen, parázson sült, kerek kenyérféle volt – innen ered a neve is. Ma már az egyik legnépszerűbb vendégváró süti Magyarországon, és minden családnak van legalább egy „titkos” receptje. Sőt, sokan szerintük meg tudják mondani, hogy valaki milyen ember, abból, hogy milyen pogácsát süt. Szóval csak óvatosan – egy jó pogácsa karaktert is formálhat.

A 30 perces pogácsa után még több pogácsa recept jön, hogy tutira megtaláld a kedvedre valót!

Csicsókás pogácsa

Nagymamaféle krumplis pogácsa

Parasztos krumplis pogácsa

Ha tetszett a 30 perces pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept