Pékség

Hajtogatottkrumplispogácsa

Hajtogatott krumplis pogácsa

Hozzávalók
20 g
friss élesztő
(kb. 3 g szárított=20 g friss)
50 ml
tej
1.5 tk
cukor
2 db
tojás
(+ 1 a kenéshez)
600 g
liszt + a nyújtáshoz
700 g
krumpli
(tisztítva)
2 tk
0.5 tk
őrölt bors
120 g
zsír

Elkészítés

A hajtogatott, kelt krumplis pogácsa elkészítéséhez először az élesztőt elmorzsoljuk a tejbe. Hozzáadjuk a cukrot és 2 db tojást kissé felverve, valamint 1 ek lisztet a kimért mennyiségből. Alaposan összekeverjük, és hagyjuk felfutni.

A tisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kigőzölögni, majd a még meleg krumplit egy burgonyanyomón áttörjük, szétterítjük, és hagyjuk teljesen lehűlni.

A lisztet elkeverjük a sóval és a borssal, egy kis mélyedést csinálunk a közepébe, és beleöntjük az élesztős alapot, valamint 60 g zsírt is a kimért mennyiségből, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket a burgonyához. Fontos, hogy burgonyás tésztáknál mellőzzük a keverőgép használatát, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagot egynemű tésztává. Ha úgy ítéljük meg, hogy kicsit ragad a tészta, használunk még alá-fölé kevés lisztszórást, ezzel újra átgyúrjuk. Letakarva, 40-60 percig kelni hagyjuk.

Lisztezett felületen, kb. 2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd a felét vékonyan beecseteljük a megmaradt zsír egy részével, és ráhajtjuk a simán hagyott részt. Újra kinyújtjuk, leecseteljük, összehajtjuk, majd ezt megismételjük további 3-4 alkalommal, hogy tökéletes krumplis pogácsa legyen a végeredmény.

Az utolsó nyújtásnál alaposan alálisztezünk, a felületét bekenjük a megmaradt, enyhén felvert tojással, majd egy éles késsel, nem túl mélyen, sűrűn bevagdossuk, és tetszőleges méretű, minden szúrás előtt lisztbe forgatott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Tipp: Ha nagyobb pogácsákat szeretnénk készíteni, növelni kell a kinyújtott tészta vastagságát is.

Sütés

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszúrt pogácsákat, legalább 4-5 cm-re egymástól, és legalább újabb 20 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt készre sütjük.

Hajtogatott krumplis pogácsa
Hajtogatott krumplis pogácsa
  • Előkészítési idő: min. 90 perc
  • Sütési idő: kb. 15 perc
  • Összesen: kb. 105 perc

www.streetkitchen.hu

Minden pogácsát szeretek, ha összeszámolnám, hányat sütöttem életemben, valószínűleg 1000 alatt nem állna meg a szám. Ebből a hajtogatott krumplisból is mindig dupla adagot készítek, egyet magamnak, egyet a többieknek!

Hozzávalók

5 - 6 főre
20 g
friss élesztő
(kb. 3 g szárított=20 g friss)
50 ml
tej
1.5 tk
cukor
2 db
tojás
(+ 1 a kenéshez)
600 g
liszt + a nyújtáshoz
700 g
krumpli
(tisztítva)
2 tk
0.5 tk
őrölt bors
120 g
zsír

A hajtogatott, kelt krumplis pogácsa elkészítéséhez először az élesztőt elmorzsoljuk a tejbe. Hozzáadjuk a cukrot és 2 db tojást kissé felverve, valamint 1 ek lisztet a kimért mennyiségből. Alaposan összekeverjük, és hagyjuk felfutni.

A tisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kigőzölögni, majd a még meleg krumplit egy burgonyanyomón áttörjük, szétterítjük, és hagyjuk teljesen lehűlni.

A lisztet elkeverjük a sóval és a borssal, egy kis mélyedést csinálunk a közepébe, és beleöntjük az élesztős alapot, valamint 60 g zsírt is a kimért mennyiségből, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket a burgonyához. Fontos, hogy burgonyás tésztáknál mellőzzük a keverőgép használatát, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagot egynemű tésztává. Ha úgy ítéljük meg, hogy kicsit ragad a tészta, használunk még alá-fölé kevés lisztszórást, ezzel újra átgyúrjuk. Letakarva, 40-60 percig kelni hagyjuk.

Lisztezett felületen, kb. 2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd a felét vékonyan beecseteljük a megmaradt zsír egy részével, és ráhajtjuk a simán hagyott részt. Újra kinyújtjuk, leecseteljük, összehajtjuk, majd ezt megismételjük további 3-4 alkalommal, hogy tökéletes krumplis pogácsa legyen a végeredmény.

Az utolsó nyújtásnál alaposan alálisztezünk, a felületét bekenjük a megmaradt, enyhén felvert tojással, majd egy éles késsel, nem túl mélyen, sűrűn bevagdossuk, és tetszőleges méretű, minden szúrás előtt lisztbe forgatott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Tipp: Ha nagyobb pogácsákat szeretnénk készíteni, növelni kell a kinyújtott tészta vastagságát is.

Sütés

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszúrt pogácsákat, legalább 4-5 cm-re egymástól, és legalább újabb 20 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt készre sütjük.

Hajtogatott krumplis pogácsa
Hajtogatott krumplis pogácsa
  • Előkészítési idő: min. 90 perc
  • Sütési idő: kb. 15 perc
  • Összesen: kb. 105 perc

Ha tetszett a Hajtogatott krumplis pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept