Pékség

Szezámmagoskifli

Szezámmagos kifli

Hozzávalók
40 g
vaj
300 ml
tej
20 g
élesztő
2 tk
kristálycukor
570 g
10 g
3 db
tojás
1 ek
szezámmag
1 ek
fekete szezámmag
1 ek
nagy szemű só

Elkészítés

A szezámmagos kifli első lépéseként a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk a friss élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. 5-6 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.

Egy dagasztógép üstjébe szórjuk a lisztet, a sót, elkeverjük, majd miközben forog a dagasztógép lapátja, lassan hozzáöntjük az élesztős tejet. Mehet bele 2 db tojás, majd a vaj apránként hozzáadagolva. Hagyjuk a dagasztógépet pár percig dolgozni, amíg lágy tésztát kapunk.

Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, majd kézzel még átdolgozzuk egy kicsit. Kilisztezünk egy nagy tálat, beledobjuk a tésztát, lefedjük konyharuhával és 1,5-2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.

A megkelt tésztát ismét a lisztezett nyújtódeszkára rakjuk és 3-5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Ha nem egyenesek a szélei, késsel egyenesre igazítjuk, majd a téglalapot háromszögekre vágjuk úgy, hogy a téglalap bal felső sarkából indulva haladunk a késsel a téglalap bal alsó sarkától kb. 10-12 cm-re. A következő háromszöget pedig a fordított irányba vágva fogjuk megkapni. Így 6-7 háromszöget fogunk kapni. A maradék leeső tésztát ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk és ebből is háromszögeket vágunk. 

A háromszögeket a szélesebbik oldaluktól indítva szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Ezután lefedjük konyharuhával, és meleg helyen 30-45 percet kelesztjük.

Lekenjük a kifliket a megmaradt tojással, megszórjuk vegyesen a kétféle szezámmaggal és nagy szemű sóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük őket.

szezammagos-kifli
Szezámmagos kifli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35 perc
  • Sütési idő: 30-35 perc
  • Kelesztési idő: 2,5-3 óra

www.streetkitchen.hu

Szeretnél olyan kiflit készíteni, amit a legjobb sarki pékségben szoktál venni? Itt a recept hozzá!

Hozzávalók

8 db kifli
40 g
vaj
300 ml
tej
20 g
élesztő
2 tk
kristálycukor
570 g
10 g
3 db
tojás
1 ek
szezámmag
1 ek
fekete szezámmag
1 ek
nagy szemű só

A szezámmagos kifli első lépéseként a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk a friss élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. 5-6 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.

Egy dagasztógép üstjébe szórjuk a lisztet, a sót, elkeverjük, majd miközben forog a dagasztógép lapátja, lassan hozzáöntjük az élesztős tejet. Mehet bele 2 db tojás, majd a vaj apránként hozzáadagolva. Hagyjuk a dagasztógépet pár percig dolgozni, amíg lágy tésztát kapunk.

Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, majd kézzel még átdolgozzuk egy kicsit. Kilisztezünk egy nagy tálat, beledobjuk a tésztát, lefedjük konyharuhával és 1,5-2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.

A megkelt tésztát ismét a lisztezett nyújtódeszkára rakjuk és 3-5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Ha nem egyenesek a szélei, késsel egyenesre igazítjuk, majd a téglalapot háromszögekre vágjuk úgy, hogy a téglalap bal felső sarkából indulva haladunk a késsel a téglalap bal alsó sarkától kb. 10-12 cm-re. A következő háromszöget pedig a fordított irányba vágva fogjuk megkapni. Így 6-7 háromszöget fogunk kapni. A maradék leeső tésztát ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk és ebből is háromszögeket vágunk. 

A háromszögeket a szélesebbik oldaluktól indítva szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Ezután lefedjük konyharuhával, és meleg helyen 30-45 percet kelesztjük.

Lekenjük a kifliket a megmaradt tojással, megszórjuk vegyesen a kétféle szezámmaggal és nagy szemű sóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük őket.

szezammagos-kifli
Szezámmagos kifli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35 perc
  • Sütési idő: 30-35 perc
  • Kelesztési idő: 2,5-3 óra

Ha tetszett a Szezámmagos kifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept