A kezdeti helyszín a Terézváros szívében bújt meg, mely egy vintage stílusú, vidéki konyhát idéző kis tér volt. Bob – aki egyébként skót származású – és párja, Katinka is a mai napig nehezen mondanának le a brit ételekről, és ezzel rengeteg itt élő barátjuk is így volt. A brexit szinte ellehetetlenítette az igazi brit alapanyagok beszerzését, így végül Bob összefogott egy helyi kistermelővel, és saját készítésben kezdte el előállítani a bacont, kolbászt, black és white puddingot, később pedig éttermet nyitott. Ma már a Paulay Ede utca 16. szám alá költöztek, egy elegánsabb, tágasabb helyszínre, amely remek alapot kínál a stílusos vendéglátáshoz.
A Bob’s Kitchen enteriőrje is egy – jó értelemben vett – régimódi pubhoz hasonlít. A brit életérzést pedig az egész hely ontja magából: a rengeteg fa- és téglaelem, a vintage díszítés, a falakon lévő apró brit részletek, vagy épp a halk háttérzene – ami lehet, hogy épp a The Beatles vagy Amy Winehouse lesz. A kiszolgálás közvetlen, sokszor maga Bob vagy Katinka jön oda megkérdezni, hogy ízlik a black pudding, vagy kóstolnánk-e egy jó angol koktélt az ételek mellé.

Egy igazán jó nap angol reggelivel indul
A Bob’s Kitchen egyik legnépszerűbb fogása természetesen a full English breakfast: kolbász, bacon, bab, tükörtojás, gomba, paradicsom, black és white pudding – és ha kéred, még hash browns, azaz tócsni is. Mellé egy csésze jó erős Yorkshire tea dukál, amit porceláncsészében kapsz, ahogy azt illik. A vendégek nagy része brit, turisták, de van több magyar törzsvendégük is, akik már jól tudják, hogy ez az a hely, ahol minden reggelivel egy kicsit Angliába repülhetnek – legalábbis lelkileg.

Elmaradhatatlan fish and chips is van a Bob’s Kitchen étlapján
A fish and chips szerintem egy igazi, angol comfort food, ami alapvetően nem egy bonyolult étel, ugyanis halról és krumpliról van szó, mégis az egyik legtutibb választás. A Bob’s Kitchen konyháján az atlanti tőkehalszeletet sörbundába merítik, majd bedobják forró olajba, hogy kívül egy ropogósabb kéreg keletkezhessen, belül pedig vajpuhává sülhessen a hal. A hal mellé jár még pikáns remulád, borsópüré és házi sült burgonya. Én Angliában próbáltam ki először, hogy ecetet csepegtetek a burgonyahasábokra, viszont azóta rajongója vagyok, és ha még nem próbáltátok így a burgonyát, akkor érdemes tesztelni, mert zseni.

A toad in the hole (vagy frog in the hole) is egy ikonikus brit fogás, ami első hallásra talán furcsán hangzik – főleg, hogy se békáról, se lyukról nincs benne szó. :D Valójában egy kiadós, házias étel, amely sült kolbászt rejt egy vastag, felfújt Yorkshire pudding tésztában, amit tepsiben együtt sütnek aranybarnára. Az egész olyan, mintha a kolbászokat egy puha, meleg tésztaburok ölelné körbe – kívül ropogós, belül lágy és tartalmas. A főelem mellé kerül még a tányérra burgonya, zöldségek és egy klasszikus, sűrű, hagymás gravy mártás is, amitől tényleg tökéletes fogássá válik egy hűvösebb vasárnapi ebédre ez az étel.

A brit nosztalgiavonaton tovább zakatolva az étlapon olyan fogásokra bukkanhatunk, mint a 70-es évek ikonikus rákkoktélja – amit meglátva generációk szeme csillan fel –, vagy épp a halpogácsa, amelyek közül mi az utóbbit próbáltuk ki. A halpogácsa jól fűszerezett, kívül ropogósabb, belül krémesebb, mellé pedig egy citromos mártás, „paprikasalsa” és borsópüré is dukál. Az ételek mellett a koktélok is hagyományőrzők, sőt az itallapon minden ital mellé kis storyline is jár, így még játékosabbá tud válni, melyik is lesz számunkra a befutó.

Édességből sincs hiány
Desszertfronton is elég erős a felhozatal a Bob’s Kitchenben. A mince pie, Eton mess, brownie és az almás crumble mellett helyet kap Harry Potter kedvenc édessége is, a treacle tart is. A treacle tart a szigetország igazi nosztalgikus kincse. Egy omlós tésztában (shortcrust pastry) sütött töltött pite, amelynek fő alkotóeleme a golden syrup nevű brit szirupféle, amit „light treacle”-nek is hívnak – innen jön a neve is. A töltelék általában ebből a szirupból, kenyér- vagy zsemlemorzsából, friss citromhéjból, valamint néha egy kis vajból vagy tejszínből áll. A kenyérmorzsa felszívja a szirupot, ettől lesz a belseje ragacsos, sűrű, de nem túl folyós. Az első falat émelyítően édes volt, de aztán rájöttünk a titokra. Minden falathoz kell hogy kerüljön a sűrű, vaníliasodóból és a fanyar gyümölcsraguból. A pite édességét tökéletes harmóniába hozza a lágy sodó és a savanykás mártás.

A Bob’s Kitchen nem csupán egy étterem. Egy valóságos kis sziget azoknak, akik szeretik a tartalmas, házias, brit ízeket, a gondosan megkomponált, de nem túlbonyolított fogásokat és az őszinte vendéglátást. Ez a hely remek példa arra, hogy a brit konyha nem unalmas, csak jól kell csinálni. És Bob tudja, hogyan.