Street Kitchen

Kisokosatökéletesbögréssütihez!

A bögrés süti megnevezés kétféle sütitípusra utalhat: egyfelől olyasmi, ami egy adag, egy bögrében készül el, méghozzá a legtöbbször mikróban.

Másfelől olyan bögrés sütire, aminek a receptjénél nincs baj, ha a mérlegben elfáradt az elem, minden hozzávalót egy bögrével vagy kanállal ki tudtok mérni hozzá.

Könnyű elcsúszni, ezért az arány a legfontosabb

Régebben okozott fennakadást, de mi az SK-nál már több mint egy éve minden bögrés sütit 250 ml-es bögrével készítünk el, így volt ez a Megúszós sütik című könyvünknél is. 

Ebből következik, hogy amennyivel nagyobb a bögrétek, azzal az arányszámmal kell minden hozzávalót is növelni.

Egyszerű összedobni a bögrés sütit!

Az ilyen sütik általában kevert tésztásak, ezért kevert piskótaként is hivatkoznak rájuk, szóval egy alapos keverés után már mehetnek is a sütőbe. Sok szabály nincs, de alapvetően a sütési idejük hosszú, mert maga a nedvesség- vagy zsiradéktartalmuk, viszont a megfelelő aránnyal ezek a sütik szaftosabbak is maradnak néhány napig.

A legtöbb esetben sütőport tartalmaznak, mert elég nehezek, viszont cserébe elég csak csomómentesre keverni, nem kell stabil habot verni vagy jól kihabosítani, így nemcsak a mérleget, de a többi elektromos ketyerét is a szekrényben lehet hagyni.

bögres-mikros-almas-suti
Bögrés-mikrós almás süti (Fotó: Street Kitchen)

Hagyjunk elég időt neki

Érdemes sütés előtt sütőpapírral borítani a tepsit, mert így könnyebb kiszedni, de egy vajazás-lisztezés is tökéletes megoldás. Egy a fontos: valami kell a massza és a tepsi közé, mert hajlamos beletapadni.

A sztenderd 160-180 fok tökéletes az ilyen sütik sütéséhez, és a legtöbbször a légkeverés a legjobb barátjuk. Akárhogy is, a grillfokozatot leszámítva bármin megsülnek. A sütési idejük általában 45-60 perc, szóval nem egy pikk-pakk kategória, de legalább közben lemegy egy rész a kedvenc sorozatunkból.

Ha fémtepsi helyett vastag falú kerámiaedényben sütitek, érdemes a sütési időre legalább 5-10 percet rászámolni, ezek ugyanis nehezebben melegednek át.

Sose legyünk türelmetlenek

A kész sütit legalább langyosra kell hűteni fogyasztás előtt, mert melegen még túl sok bennük a nedvesség, nehezek, és bizony megülik az ember gyomrát. Mire kihűl, általában ki is gőzölög. Szerintem velem együtt sokan emlékeznek rá, hogy a nagymamák hányszor szóltak emiatt.

Cifrázni is lehet a bögrés sütit

Könnyen turbózhatóak, ha mondjuk gyümölcsöt, aszalványokat vagy magvakat dobáltok bele. Ehhez mindösszesen annyi az alapszabály, hogy ha vizesebb gyümölcsöket raktok bele, azokat először érdemes lisztbe forgatni, mert így kevésbé süllyednek le a süti aljára.

Simán lehet rájuk krémet kenni, vagy félbevágni, mint egy piskótát, és lekvárral megtölteni.

Bögrés fehér csokis süti
Bögrés mákos-citromos süti fehér csokival (Fotó: Street Kitchen)

Borítókép: Shutterstock

Ha tetszett a Bögrés süti kisokos: így lesz tökéletes! cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!