Brutális kaják

Egészbensültsertésvagdalttejszínesördögszekérgomba-mártássalésburgonyapürével

Egészben sült sertésvagdalt tejszínes ördögszekérgomba-mártással és burgonyapürével

Hozzávalók
250 ml
habtejszín
350 g
vaj
60 g
vaj
2 db
zsemle
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
só, bors
2 tk
fűszerpaprika
2 db
tojás
2 csomag
darált sertéshús
(600 g-os kiszerelés)
60 g
sertészsír
A burgonyapüréhez
1.5 kg
burgonya
250 ml
tej
A gombamártáshoz
2 ek
étolaj
400 g
ördögszekérgomba
só, bors
1 csokor
petrezselyem
300 ml
zöldségalaplé
1 ek
finomliszt

Elkészítés

A zsemléket beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi lenyomva teljesen ellepi, és le is súlyozzuk. Az egyenletesen megázott zsemléket alaposan kinyomkodjuk, hogy a lehető legkevesebb víz maradjon bennük. Hozzáadjuk a finom kockára vágott vöröshagyma felét és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszerpaprikát, a tojásokat és a darált húst, és jól összedolgozzuk. Egyenletes henger alakúra formázzuk, vizes kézzel elsimítjuk a felületét, és egy bevizezett sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába helyezzük. Meglocsoljuk forró zsírral, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 55 percre.

A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd még forrón átnyomjuk egy burgonyanyomón. Egy robotgép üstjébe tesszük az áttört krumplit, sózzuk, és keverés közben hozzáadagoljuk a kockára vágott hideg vajat. A felforralt tej felét is hozzáadjuk, majd egységesen habosra keverjük. Miután a burgonya felvette a vajat, a maradék tejet is hozzákeverjük. Miután elkészült, lefedve forró vízgőz felett tartjuk tálalásig.

Gombamártás

Egy lábasban olajat melegítünk, beletesszük a maradék felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a vajat, és ezen pároljuk meg a felszeletelt gombát. Sóval és borssal ízesítjük, meghintjük a petrezselyem vágott szárával, majd amikor a gomba összeesett, felöntjük alaplével és a tejszínnel. Amikor felforrt, hozzáadjuk a kevés vízzel kikevert lisztet, és ezzel sűrítjük be a mártást. A végén megszórjuk a vágott petrezselyemzölddel. 

Tálalás

Mikor a vagdalt megsült, kivesszük a formából, felszeleteljük, és a pürével és a gombamártással együtt tálaljuk.

egeszben-sult-sertesvagdalt (2)
Egészben sült sertésvagdalt tejszínes ördögszekérgomba-mártással és burgonyapürével (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
  • Sütési idő: 55 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ez a különleges fasírozott már önmagában is érdekes, de a mártás még mámorítóbbá teszi. Én krumplipüré körettel álmodtam meg, de nyugodtan készítsetek mellé rizst, ha azt jobban szeretitek.

Hozzávalók

6 főre
250 ml
habtejszín
350 g
vaj
60 g
vaj
2 db
zsemle
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
só, bors
2 tk
fűszerpaprika
2 db
tojás
2 csomag
darált sertéshús
(600 g-os kiszerelés)
60 g
sertészsír
A burgonyapüréhez
1.5 kg
burgonya
250 ml
tej
A gombamártáshoz
2 ek
étolaj
400 g
ördögszekérgomba
só, bors
1 csokor
petrezselyem
300 ml
zöldségalaplé
1 ek
finomliszt

A zsemléket beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi lenyomva teljesen ellepi, és le is súlyozzuk. Az egyenletesen megázott zsemléket alaposan kinyomkodjuk, hogy a lehető legkevesebb víz maradjon bennük. Hozzáadjuk a finom kockára vágott vöröshagyma felét és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszerpaprikát, a tojásokat és a darált húst, és jól összedolgozzuk. Egyenletes henger alakúra formázzuk, vizes kézzel elsimítjuk a felületét, és egy bevizezett sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába helyezzük. Meglocsoljuk forró zsírral, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 55 percre.

A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd még forrón átnyomjuk egy burgonyanyomón. Egy robotgép üstjébe tesszük az áttört krumplit, sózzuk, és keverés közben hozzáadagoljuk a kockára vágott hideg vajat. A felforralt tej felét is hozzáadjuk, majd egységesen habosra keverjük. Miután a burgonya felvette a vajat, a maradék tejet is hozzákeverjük. Miután elkészült, lefedve forró vízgőz felett tartjuk tálalásig.

Gombamártás

Egy lábasban olajat melegítünk, beletesszük a maradék felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a vajat, és ezen pároljuk meg a felszeletelt gombát. Sóval és borssal ízesítjük, meghintjük a petrezselyem vágott szárával, majd amikor a gomba összeesett, felöntjük alaplével és a tejszínnel. Amikor felforrt, hozzáadjuk a kevés vízzel kikevert lisztet, és ezzel sűrítjük be a mártást. A végén megszórjuk a vágott petrezselyemzölddel. 

Tálalás

Mikor a vagdalt megsült, kivesszük a formából, felszeleteljük, és a pürével és a gombamártással együtt tálaljuk.

egeszben-sult-sertesvagdalt (2)
Egészben sült sertésvagdalt tejszínes ördögszekérgomba-mártással és burgonyapürével (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
  • Sütési idő: 55 perc

Ha tetszett az Egészben sült sertésvagdalt tejszínes ördögszekérgomba-mártással és burgonyapürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept