Brutális kaják

Szászsörössertésragu

Szász sörös sertésragu

Hozzávalók
50 g
vaj
A raguhoz
100 g
sertészsír
800 g
sertéslapocka
2 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
1 szál
sárgarépa
(300 g/szál)
300 g
zeller
4 gerezd
fokhagyma
20 g
sűrített paradicsom
1 mk
egész kömény
1 ek
kristálycukor
30 ml
balzsamecet
3 db
babérlevél
500 ml
világos sör
2 szelet
rozskenyér
3 szál
zellerzöld
A galuskához
500 g
finomliszt
2 db
tojás
300 ml
víz
1 tk
2 tk
morzsolt kakukkfű
A salátához
500 g
fejes káposzta
1 tk
300 ml
víz
50 ml
10%-os ételecet
1.5 ek
kristálycukor

Elkészítés

A sörös sertésragu elkészítéséhez a zsír felét egy nagy lábasban felforrósítjuk, hozzáadjuk a nagyobb, kb. 4 x 4 cm-es darabokra vágott húst, erős hőfokon jól lepirítjuk, majd kivesszük. A zsír másik felével pótoljuk a lábasban a zsiradékot, a hőfokot közepesre kapcsoljuk és hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a kis, kb. 0,5 centis kockára vágott répát és zellert, a szeletekre vágott fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 2 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a köményt, a cukrot, a balzsamecetet, a babérlevelet, majd rövid pirítás után visszatesszük bele a húst is. Felöntjük a sörrel, rátesszük a tetejére a rozskenyeret, beletesszük a zeller zöldjét, sózzuk, majd lefedjük és közepes hőfokon kb. 80 percig főzzük. A pontos főzési idő függ a hústól, ez több és kevesebb is lehet, a lényeg, hogy teljesen puha legyen a hús. 

A nokedlihez egy tálban összekeverjük a lisztet, a tojást, a vizet, a sót és a kakukkfüvet, majd bő, lobogó vízbe szaggatjuk, 3 perc alatt készre főzzük és leszűrjük.

A salátához a káposztát vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk, hagyjuk 15 percet állni, majd kinyomkodjuk. A vízben elkeverjük az ecetet és a cukrot, majd összekeverjük a káposztával. 

Az étel befejezése és tálalás

Amikor a hús megpuhult, kivesszük azt a babérlevéllel, a kenyérrel és a zeller zöldjével együtt, és hozzáadjuk a raguhoz a vajat.

A nokedlit egy tányérba szedjük a hússal együtt, rákanalazzuk a szaftot és a salátával együtt tálaljuk.

szasz-soros-sertesragu-4
Szász sörös sertésragu (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 110 perc

www.streetkitchen.hu

Atttttyyyyaéggggg… Hogy miért így kezdem a bevezetőt? Próbáld ki ezt a receptet és megtudod! És megnyugtatlak, nem fogod megbánni, hogy beáldoztál ezért az ételért egy sört. Sőt, biztos vagyok benne, hogy mostantól kezdve eggyel többet teszel majd be a kosaradba, hogy ezt az ételt bármikor elkészíthesd.

Hozzávalók

4 főre
50 g
vaj
A raguhoz
100 g
sertészsír
800 g
sertéslapocka
2 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
1 szál
sárgarépa
(300 g/szál)
300 g
zeller
4 gerezd
fokhagyma
20 g
sűrített paradicsom
1 mk
egész kömény
1 ek
kristálycukor
30 ml
balzsamecet
3 db
babérlevél
500 ml
világos sör
2 szelet
rozskenyér
3 szál
zellerzöld
A galuskához
500 g
finomliszt
2 db
tojás
300 ml
víz
1 tk
2 tk
morzsolt kakukkfű
A salátához
500 g
fejes káposzta
1 tk
300 ml
víz
50 ml
10%-os ételecet
1.5 ek
kristálycukor

A sörös sertésragu elkészítéséhez a zsír felét egy nagy lábasban felforrósítjuk, hozzáadjuk a nagyobb, kb. 4 x 4 cm-es darabokra vágott húst, erős hőfokon jól lepirítjuk, majd kivesszük. A zsír másik felével pótoljuk a lábasban a zsiradékot, a hőfokot közepesre kapcsoljuk és hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a kis, kb. 0,5 centis kockára vágott répát és zellert, a szeletekre vágott fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 2 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a köményt, a cukrot, a balzsamecetet, a babérlevelet, majd rövid pirítás után visszatesszük bele a húst is. Felöntjük a sörrel, rátesszük a tetejére a rozskenyeret, beletesszük a zeller zöldjét, sózzuk, majd lefedjük és közepes hőfokon kb. 80 percig főzzük. A pontos főzési idő függ a hústól, ez több és kevesebb is lehet, a lényeg, hogy teljesen puha legyen a hús. 

A nokedlihez egy tálban összekeverjük a lisztet, a tojást, a vizet, a sót és a kakukkfüvet, majd bő, lobogó vízbe szaggatjuk, 3 perc alatt készre főzzük és leszűrjük.

A salátához a káposztát vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk, hagyjuk 15 percet állni, majd kinyomkodjuk. A vízben elkeverjük az ecetet és a cukrot, majd összekeverjük a káposztával. 

Az étel befejezése és tálalás

Amikor a hús megpuhult, kivesszük azt a babérlevéllel, a kenyérrel és a zeller zöldjével együtt, és hozzáadjuk a raguhoz a vajat.

A nokedlit egy tányérba szedjük a hússal együtt, rákanalazzuk a szaftot és a salátával együtt tálaljuk.

szasz-soros-sertesragu-4
Szász sörös sertésragu (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 110 perc

Ha tetszett a Szász sörös sertésragu receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept