Cikkek

Használmégvalakikuktát?Mutatjuk,hogyanérdemesfőznibenne!

A Fenntartható tippek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Míg a kukta egy régi találmány, és jó ideje használatban lévő konyhai eszköz, az air fryer egy divatos újdonságnak számít. Közös bennünk, hogy mind a kettő meggyorsítja az ételek elkészítését, és mindkettőnek nagy haszna lehet a nyári melegben. Míg azonban az air fryer lassan minden háztartásban feltűnik, addig a jó öreg kukta egyre kevesebben. Pedig nagy segítség lehet a konyhában, ha megfelelően használod!

Mit tud a kukta?

Bár a kukta régen nagy népszerűségnek örvendett, egy időre teljesen kiment a divatból, de most mintha egy kicsit ismét kezdené felkapni a gasztrovilág. Nem csoda, hiszen akár negyedére is csökkentheti a főzési időt. Gyerekkorunkból még sokaknak van emléke a sípoló, gőzölgő kuktáról, ami néha felrobban és olyan bonyolult szerkezetnek tűnik, hogy sokan nem merik használni. Pedig nagy sgetíség lehet a főzés kuktában.

Mint minden konyhatechnológiai eszköz, természetesen a kukta is sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Így az elején gyorsan le is leszögezném, hogy már nem is túl drágán kapható elektromos kukta, ami remekül kiváltja a hagyományos kuktát. Sok kuktarajongó szerint azonban a tradicionális, dupla falú alumíniumeszköz nyomába semmi sem érhet. A mai modern darabok esetében már nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg felrobban, így használd te is nyugodtan. 

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Főzés kuktában. Na de hogyan? 

A kuktában – és egyébként az air fryerben is – sokkal gyorsabban elkészülnek az ételek, mint a hagyományos eljárások során. Ezt pedig én különösen nyáron, a nagy hőségben tudom értékelni. Nem mindegy, hogy mennyi hő keletkezik a lakásban, ahogy az sem, mennyi energiát, gázt vagy áramot használunk a főzéshez. A kukta esetében ez jóval kevesebb, így a főzés is olcsóbb. 

A kukta zárt rendszer, amelyben a víz forrása után nagy nyomás keletkezik. A magasabb nyomás miatt nő a főzési hőmérséklet (kb. 120°C-ig), így az ételek sokkal gyorsabban megfőnek. A kukta fedele légmentesen zár, ezért semmi sem távozik belőle, nemcsak a folyadék, de az aromák, ízek sem. Így az étel nem csupán sokkal puhább és omlósabb, de zamatosabb is lesz. 

Akkor miért nem használom?

A kuktának igen nagy hátránya, hogy egyáltalán nem lehet belelátni, és talán ez a legfőbb ok, amiért sokan inkább mellőzik a használatát. Az ember nem nagyon szeret úgy főzni, hogy nem látja, mi készül, és nem tud az ételbe belekóstolni. Sajnos ezt a kukta esetében valóban el kell engedni, érdemes inkább a jól bevált recepteket rábízni, amiket már többször készítettünk, és nem hajt minket az állandó kukkolás kényszere. Bár anyáink és nagyanyáink leginkább a marhahús készítésére használták a kuktát, nemcsak hús, hanem zöldség főzésére is ugyanolyan alkalmas. A főzés kuktában tehát igazán sokoldalú lehet.

Igazi kuktás fogás! (Fotó: Street Kitchen)
Igazi kuktás fogás! (Fotó: Street Kitchen)

Milyen ételeket készítsek kuktában? 

Főleg hüvelyes, például bab és csicseriborsó esetében nyerhetünk vele sok időt. Akár áztatás nélkül is gyorsan megfő benne mindkettő. És sokkal jobb íze lesz, valamint olcsóbb is, mint a konzerv. Aki szereti a házias ízeket, annak elengedhetetlen kellék otthon egy kukta, pörköltek, de még a húsleves is seperc alatt elkészül benne. Sőt!

Levesek és zöldségek esetében kifejezetten oda kell figyelni, hogy ne főzzük szét a zöldséget, így igényel némi gyakorlatot, de megéri, mert tényleg rengeteg időt lehet vele spórolni. Ráadásul, mivel nagyon magas nyomás alatt, gőz által készülnek el az ételek, így a kuktában főtt étel egészségesebb is, a húsokhoz kevesebb zsiradék szükséges. Mindezen előnyök mellett a kukta olcsó, már tíz-húszezer forintért beszerezhető egy jó minőségű edény, így érdemes kipróbálni. 

Néhány tipp a kuktában főzéshez:

  • Mivel a kuktában nagyon gyorsan elkészülnek az ételek, mindig alaposan készítsd elő a hozzávalókat! Csak akkor kezdj el főzni, ha minden hozzávaló készen áll arra, hogy az edénybe kerüljön!

  • Mindig alaposan, légmentesen zárd le a kukta fedelét!

  • A kuktában mindig legyen folyadék, különben az étel odaég. Ugyanakkor a gőznek is kell helyet hagyni, szóval sose töltsd kétharmadnál tovább. 

  • A főzés végeztével a kuktából a szelepen keresztül ki kell engedni a gőzt nyitás előtt! Ez nagyon fontos, különben égési sérülést okozhat. Másik módszer lehet, ha egyszerűen hagyod az ételt kihűlni az edényben, ha nem azonnal fogyasztanád.

Öt étel, ami tuti jobb lesz kuktában

  • Marhapörkölt

  • Gulyásleves

  • Lencsefőzelék

  • Csontleves

  • Töltött paprika

Kiemelt kép: Shutterstock

Ha tetszett a Főzés kuktában: így érdemes használni cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!