Ahhoz, hogy tényleg olyan legyen, mint a nagyié (vagy még jobb), tudni kell, pontosan mennyi a húsvéti sonka főzési ideje. A jó hír: nem ördöngösség. A rossz hír: türelem kell hozzá. De ha egyszer beletanulsz, soha többé nem rontod el.
Nem mindegy, milyen sonkát veszel
Mielőtt nekiállnál a főzésnek, érdemes tisztában lenni vele, hogy nem létezik egyféle húsvéti sonka. A boltokban többféle típussal is találkozhatsz, és mindegyik más-más főzési időt igényel.
- Parasztsonka: ez a klasszikus – csontos, bőrös, zsírosabb, hosszan füstölt. Általában nyers, így a legtöbb időt ez igényli.
- Kötözött sonka: hálós csomagolásban kapható, gyakran előfőzött vagy füstölt. Kisebb darabok, rövidebb főzési idő.
- Lapocka vagy tarja: húsvétra gyakran választják, mivel szaftos és jól szeletelhető. A főzési ideje viszonylag rövid.
- Csülök: bár nem klasszikus sonka, sokan készítik húsvétkor is. Csontos, zsíros, gazdag ízvilágú – de lassan fő meg.
- Pácolt, vákuumcsomagolt sonka: ez gyakran csak melegítést igényel, de mindig nézd meg a csomagoláson az utasítást.
Mennyi a húsvéti sonka főzési ideje?
Általános ökölszabály: kilónként 60 perc főzési idővel számolj, ha nyers, füstölt sonkáról van szó.
Egy 1,5 kg-os darabot így körülbelül 1 óra 30 percig kell főzni, míg egy nagyobb, 2,5–3 kg-os példánynál akár 3 óra is lehet a szükséges idő. A lényeg: ne kapkodd el! Kisebb daraboknál arányaiban kevesebb a főzési idő.
Tartsd alacsonyan a hőfokot, és ne forrald vadul – a víz gyöngyözzön csak szépen, hiszen a gyors forralás kiszárítja a húst. Az előfőzött vagy előpácolt sonkák főzési ideje értelemszerűen rövidebb. Ezeknél elég lehet 60–90 perc is, de mindig nézd meg a gyártó ajánlását, mert ezek termékenként változnak.

Előkészítés: áztatni vagy nem áztatni?
A hagyományos sós, füstölt sonkát érdemes legalább egy éjszakára hideg vízbe áztatni. Ezzel kiáztathatunk belőle valamennyit a sóból, és segít, hogy egyenletesebben főjön meg. Az áztatás idejére a sonkát teljesen lepje el a víz, és hűvös helyen, akár a hűtőben tárold!
Ha nem áztatod be, akkor is érdemes hideg vízben kezdeni a főzést, így a hús nem rándul össze hirtelen.
Trükkök a tökéletes végeredményhez
A húsvéti sonka főzési ideje csak az egyik része a dolognak – a másik, hogy hogyan főzöd. A vízbe érdemes némi fűszert dobni: babérlevél, fokhagyma, vöröshagyma héjastól, egész bors – ezek nem viszik túlzásba az ízesítést, de feldobják a főzőlevet. Ami egyébként aranyat ér, úgyhogy ne öntsd ki! Ha kihűlt, tárold hűtőben, később tojásfőzéshez, leveshez vagy akár főzelékekhez is felhasználhatod.
Amikor a sonka megfőtt, ne szeleteld fel rögtön. Legalább 20–30 percig pihentesd fedő alatt vagy a főzőlében hagyva. Így szaftosabb marad, és nem esik szét szeleteléskor. Az igazán jól szeletelhető és szaftos végeredmény érdekében érdemes akár előző nap megfőzni a sonkát és a főzőlében hagyni kihűlni.
Sokan a főtt sonkát még sütőben is átpirítják – ilyenkor például mézes-mustáros mázzal lekenve 10–15 perc alatt új életet lehet lehelni a külsejébe. Ez nem kötelező, de a végeredmény mutatós és finom.

A húsvéti sonka főzési ideje ijesztőnek tűnhet
Egy kis figyelemmel és odafigyeléssel mindenki el tudja készíteni otthon a tökéletes, omlós húsvéti sonkát. Ne félj a hosszabb főzési időtől – a jó dolgokhoz idő kell. Ha szeretnéd, akár már előző nap is megfőzheted, és tálalás előtt csak melegítsd át a főzőlében vagy sütőben.
Ha pedig jól sikerült, garantáltan mindenki repetázni fog, és jövőre is rád bízzák majd a sonkát.