Gasztro

Mennyiideigkellfőzniahúsvétisonkát?Tippekatökéletesvégeredményhez

A húsvét elképzelhetetlen főtt sonka nélkül. Az asztalon ott sorakoznak a főtt tojások, a friss torma, a kalács, de a főszerep mindig a szaftos, illatos húsvéti sonkáé.

Ahhoz, hogy tényleg olyan legyen, mint a nagyié (vagy még jobb), tudni kell, pontosan mennyi a húsvéti sonka főzési ideje. A jó hír: nem ördöngösség. A rossz hír: türelem kell hozzá. De ha egyszer beletanulsz, soha többé nem rontod el.

Nem mindegy, milyen sonkát veszel

Mielőtt nekiállnál a főzésnek, érdemes tisztában lenni vele, hogy nem létezik egyféle húsvéti sonka. A boltokban többféle típussal is találkozhatsz, és mindegyik más-más főzési időt igényel.

  • Parasztsonka: ez a klasszikus – csontos, bőrös, zsírosabb, hosszan füstölt. Általában nyers, így a legtöbb időt ez igényli.
  • Kötözött sonka: hálós csomagolásban kapható, gyakran előfőzött vagy füstölt. Kisebb darabok, rövidebb főzési idő.
  • Lapocka vagy tarja: húsvétra gyakran választják, mivel szaftos és jól szeletelhető. A főzési ideje viszonylag rövid.
  • Csülök: bár nem klasszikus sonka, sokan készítik húsvétkor is. Csontos, zsíros, gazdag ízvilágú – de lassan fő meg.
  • Pácolt, vákuumcsomagolt sonka: ez gyakran csak melegítést igényel, de mindig nézd meg a csomagoláson az utasítást.

Mennyi a húsvéti sonka főzési ideje?

Általános ökölszabály: kilónként 60 perc főzési idővel számolj, ha nyers, füstölt sonkáról van szó.

Egy 1,5 kg-os darabot így körülbelül 1 óra 30 percig kell főzni, míg egy nagyobb, 2,5–3 kg-os példánynál akár 3 óra is lehet a szükséges idő. A lényeg: ne kapkodd el! Kisebb daraboknál arányaiban kevesebb a főzési idő.

Tartsd alacsonyan a hőfokot, és ne forrald vadul – a víz gyöngyözzön csak szépen, hiszen a gyors forralás kiszárítja a húst. Az előfőzött vagy előpácolt sonkák főzési ideje értelemszerűen rövidebb. Ezeknél elég lehet 60–90 perc is, de mindig nézd meg a gyártó ajánlását, mert ezek termékenként változnak.

husveti-sonka-franciasalataval
Húsvéti sonka franciasalátával, kétféleképpen (Fotó: Street Kitchen)

Előkészítés: áztatni vagy nem áztatni?

A hagyományos sós, füstölt sonkát érdemes legalább egy éjszakára hideg vízbe áztatni. Ezzel kiáztathatunk belőle valamennyit a sóból, és segít, hogy egyenletesebben főjön meg. Az áztatás idejére a sonkát teljesen lepje el a víz, és hűvös helyen, akár a hűtőben tárold!

Ha nem áztatod be, akkor is érdemes hideg vízben kezdeni a főzést, így a hús nem rándul össze hirtelen.

Trükkök a tökéletes végeredményhez

A húsvéti sonka főzési ideje csak az egyik része a dolognak – a másik, hogy hogyan főzöd. A vízbe érdemes némi fűszert dobni: babérlevél, fokhagyma, vöröshagyma héjastól, egész bors – ezek nem viszik túlzásba az ízesítést, de feldobják a főzőlevet. Ami egyébként aranyat ér, úgyhogy ne öntsd ki! Ha kihűlt, tárold hűtőben, később tojásfőzéshez, leveshez vagy akár főzelékekhez is felhasználhatod.

Amikor a sonka megfőtt, ne szeleteld fel rögtön. Legalább 20–30 percig pihentesd fedő alatt vagy a főzőlében hagyva. Így szaftosabb marad, és nem esik szét szeleteléskor. Az igazán jól szeletelhető és szaftos végeredmény érdekében érdemes akár előző nap megfőzni a sonkát és a főzőlében hagyni kihűlni.

Sokan a főtt sonkát még sütőben is átpirítják – ilyenkor például mézes-mustáros mázzal lekenve 10–15 perc alatt új életet lehet lehelni a külsejébe. Ez nem kötelező, de a végeredmény mutatós és finom.

husveti-mazas-sonka
Húsvéti mázas sonka (Fotó: Street Kitchen)

A húsvéti sonka főzési ideje ijesztőnek tűnhet

Egy kis figyelemmel és odafigyeléssel mindenki el tudja készíteni otthon a tökéletes, omlós húsvéti sonkát. Ne félj a hosszabb főzési időtől – a jó dolgokhoz idő kell. Ha szeretnéd, akár már előző nap is megfőzheted, és tálalás előtt csak melegítsd át a főzőlében vagy sütőben.

Ha pedig jól sikerült, garantáltan mindenki repetázni fog, és jövőre is rád bízzák majd a sonkát.

Ha tetszett a Mennyi a húsvéti sonka főzési ideje? cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!