Konyhai praktikák

Mitnetegyélahűtőbemégnyáronsem?

Nyáron reflexből a hűtőbe pakolunk – ami nem mozog, az megy be. Csakhogy nem minden örül ennek.

Nyáron sokan automatikusan a hűtőbe tesznek mindent, amit csak lehet: zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret, fűszert, néha még a csokit is. De ez nem mindig jó ötlet. A kérdés jogos: mit ne tegyek a hűtőbe, ha nem akarom tönkretenni az alapanyagokat?

Van ugyanis egy meglepően hosszú lista arról, hogy mi az, amit jobb, ha nem hűtünk le, még akkor sem, ha kint éppen trópusi klíma tombol. A hideg nem minden étel barátja – sőt néha pont ez az, ami miatt hamarabb megromlik vagy elveszíti az ízét.

Miért kérdés egyáltalán, hogy mit ne tegyek a hűtőbe?

A hűtőt hajlamosak vagyunk univerzális tárolónak tekinteni: ami nem fér el a pulton, megy be. Ami romlandónak tűnik, megy be. Ami "hűvöset kíván", megy be. Csakhogy nem minden étel bírja jól a hideget.

A hűtés lelassítja a romlási folyamatokat, de nem állítja meg őket. És ami ennél is fontosabb: vannak alapanyagok, amelyek a hideg hatására roncsolódnak – állaguk, ízük, tápértékük sérülhet.

Mit ne tegyek a hűtőbe? – Ezeket inkább felejtsd el!

A paradicsom nem a hűtőbe való. A hideg tönkreteszi az állagát, lisztes, vízízű lesz, és megáll az érés is. Szobahőmérsékleten sokkal tovább marad zamatos – főleg, ha nem teljesen érett példányról van szó.

Meglepő, de az uborka is hidegérzékeny. A hűtőben könnyen megpuhul, elfolyósodik, sőt kesernyéssé is válhat. Inkább árnyékos helyen tárold, egy-két napot simán kibír ott.

A hűtő kiszárítja a kenyeret – nem friss marad, hanem morzsálódó és rágós. Ha több napra kell tartósítani, inkább szeleteld fel és fagyaszd le, az tényleg működik.

shutterstock-1723997356-scaled
Fotó: Shutterstock

A bazsalikom a hűtőben elszíneződik, megfeketedik, és hamar elveszti az aromáját. Állítsd inkább vízbe, mint egy csokor virágot, és tartsd a pulton. Ugyanez igaz a mentára, a korianderre és a kaporra is.

Banán, avokádó, mangó – a hűtő megállítja az érési folyamatot, amitől ezek a gyümölcsök kemények, íztelenek, barnulóak lesznek. Csak akkor hűtsd őket, ha már megértek, és lassítani akarod a túlérésüket.

A krumpli hűtőben tartva átalakul: a keményítő cukorrá bomlik, amitől édeskés lesz, és sütéskor könnyebben megég. Inkább tárold hűvös, sötét, de nem hűtött helyen.

A fenti lista a gyakorlatban is hasznos. Hiszen a legtöbben azért pakolnak mindent a hűtőbe, mert nem akarnak pocsékba menő kaját – de közben épp azzal ártanak neki. A hideg nem mindig őrző, néha inkább romboló. Ha egy étel hűtőbarát, az tök jó. De ha nem, inkább adj neki máshol helyet.

Hova tegyem akkor ezeket az alapanyagokat?

Ha már tudod, mit ne tegyél a hűtőbe, akkor jöhet a „jó, de hova rakjam?” kérdés. Mutatjuk:Zöldségek, gyümölcsök: tálban a konyhapulton, árnyékos helyen

  • Friss fűszerek: egy pohár vízben vagy nedves papírtörlőbe tekerve

  • Hagyma, burgonya: sötét kamrában vagy egy jól szellőző dobozban

  • Kenyér: kenyértartóban, vászonzsákban vagy fagyasztva

Nyáron különösen fontos, hogy ne pakoljunk reflexből mindent a hűtőbe. Néha a legegyszerűbb megoldás – egy kosár, egy árnyékos sarok – jobb, mint a legmodernebb hűtőszekrény. Csak tudd, mit ne tegyél a hűtőbe, és máris kevesebb lesz a romlás, több az élvezhető alapanyag.

Nyitókép: Shutterstock

Ha tetszett a Mit ne tegyél a hűtőbe még nyáron sem? cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák