A Nápolyi Pizzériák Éjszakája országszerte berobbant a köztudatba. Budapesten volt a legtöbb részt vevő hely, de szép számmal akadtak vidéki egységek is.
Irány a Nápolyi Pizzériák Éjszakája!
Várható volt, hogy a szervezés, az érdeklődés és a felkészültség nem biztos, hogy közös nevezőre jut. Az eseményből (nekem) eleve nem volt teljesen egyértelmű, hogy pontosan melyik helyen mikor kezdődik az akció. Ahhoz, hogy megtudjuk, melyik pizzéria mikor kezdi fél áron sütni a pizzákat, a pizzériák oldalán lévő eseményekből tudtunk tájékozódni. Ezzel persze nincs gond, de egy fokkal felhasználóbarátabb lett volna eleve a fő eseménynél feltüntetni a pontos időpontokat.
Egy építő jellegű kritika a Facebook eventhez még, hogy az ábécésorrend helyett legközelebb egy kicsit átláthatóbb lenne külön listába szedni a budapesti, illetve vidéki helyeket – szerintem.
Az eseményekből végül kibogarásztuk, melyik pizzériák jöhetnek szóba, ha nincs foglalásunk, egy helyre pedig intéztünk magunknak asztalt. Az akció helyben fogyasztás esetén volt érvényes, és nem mindenre a kínálatból, csak a megadott pizzákra.
Isteni pizzákat kóstoltunk a Salvéban
Attól még, hogy valahol teljesen kizártnak láttuk, hogy bármi áron pizzához jussunk, szerencsére mégsem maradtunk éhen, és a türelmünket is fejlesztettük. Az utolsó asztalra csaptunk le a Salvéban, ahova amúgy ezer éve el akartam jutni, mert rengeteg jót hallottam róluk, és még ebben az őrületben is bizonyítottak nálam. Nagyon pörgős volt a rendelésfelvétel, és nem volt vállalhatatlan sorban állás, legalábbis az este elején, amíg mi ott voltunk. A budapesti helyek közül elsőként, itt már 6 óra után elindult a Nápolyi Pizzériák Éjszakája, de 8 óra körül, amikor távoztunk, a dolgozók már azt számolták, hány óra van még hátra. A foglalás nélkül érkezőknek vagy az elvitelre rendelőknek nem lettem volna a helyében. Előbbieknek ciao-ciao, utóbbiaknak pedig még hosszabb várakozás volt az osztályrésze – asztal nélkül.
A pizzákra azért az asztaloknál is többet kellett várni, mint az a néhány perc, amíg megsülnek. Nekünk egy óra alatt készült el a három akciós finomság, egy margherita, egy cotto és egy diavola. A pizzák minősége tökéletes volt. Egy csipogós rendszerrel jeleztek, amint elkészültek, így azonnal át is tudtuk venni a pultnál, és forrón bepusziltuk. A tészta és a feltétek is olyan magas szintet hoztak, hogy egyből elfeledtették a várakozással töltött perceket. Nem beszélve a mennyei, enyhén édeskés paradicsomszószról! A pikáns szalámisnál nekem már csak a cotto sonkás ízlett jobban, de a margherita is felső kategóriás. Egész biztos, hogy visszamegyek még, és más pizzákra is lecsapok: érdemes helyben fogyasztani, a pulton találni nagyon brutál chilis olajat!
A Pizza Sztoriban másfél órás sztori volt két pizza
Budai különítményünk foglalás nélkül, 1,5 óra várakozással jutott az olasz mannához A Pizza Sztoriban.
„Mi a budai vonalon A Pizza Sztorit céloztuk meg. Egyrészt, mert ez volt hozzánk a legközelebb, másrészt azt gondoltuk, hogy a Rózsadomb tetején talán nem hat meg akkora tömeget a fél áron kapható pizza. Nos, ezen a ponton tévedtünk. Háromnegyed 7 előtt picivel álltunk be a sorba, de ekkor már fél füllel hallottuk, hogy az előttünk állókat 1 órás várakozási idővel rémisztgetik. Mire sorra kerültünk, ez gyorsan fel is szökött másfélre, de hát a cikkért – na meg a nápolyi pizzáért – bármit, ugye! Szerény véleményem szerint erre az eseményre nem voltak igazán felkészülve a helyek. A Pizza Sztori legalábbis biztos: egy lány vette fel a rendeléseket, és egy srác foglalkozott a pizzákkal. Várható volt a tömeg, és bár a szervezők felhívták rá a figyelmet, hogy ez az alkalom a nápolyi pizza ünnepléséről szól, nem az akcióról, azért valljuk be, a vendégek mind azért mentek, hogy fél áron ehessenek egy jó pizzát” – írta Dóri a tapasztalatairól.
„Részemről minden tiszteletem azé a két emberé a pultban, akik mindezek ellenére is maximális kedvességgel, hozzáértéssel és színvonallal szolgálták ki az embereket, tűrték a rosszalló tekinteteket vagy éppen megjegyzéseket, amiket a várakozás vagy a később bekövetkezett konyhastop miatt kaptak. Ja, mert egyébként a pizza tényleg nagyon király volt, nem lehetett belekötni! Egy margheritát és egy parmát is kóstoltuk, ami ugyan nem volt az akcióban, de ezt még nem tesztelte az SK-tól senki. Kitűnő minőségben érkezett mind a kettő, a beúszás ellenére is. A Parma gazdagon feltétezve, friss pármai sonkával, koktélparadicsommal, rukkolával, ahogy azt kell, a puha, buborékos tésztán. A minőséggel maximálisan elégedettek voltunk.”
Exkluzív beszámoló Luke-tól, a pátyi Cukorborsó Kertvendéglőből
A Street Kitchen konyhafőnöke, Luke ezúttal nem a bázison sütött-főzött, hanem egyenesen Pátyig utazott, hogy ott Balázs Attilával, a Cukorborsó Kertvendéglő tulajdonosával bedobják a törölközőt a pizzákat a kemencébe. 200 foglalás érkezett, mindenki meg is jelent: ez nagy szó – és nagyon sok pizza! A budapesti egységekkel ellentétben Luke elmondása alapján Pátyon sokkal több volt a lelkes kalandor, mint a fekete öves pizzaszakértő. „Miért kerül kétszer annyiba egy nápolyi pizza? Mivel tud ez többet? Milyen sajt van rajta?” – záporoztak a kérdések, a fiúk viszont nemcsak elméletben, de gyakorlatban is kielégítő válaszokat adtak. Az igazán kíváncsi vállalkozókkal „nyersen” is kóstoltatták az alapanyagokat, a sajtot, a szalámit vagy éppen a sonkát, hogy érezzék a különbséget, miben más egy nápolyi és az aluljárós szelet. A pizzáknak hatalmas sikere volt, de a klasszikusok helyett itt az extrák fogytak: a kecskesajtos és Luke kedvence volt a sláger.
A Cukorborsó Kertvendéglőről korábban írtunk cikket is: a pizzák mellett a többi ételük is megér egy pátyi látogatást.
Ahol esélyünk sem volt pizzázni
Jöjjenek a negatív tapasztalatok: aki nem szeret sorban állni, az nagy ívben kerülje ezt az eseményt. Azok a helyek, ahol elérhető volt az asztalfoglalás, szinte 100%-ban telt házzal vágtak neki az éjszakának, de néhányan hagytak helyet a beesőknek is. Ezek a szabad asztalok viszont az akció kezdete után másodpercek töredéke alatt gazdára leltek, a foglalás nélküli helyeken pedig még sokkolóbb volt a helyzet. Mi a Digó városligeti egységét szemeltük ki második állomásként, ahol este 8-tól készült fél áron a nápolyi kedvenc. Fél 9 előtt nem sokkal érkezve majdnem a Hősök teréig ért a sor: elképesztő, hogy ki az, aki még ennek a végére is beállt! A Facebook event alapján este 10-re ki is fogytak mindenből – nem vagyok benne biztos, hogy minden várakozónak jutott pizza. Ezután bevallom, elszállt a vadászösztönünk, hogy Budapesten kóborolva pizzát kajtassunk, mert arra jutottunk, valószínűleg mindenhol elég hasonló a helyzet.
A népszerű belvárosi helyek, ahova nem volt foglalás, mint a MOTO vagy a Donna Mamma, szintén hamar „elestek”. Kémeink jelentése szerint itt is a sorban állók ünnepe volt inkább, mint a pizzázásé.
Székesfehérváron is esélytelen volt pizzához jutni. A Mauro étterem a városból egyedüliként csatlakozott a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2023-as eseményéhez, de a terasz és az étterem is hamar megtelt. A többi vidéki helyről sajnos nincs infónk, de az eseménynél több pozitív kommentet is olvastam. Így nem merném kijelenteni, hogy Budapest nagyobb része ÉS a vidék is befuccsolt.
A fő eseménynél amúgy nagyjából igyekeztek tájékoztatni mindenkit, hova érdemes még elindulni, de a sorok hosszáról nyilván sehol sem tudtak friss tájékoztatást adni a szervezők.
Hogyan lehetett volna kevésbé döcögős az esemény?
Bár alapvetően a kezdeményezés nagyon szuper, látszik, hogy sok embert megmozgatott, nem feltétlen pozitív élményként emlékszem vissza az első Nápolyi Pizzériák Éjszakájára. Szerintem szerencsésebb lenne, ha a következő alkalommal nemcsak néhány késő esti órára, hanem kicsit hosszabb időintervallumra szólna az akció. Így jobban eloszlana a tömeg, és nem alakulnának ki döbbenetesen hosszú sorok. A másik javaslatom az lenne, hogy legyen ez egy rendszeres event, például: minden harmadik péntek pizza-péntek, vagy hasonló! Ez ugyan „elvenne” az egyszeri és vissza nem térő alkalom feelingből, de sokkal kevésbé torlódna fel mindenki csak azért is, ha tudja, lesz még ilyen nemsokára.
A Nápolyi Pizzériák Éjszakáján a főszereplők nagyon jól teljesítettek
Azt nem lehet elvitatni, hogy a pizzákban egyik helyen sem csalódtunk. Az a jó ebben a kajában, hogy amikor frissen elkészül, nem tud rossz lenni. Legalábbis ezeken az igazi, nápolyi pizzát készítő helyeken. 😀 A kiszállítás nagyon sokat elvesz az élményből, úgyhogy ha nem is lehet minden héten Nápolyi Pizzériák Éjszakája, a hét bármelyik napján menjetek el, és egyetek egy jót személyesen! Akár ott, ahova az esemény keretein belül nem jutottatok el.
Ha tetszett a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2023 élmények cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!