Fantasztikus desszertek

Sütésnélkülisütőtököspite

Sütés nélküli sütőtökös pite

Hozzávalók
A kekszes alaphoz
500 g
fahéjas zabkeksz
200 g
vaj + 1 ek a forma kikenéséhez
120 g
kristálycukor
A krémhez
2 db
tojás
6 db
tojássárgája
400 ml
tej
220 g
sütőtökpüré
200 g
kristálycukor
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt szerecsendió
2 tk
őrölt szegfűszeg
1 tk
őrölt szegfűbors
1 tk
őrölt gyömbér
8 db
zselatinlap
A meringue-hez
3 db
tojásfehérje
180 g
kristálycukor
A díszítéshez
0.5 db
narancs héja
160 g
vaj

Elkészítés

A sütés nélküli sütőtökös pite első lépéseként a kekszes alapot fogjuk elkészíteni, amihez a zabkekszeket porrá zúzzuk egy aprítógépben, majd egy tálba öntjük és hozzákeverjük az olvasztott vajat és a cukrot. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a belső falát pedig kikenjük vajjal.

Beleöntjük a kekszes alapot, és a kezünkkel lenyomkodjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag legyen az alja, és felfelé is építkezünk: megformázzuk a torta oldalát is a kekszből, ügyelve arra, hogy a fala nagyjából ugyanolyan magas legyen mindenhol. Alaposan lesimítjuk az alját, hogy egyenletes legyen mindenhol, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük pihenni.

A töltelék elkészítése:

A sütőtökös töltelékhez a vaj kivételével az összes többi hozzávalót egy gyorsforralóba tesszük, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor lehúzzuk a lángról és apránként hozzáadagoljuk a vajat, amit folyamatos kevergetéssel beleolvasztunk. Ezután mehetnek bele az előzetesen hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zselatinlapok is, és habverővel 2-3 percig kevergetjük. A kész krémet a hűtőbe tesszük pihenni kb. 60 percre. Mikor langyosra hűlt a töltelék és már kezd „bekötni”, ismét simára keverjük egy habverővel, majd beletöltjük a kekszes alapunkba és visszarakjuk a hűtőbe még legalább 4 órára.

A meringue elkészítése:

A meringue-hez a tojásfehérjéket vízgőz felett felmelegítjük a cukorral kb. 65 fokosra. (Ezt maghőmérő nélkül úgy tudjuk ellenőrizni, ha beledugjuk az ujjunk hegyét és a keverék kicsit megcsípi azt.) Ekkor levesszük a vízgőzről, és robotgéppel habosra verjük. Addig verjük, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl a meringue-ünk és látjuk, hogy szép fényes és kemény krémet kaptunk. Ha egy kanállal belenyúlunk és kihúzva szépen megáll rajta a meringue, nem folyik vissza a tálba, akkor tökéletes az állaga.

A sütés nélküli sütőtökös pite összeállítása:

A kész meringue-et habzsákba töltjük és a kihűlt, pihentetett tortánk tetejére nyomjuk. Egy kanállal belenyomkodunk a meringue-be, majd kiemeljük, ezzel egy rusztikus díszítést érünk el. Szakácsfáklyával megkapatjuk a meringue-et, hogy szép aranybarna csíkok legyenek a tetején. A kész sütőtökös pitét narancshéjforgácsokkal díszítjük.

sutes-nelkuli-sutotokos-pite-1
Sütés nélküli sütőtökös pite (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Pihentetési idő: minimum 5-6 óra

Még több villantós pite:

Vaníliakrémes-banános pite

Sütés nélküli citromos pite

Rákóczi-túrós pite

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ehhez a sütőtökös pitéhez nem fog kelleni a sütő, cserébe viszont egy kicsit időigényesebb a pihentetések miatt. De ez nem azt jelenti, hogy nem éri meg elkészíteni, sőt! Amíg te megváltod a világot, ez a süti elkészíti magát a hűtőben. Én egy kicsit elvittem a pumpkin spice latte ízvilágába ezt a jól ismert pitét egy kis mézeskalácsos fűszerezéssel és szép fényes habbal a tetején. Szerintem te is tegyél így, és készítsd el ezt az igazi téli sütit.

Hozzávalók

1 28 cm-es tortaformához
A kekszes alaphoz
500 g
fahéjas zabkeksz
200 g
vaj + 1 ek a forma kikenéséhez
120 g
kristálycukor
A krémhez
2 db
tojás
6 db
tojássárgája
400 ml
tej
220 g
sütőtökpüré
200 g
kristálycukor
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt szerecsendió
2 tk
őrölt szegfűszeg
1 tk
őrölt szegfűbors
1 tk
őrölt gyömbér
8 db
zselatinlap
A meringue-hez
3 db
tojásfehérje
180 g
kristálycukor
A díszítéshez
0.5 db
narancs héja
160 g
vaj

A sütés nélküli sütőtökös pite első lépéseként a kekszes alapot fogjuk elkészíteni, amihez a zabkekszeket porrá zúzzuk egy aprítógépben, majd egy tálba öntjük és hozzákeverjük az olvasztott vajat és a cukrot. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a belső falát pedig kikenjük vajjal.

Beleöntjük a kekszes alapot, és a kezünkkel lenyomkodjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag legyen az alja, és felfelé is építkezünk: megformázzuk a torta oldalát is a kekszből, ügyelve arra, hogy a fala nagyjából ugyanolyan magas legyen mindenhol. Alaposan lesimítjuk az alját, hogy egyenletes legyen mindenhol, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük pihenni.

A töltelék elkészítése:

A sütőtökös töltelékhez a vaj kivételével az összes többi hozzávalót egy gyorsforralóba tesszük, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor lehúzzuk a lángról és apránként hozzáadagoljuk a vajat, amit folyamatos kevergetéssel beleolvasztunk. Ezután mehetnek bele az előzetesen hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zselatinlapok is, és habverővel 2-3 percig kevergetjük. A kész krémet a hűtőbe tesszük pihenni kb. 60 percre. Mikor langyosra hűlt a töltelék és már kezd „bekötni”, ismét simára keverjük egy habverővel, majd beletöltjük a kekszes alapunkba és visszarakjuk a hűtőbe még legalább 4 órára.

A meringue elkészítése:

A meringue-hez a tojásfehérjéket vízgőz felett felmelegítjük a cukorral kb. 65 fokosra. (Ezt maghőmérő nélkül úgy tudjuk ellenőrizni, ha beledugjuk az ujjunk hegyét és a keverék kicsit megcsípi azt.) Ekkor levesszük a vízgőzről, és robotgéppel habosra verjük. Addig verjük, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl a meringue-ünk és látjuk, hogy szép fényes és kemény krémet kaptunk. Ha egy kanállal belenyúlunk és kihúzva szépen megáll rajta a meringue, nem folyik vissza a tálba, akkor tökéletes az állaga.

A sütés nélküli sütőtökös pite összeállítása:

A kész meringue-et habzsákba töltjük és a kihűlt, pihentetett tortánk tetejére nyomjuk. Egy kanállal belenyomkodunk a meringue-be, majd kiemeljük, ezzel egy rusztikus díszítést érünk el. Szakácsfáklyával megkapatjuk a meringue-et, hogy szép aranybarna csíkok legyenek a tetején. A kész sütőtökös pitét narancshéjforgácsokkal díszítjük.

sutes-nelkuli-sutotokos-pite-1
Sütés nélküli sütőtökös pite (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Pihentetési idő: minimum 5-6 óra

Még több villantós pite:

Vaníliakrémes-banános pite

Sütés nélküli citromos pite

Rákóczi-túrós pite

Ha tetszett a Sütés nélküli sütőtökös pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept