Hozzávalók
Az aljához
- 1 csomag zabkeksz (215 g-os kiszerelés)
- 100 g olvasztott vaj
- 2 ek porcukor
- 1 db banán
- 1 tk fahéj
A vaníliakrémhez
- 100 g tojássárgája (5 db tojásból)
- 4 db lapzselatin
- 500 ml tej
- 50 g kukoricakeményítő
- 100 g kristálycukor
- 80 ml vaníliaaroma
- 25 g vaj
- 150 g habtejszín
A tetejére
- 200 ml habtejszín
- 3 ek porcukor
A díszítéshez
- 1 db banán
- 2 - 3 db zabkeksz
Hozzávalók
Az aljához
- 1 csomag zabkeksz (215 g-os kiszerelés)
- 100 g olvasztott vaj
- 2 ek porcukor
- 1 db banán
- 1 tk fahéj
A vaníliakrémhez
- 100 g tojássárgája (5 db tojásból)
- 4 db lapzselatin
- 500 ml tej
- 50 g kukoricakeményítő
- 100 g kristálycukor
- 80 ml vaníliaaroma
- 25 g vaj
- 150 g habtejszín
A tetejére
- 200 ml habtejszín
- 3 ek porcukor
A díszítéshez
- 1 db banán
- 2 - 3 db zabkeksz
A vaníliakrémes-banános pite első lépéseként az alját készítjük el, amihez egy tálban összemorzsoljuk a kekszet, de párat félreteszünk a dekorációhoz. Hozzáadjuk a vajat meg a porcukrot. A masszát egy piteformába vagy hőálló üvegformába nyomkodjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre, hogy összeálljon és ne peregjen szét, amikor szeleteljük. Kivesszük a sütőből és félretesszük a pite összeállításáig.
A vaníliás krémhez a tojássárgájákat egy tálba helyezzük, a zselatinlapokat pedig hideg vízbe áztatjuk.
Egy lábasban elkeverjük a tejet, a keményítőt, a cukrot és a vaníliaaromát, majd lassú hőfokon, folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Ahogy felmelegedett, de még nem kezdett besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és pár kanállal a tojássárgájákhoz kanalazunk belőle, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés. Habverővel elkeverjük, és ezt a keveréket visszaöntjük a meleg tejbe, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg pudingállagú nem lesz.
Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat, illetve a vajat is, elkeverjük, majd fóliával letakarjuk úgy, hogy a fólia beleérjen a krémbe, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kézi mixer segítségével fellazítjuk a krémet a tejszínnel.
Elővesszük a pite alját, egy rétegben teszünk rá vékonyan felszeletelt banánt, és megszórjuk a fahéjjal. Rárakjuk a vaníliás krémet és elsimítjuk. A tetejére szánt tejszínt felverjük a porcukorral, és egy spatula segítségével ízlésesen ezt is elkenjük rajta. Felszeletelt banánnal és kekszdarabokkal dekoráljuk a pitét.
Tipp: Ha nem rögtön tálaljuk, a banánszeleteket meglocsolhatjuk egy kis citromlével, hogy ne barnuljanak be.
- Elkészítési idő: 45 perc
- Hűtési idő: 1 éjszaka
Ha tetszett a vaníliakrémes-banános pite recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!