A vegán töltött káposzta töltelékhez első körben megfőzzük külön edényben, enyhén sós, bő vízben a kölest és a vörös lencsét, majd leszűrjük, leöblítjük és teljesen lecsepegtetjük a vizet belőle, így tesszük egy keverőtálba. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, belemorzsoljuk a tofut, hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a reszelt fokhagymát és a csípőspaprika-krémet is. Alaposan összeforgatjuk a tölteléket, és az átmosott káposztalevelekbe töltjük.
Egy deszkára fektetünk egy savanyúkáposzta-levelet, majd 1-2 evőkanál tölteléket rakunk bele. A két oldalán behajtjuk, majd a hozzánk közelebb lévő felétől elkezdjük feltekerni. A feltekert batyu oldalait benyomjuk, ha kilógna valahol a savanyú káposztából.
Az alaphoz egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és lepirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. Közben sózzuk, majd hozzádobjuk a fokhagymákat egészben, majd további 1-2 percig pirítjuk. Ezután félrehúzzuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, a fűszerköménnyel, és rászórjuk a babérleveleket is. Ráöntjük a passatát.
Elkeverjük az alapot, majd visszatoljuk a lángra, hozzáadjuk az alaposan átmosott és lecsepegtetett szálas savanyú káposztát. Erre rápakoljuk a töltött káposztákat, és felöntjük annyi zöldségalaplével, hogy bőven elfedje a batyukat.
Ezután lefedjük a lábast, és közepesen alacsony lángon, gyengén gyöngyözve 45 percig főzzük, majd tálalhatjuk is.
A kitálalt adagokat alaposan megpakoljuk vegán tejföllel, majd frissen őrölt borssal és kenyérrel kínáljuk.

- Elkészítési idő: kb. 1 óra
- Főzési idő: 45 perc