Húsételek

Kínaipirítottgőzgombócötfűszeres-marhahúsostöltelékkel

Kínai pirított gőzgombóc ötfűszeres-marhahúsos töltelékkel

Hozzávalók
A tésztához
500 g
1 ek
(5 g) instant élesztő
1 ek
cukor
280 ml
langyos víz
1 tk
A töltelékhez
20 dkg
gomba vegyesen
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
1 db
kisebb, friss gyömbér
2 szál
újhagyma
2 szál
közepes sárgarépa
4 ek
pirított szezámolaj
25 dkg
darált marhahús
kész ötfűszer keverék vagy szegfűbors, csillagánizs, édesköménymag, fahéj és szegfűszeg
5 ek
szójaszósz
1 ek
chili lekvár vagy más csípős cucc
tört fekete bors
A villámgyors mártogatóshoz
2 gerezd
fokhagyma
1 szál
újhagyma
1 tk
reszelt gyömbér
3 ek
szezámolaj
1 dl
szójaszósz

Elkészítés
A gőzgombóchoz első lépésben elkészítjük a kelt tésztát. Ehhez a hozzávalókból fényes, feszes tésztát dagasztunk, majd egy órát meleg helyen pihentetjük konyharuhával letakarva. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket.Apróra vágjuk a gombát és forró serpenyőben lepirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a friss megpucolt, lereszelt gyömbért illetve az újhagymát. Megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk a sárgarépát, hozzáöntünk még egy kevés pirított szezámmagolajat hogy szaftosabb legyen, majd hozzáadjuk a darált húst is. Jól összekeverjük, átpirítjuk majd fűszerezzük. Az ázsiai ötfűszer keverékhez az összetevőiből az egész csillagánizst illetve a fahéjat egészben a raguhoz adjuk, majd a maradék három fűszert mozsárban összetörjük, és ezt is a serpenyőbe tesszük a fekete őrölt borssal együtt. Szójaszósszal ízesítjük, majd jó alaposan összekeverjük. Ha csípősre szeretnénk akkor hozzá keverünk ízlés szerint chili lekvárt, vagy valamilyen csípős paprikát,  ezzel készen is van a töltelék.
img_3481.jpg
A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és hengerré formáljuk. Félbe vágjuk, szeleteket vágunk belőle és kézzel koronggá formázzuk őket egyesével, úgy hogy a lapok peremrésze valamivel vékonyabb legyen. A kilapított korongokkba félkanálnyi tölteléket teszünk és a széleknél fogva összecsippentjük úgy, hogy kis batyukat képezzünk belőle.A kész gombócokat kevés olajon egymás mellé helyezzük egy nagyobb edényben, egy percig finoman pirítani kezdjük, majd kb. 2,5-3 dl forró vizet öntünk rá és gyorsan lefedjük. Vigyázzatok, a forró olajos lábasba öntött víz - főleg gázláng használata mellett - veszélyes tud lenni a felcsapó gőzök miatt, legyetek óvatosak. Ahogy belement a víz, gyorsan fedjétek is le és ne ijedjetek meg a nagy sistergéstől!  Kis lángon forralva, fedő alatt pároljuk a gombócokat, míg elpárolog a víz (kb 6-7 perc), ezután jöhet is a tálalás. Ehhez egy villámgyors mártogatóst készítünk: zúzott fokhagymát, apróra vágott újhagymát, kevés reszelt gyömbért, pirított szezámolajat és szójaszószt keverünk össze, és már kész is, lehet enni a puha gombócokat a szószba mártogatva!

www.streetkitchen.hu

Ázsiában a gőzölt gombócok száma szinte végtelen, itt most az egyik kedvenc változatunkat mutatjuk meg. Mindenféle speckó konyhai eszköz nélkül is el tudjátok készíteni, a végeredmény pedig egy isteni, ázsiai hangulatú cucc lesz!

Hozzávalók

1
A tésztához
500 g
1 ek
(5 g) instant élesztő
1 ek
cukor
280 ml
langyos víz
1 tk
A töltelékhez
20 dkg
gomba vegyesen
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
1 db
kisebb, friss gyömbér
2 szál
újhagyma
2 szál
közepes sárgarépa
4 ek
pirított szezámolaj
25 dkg
darált marhahús
kész ötfűszer keverék vagy szegfűbors, csillagánizs, édesköménymag, fahéj és szegfűszeg
5 ek
szójaszósz
1 ek
chili lekvár vagy más csípős cucc
tört fekete bors
A villámgyors mártogatóshoz
2 gerezd
fokhagyma
1 szál
újhagyma
1 tk
reszelt gyömbér
3 ek
szezámolaj
1 dl
szójaszósz
A gőzgombóchoz első lépésben elkészítjük a kelt tésztát. Ehhez a hozzávalókból fényes, feszes tésztát dagasztunk, majd egy órát meleg helyen pihentetjük konyharuhával letakarva. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket.Apróra vágjuk a gombát és forró serpenyőben lepirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a friss megpucolt, lereszelt gyömbért illetve az újhagymát. Megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk a sárgarépát, hozzáöntünk még egy kevés pirított szezámmagolajat hogy szaftosabb legyen, majd hozzáadjuk a darált húst is. Jól összekeverjük, átpirítjuk majd fűszerezzük. Az ázsiai ötfűszer keverékhez az összetevőiből az egész csillagánizst illetve a fahéjat egészben a raguhoz adjuk, majd a maradék három fűszert mozsárban összetörjük, és ezt is a serpenyőbe tesszük a fekete őrölt borssal együtt. Szójaszósszal ízesítjük, majd jó alaposan összekeverjük. Ha csípősre szeretnénk akkor hozzá keverünk ízlés szerint chili lekvárt, vagy valamilyen csípős paprikát,  ezzel készen is van a töltelék.
img_3481.jpg
A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és hengerré formáljuk. Félbe vágjuk, szeleteket vágunk belőle és kézzel koronggá formázzuk őket egyesével, úgy hogy a lapok peremrésze valamivel vékonyabb legyen. A kilapított korongokkba félkanálnyi tölteléket teszünk és a széleknél fogva összecsippentjük úgy, hogy kis batyukat képezzünk belőle.A kész gombócokat kevés olajon egymás mellé helyezzük egy nagyobb edényben, egy percig finoman pirítani kezdjük, majd kb. 2,5-3 dl forró vizet öntünk rá és gyorsan lefedjük. Vigyázzatok, a forró olajos lábasba öntött víz - főleg gázláng használata mellett - veszélyes tud lenni a felcsapó gőzök miatt, legyetek óvatosak. Ahogy belement a víz, gyorsan fedjétek is le és ne ijedjetek meg a nagy sistergéstől!  Kis lángon forralva, fedő alatt pároljuk a gombócokat, míg elpárolog a víz (kb 6-7 perc), ezután jöhet is a tálalás. Ehhez egy villámgyors mártogatóst készítünk: zúzott fokhagymát, apróra vágott újhagymát, kevés reszelt gyömbért, pirított szezámolajat és szójaszószt keverünk össze, és már kész is, lehet enni a puha gombócokat a szószba mártogatva!

Ha tetszett a Kínai pirított gőzgombóc ötfűszeres-marhahúsos töltelékkel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept