Húsételek

Szaftoscsirkemellalegjobbkrumplipürévelésropogóskelbimbóval

Szaftos csirkemell a legjobb krumplipürével és ropogós kelbimbóval

Hozzávalók
2 db
egész, bőrös csirkemell
1 ek
2 ek
olívaolaj
2 tk
római kömény
2 tk
füstölt paprika
2 tk
fokhagymapor
A krumplipüréhez
600 g
só, bors
szerecsendió
A kelbimbóhoz
500 g
kelbimbó
1 ek
olívaolaj
0.5 tk
vöröshagymapor
0.5 tk
fokhagymapor
0.5 tk
római kömény
só, bors
40 g
parmezán
50 g
zsemlemorzsa
50 g
vaj
100 ml
habtejszín
150 g
vaj

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, légkeverésen. A csirkemellet leszedjük a csontról, amit később alapléhez vagy húsleveshez is felhasználhatunk. Egy nagy tálnyi langyos vízben feloldunk 1 ek sót, és 15 percre beletesszük a húst. 

Ez idő alatt meghámozzuk a krumplit, kis kockákra vágjuk, és sós vízben forrástól számítva 10-12 percig főzzük. Ha letelt a csirke ideje, hideg vízzel lemossuk és szárazra töröljük, majd megfűszerezzük mindkét oldalát. Egy sütőben is használható serpenyőben a vaj ¼-ét 2 ek olívaolajjal felhevítjük, és a csirke bőrös felét 2-3 perc alatt hirtelen elősütjük, majd megfordítjuk és a sütőbe tesszük a húst. Kb. 25-30 percig sütjük, amíg a legvastagabb részénél a maghőmérő minimum 75 fokot mutat. 

Amíg a csirke sül, pürésítjük a krumplit. Egy kis edényben összemelegíjük a vajat és a tejszínt, és a krumplihoz adjuk. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. 

A megtisztított, félbevágott kelbimbókat összeforgatjuk 1 ek olajjal, és hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt parmezánt és morzsát. Egy tepsire sütőpapírt teszünk, vékony rétegben kiolajozzuk, és amíg a csirke pihen, addig berakjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. 12-15 perc alatt készül el a kelbimbó, az idő vége felé érdemes csekkolni, hogy a kisebb darabok ne égjenek meg. 

Az időközben megsült és pihentetett húst száliránnyal ellentétesen felvágjuk, egy adag krumplipürére tesszük, és pár szem ropogós kelbimbót is kínálunk mellé.

www.streetkitchen.hu

Sokan alábecsülik a csirkemellben rejtőző lehetőséget, mert a legtöbben kiszárítva, túlsütve kóstolták. Na, most itt a tuti recept az istenien szaftos csirkemellhez, amihez krémes krumplipürét párosítunk, és hogy tovább fokozzuk a dolgot, egy ropogós, parmezános kelbimbót is mellédobunk.

Hozzávalók

4 főre
2 db
egész, bőrös csirkemell
1 ek
2 ek
olívaolaj
2 tk
római kömény
2 tk
füstölt paprika
2 tk
fokhagymapor
A krumplipüréhez
600 g
só, bors
szerecsendió
A kelbimbóhoz
500 g
kelbimbó
1 ek
olívaolaj
0.5 tk
vöröshagymapor
0.5 tk
fokhagymapor
0.5 tk
római kömény
só, bors
40 g
parmezán
50 g
zsemlemorzsa
50 g
vaj
100 ml
habtejszín
150 g
vaj

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, légkeverésen. A csirkemellet leszedjük a csontról, amit később alapléhez vagy húsleveshez is felhasználhatunk. Egy nagy tálnyi langyos vízben feloldunk 1 ek sót, és 15 percre beletesszük a húst. 

Ez idő alatt meghámozzuk a krumplit, kis kockákra vágjuk, és sós vízben forrástól számítva 10-12 percig főzzük. Ha letelt a csirke ideje, hideg vízzel lemossuk és szárazra töröljük, majd megfűszerezzük mindkét oldalát. Egy sütőben is használható serpenyőben a vaj ¼-ét 2 ek olívaolajjal felhevítjük, és a csirke bőrös felét 2-3 perc alatt hirtelen elősütjük, majd megfordítjuk és a sütőbe tesszük a húst. Kb. 25-30 percig sütjük, amíg a legvastagabb részénél a maghőmérő minimum 75 fokot mutat. 

Amíg a csirke sül, pürésítjük a krumplit. Egy kis edényben összemelegíjük a vajat és a tejszínt, és a krumplihoz adjuk. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. 

A megtisztított, félbevágott kelbimbókat összeforgatjuk 1 ek olajjal, és hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt parmezánt és morzsát. Egy tepsire sütőpapírt teszünk, vékony rétegben kiolajozzuk, és amíg a csirke pihen, addig berakjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. 12-15 perc alatt készül el a kelbimbó, az idő vége felé érdemes csekkolni, hogy a kisebb darabok ne égjenek meg. 

Az időközben megsült és pihentetett húst száliránnyal ellentétesen felvágjuk, egy adag krumplipürére tesszük, és pár szem ropogós kelbimbót is kínálunk mellé.

Ha tetszett a Szaftos csirkemell a legjobb krumplipürével és ropogós kelbimbóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept