Karácsonyi aprósütik

Gyömbéres„ombre”mézeskalács

Gyömbéres „ombre” mézeskalács

Hozzávalók
A tésztához
125 g
méz
1 db
narancs reszelt héja
1 mk
szegfűszeg
2.5 tk
őrölt gyömbér
1 mk
őrölt szerecsendió
150 g
világos barna cukor
2 db
tojás
(kisebb)
420 g
liszt
1 mk
szódabikarbóna
1 mk
sütőpor
1 csipet
A szétszedéshez
15 g
liszt
15 g
holland kakaópor
150 g
vaj

Elkészítés

A gyömbéres mézeskalács tésztájához a mézet, a vajat, a narancshéjat, a fűszereket és a cukrot összemelegítjük úgy, hogy felolvadjon benne a cukor. Mikor homogén lett az alap, belekeverjük a tojásokat is. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd a masszához adjuk, és összegyúrjuk. A tésztát két részre szedjük, az egyikbe belegyúrunk még 15 g lisztet, a másikba pedig 15 g holland kakaóport. 

A kétféle tésztát kisebb darabokra szedjük, és összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy összeálljon a tészta, majd fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára (vagy egy egész éjszakára) hűtőbe rakjuk. 

Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapíros tepsire pakolásszuk a kivágott mintákat, és 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket. Ha kedvünk tartja, tojásfehérjéből, porcukorból és citromléből készíthetünk a tetejükre írókát, és ezzel díszíthetjük.

gyomberes-mezeskalacs
Gyömbéres „ombre” mézeskalács
  • Előkészítési idő: 15-20 perc
  • Pihentetés: 120-180 perc vagy egy éjszaka
  • Elkészítés: 25 perc
  • Sütés 10-12 perc
  • Összesen: 170-237 perc 

www.streetkitchen.hu

Nevezhetnénk immunrendszer-erősítő mézeskalácsnak is, annyi gyömbér került bele! De nem csak az egészségünknek teszünk jót vele, hanem a lelkünknek is, annyira finom!

Hozzávalók

25 - 30 darabhoz
A tésztához
125 g
méz
1 db
narancs reszelt héja
1 mk
szegfűszeg
2.5 tk
őrölt gyömbér
1 mk
őrölt szerecsendió
150 g
világos barna cukor
2 db
tojás
(kisebb)
420 g
liszt
1 mk
szódabikarbóna
1 mk
sütőpor
1 csipet
A szétszedéshez
15 g
liszt
15 g
holland kakaópor
150 g
vaj

A gyömbéres mézeskalács tésztájához a mézet, a vajat, a narancshéjat, a fűszereket és a cukrot összemelegítjük úgy, hogy felolvadjon benne a cukor. Mikor homogén lett az alap, belekeverjük a tojásokat is. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd a masszához adjuk, és összegyúrjuk. A tésztát két részre szedjük, az egyikbe belegyúrunk még 15 g lisztet, a másikba pedig 15 g holland kakaóport. 

A kétféle tésztát kisebb darabokra szedjük, és összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy összeálljon a tészta, majd fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára (vagy egy egész éjszakára) hűtőbe rakjuk. 

Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapíros tepsire pakolásszuk a kivágott mintákat, és 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket. Ha kedvünk tartja, tojásfehérjéből, porcukorból és citromléből készíthetünk a tetejükre írókát, és ezzel díszíthetjük.

gyomberes-mezeskalacs
Gyömbéres „ombre” mézeskalács
  • Előkészítési idő: 15-20 perc
  • Pihentetés: 120-180 perc vagy egy éjszaka
  • Elkészítés: 25 perc
  • Sütés 10-12 perc
  • Összesen: 170-237 perc 

Ha tetszett a Gyömbéres „ombre” mézeskalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept