Karácsonyi desszertek

Mézeskrémes-torta

Mézeskrémes-torta

Hozzávalók
A lapokhoz
300 g
finomliszt + a nyújtáshoz
100 g
kristálycukor
1 tk
szódabikarbóna
1 db
tojás
3 ek
olvasztott méz
3 ek
tej
A krémhez
450 ml
tej
100 g
búzadara
150 g
porcukor
1 tk
vaníliaaroma
A rétegezéshez
2 ek
sárgabaracklekvár
A csokis díszítéshez
80 g
étcsoki
1 - 1 ek
dió vagy kekszmorzsa
60 ml
habtejszín
50 g
vaj
200 g
vaj

Elkészítés

A mézeskrémes-torta elkészítéséhez a lapokhoz a hozzávalókat összegyúrjuk egy tésztává, amit aztán mérleg segítségével 5 egyenlő részre osztunk. Lisztezett felületen tortaforma méretűre nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a lapokat. 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt megsütjük őket.

A krém

Közben nekiállunk a krém elkészítésének: a tejben a búzadarát sűrűre főzzük, majd megvárjuk, hogy kihűljön. A vajat a porcukorral és vaníliaaromával habosra keverjük egy kézi habverővel, hozzáadjuk a kihűlt búzadarás kását, s tovább habosítjuk, míg selymes krémet nem kapunk.

A krémet 3 részre osztjuk. A tortaforma keretét meghagyva, annak segítségével állítjuk össze a tortát. Az alsó tésztarétegen eloszlatjuk az első adag krémet, ráhelyezzük a következő lapot, majd ezt megkenjük 1 evőkanál baracklekvárral. Mehet rá még egy piskótalap, majd még egy adag krém, tészta, baracklekvár, végül az utolsó mézeslap. A tortaforma keretét meghagyva egy éjszakára hűtőbe (vagy 1-2 órára a fagyasztóba) tesszük. Ha eléggé megszilárdult a tortánk, levehetjük a keretet és bevonhatjuk az utolsó adag krémmel.

A csokidíszítés

A csokidíszítéshez a tejszínt felforrósítjuk és leöntjük vele a feldarabolt étcsokoládét. Lefedjük és körülbelül 5 percig állni hagyjuk. Ezután elkeverjük, hogy selymes csokikrémet kapjunk, egy cumiba vagy habzsákba töltjük, és így díszítjük vele a tortát. Dióval vagy kekszmorzsával megszórjuk, és el is készült az ünnepi tortánk.

Mézeskrémes-torta
Mézeskrémes-torta (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 45 perc
Hűtési idő: 1 éjszaka

www.streetkitchen.hu

A mézes krémes sokak kedvence, ezért ha kedveskednétek a barátaitoknak vagy a családtagjaitoknak születésnapjuk alkalmából, vagy csak karácsonykor elkészítenétek, garantálom, hogy az ünnepi asztal fénypontja lesz!

Hozzávalók

1 18 cm-es tortaformához
A lapokhoz
300 g
finomliszt + a nyújtáshoz
100 g
kristálycukor
1 tk
szódabikarbóna
1 db
tojás
3 ek
olvasztott méz
3 ek
tej
A krémhez
450 ml
tej
100 g
búzadara
150 g
porcukor
1 tk
vaníliaaroma
A rétegezéshez
2 ek
sárgabaracklekvár
A csokis díszítéshez
80 g
étcsoki
1 - 1 ek
dió vagy kekszmorzsa
60 ml
habtejszín
50 g
vaj
200 g
vaj

A mézeskrémes-torta elkészítéséhez a lapokhoz a hozzávalókat összegyúrjuk egy tésztává, amit aztán mérleg segítségével 5 egyenlő részre osztunk. Lisztezett felületen tortaforma méretűre nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a lapokat. 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt megsütjük őket.

A krém

Közben nekiállunk a krém elkészítésének: a tejben a búzadarát sűrűre főzzük, majd megvárjuk, hogy kihűljön. A vajat a porcukorral és vaníliaaromával habosra keverjük egy kézi habverővel, hozzáadjuk a kihűlt búzadarás kását, s tovább habosítjuk, míg selymes krémet nem kapunk.

A krémet 3 részre osztjuk. A tortaforma keretét meghagyva, annak segítségével állítjuk össze a tortát. Az alsó tésztarétegen eloszlatjuk az első adag krémet, ráhelyezzük a következő lapot, majd ezt megkenjük 1 evőkanál baracklekvárral. Mehet rá még egy piskótalap, majd még egy adag krém, tészta, baracklekvár, végül az utolsó mézeslap. A tortaforma keretét meghagyva egy éjszakára hűtőbe (vagy 1-2 órára a fagyasztóba) tesszük. Ha eléggé megszilárdult a tortánk, levehetjük a keretet és bevonhatjuk az utolsó adag krémmel.

A csokidíszítés

A csokidíszítéshez a tejszínt felforrósítjuk és leöntjük vele a feldarabolt étcsokoládét. Lefedjük és körülbelül 5 percig állni hagyjuk. Ezután elkeverjük, hogy selymes csokikrémet kapjunk, egy cumiba vagy habzsákba töltjük, és így díszítjük vele a tortát. Dióval vagy kekszmorzsával megszórjuk, és el is készült az ünnepi tortánk.

Mézeskrémes-torta
Mézeskrémes-torta (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 45 perc
Hűtési idő: 1 éjszaka

Ha tetszett a Mézeskrémes-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept