Street Kitchen

Csicseriborsó-levesharissával,fetávalésmagvakkal

Csicseriborsó-leves harissával, fetával és magvakkal

Hozzávalók
2 szál
sárgarépa
1 fej
hagyma
(nagyobb)
2 - 3 ek
olívaolaj
só, bors
1 - 2 ek
harissa
2 konzerv
csicseriborsó
700 ml
víz
A harissához
2 db
kápia paprika
2 tk
édesköménymag
2 tk
koriandermag
1 tk
egész római kömény
1 tk
füstölt paprika
1 tk
őrölt római kömény
0.5 tk
szárított chilipehely
200 g
darabolt paradicsom
(konzerv)
0.5 db
friss piros chili
(ízléstől függően lehet több/kevesebb)
0.5 db
zöld thai chili
1 gerezd
fokhagyma
60 ml
olívaolaj
0.5 db
citrom leve
0.5 db
narancs leve
A tálaláshoz
100 g
feta sajt
1 csokor
koriander
(kisebb)
1 csokor
petrezselyem
(kisebb)
1 marék
pirított napraforgómag, tökmag, fenyőmag, szeletelt mandula mix
2 - 3 tk
harissa
méz

Elkészítés

A kápia paprikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 220 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton 25-30 percig sütjük, hogy elszenesedjen a héjuk, közben 2-3-szor megforgatjuk őket. Mikor elkészültek, egy tálba tesszük őket, lefedjük, és hagyjuk hűlni. 

Amíg a paprika a sütőben van, az egész fűszermagokat megpirítjuk egy száraz, forró serpenyőben, majd mozsárban összezúzzuk, hozzáadjuk a többi fűszert, és ezekkel együtt tovább porítjuk. 

A hagymát apró kockákra vágva, kevés olajon elkezdjük fonnyasztani, majd mehet hozzá a félkarikára vágott répa is. Sóval, borssal ízesítjük, és további 8-10 percig fonnyasztjuk őket, néha megkeverve. 

A kihűlt kápia paprikát könnyedén meghámozzuk, puha húsát aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a kétféle chilit, a sót, egy kevés füstölt paprikát, és krémesre zúzzuk. Ezután mehet hozzá a fűszerkeverékünk is, kóstolás után pedig kiegyensúlyozhatjuk az ízeket citrom- és narancslével. 

A levesalaphoz adunk egy keveset a harissából, majd rárakjuk a csicseriborsót (nem szükséges átmosni), átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, és alacsony lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük. 

Tálalásnál a leves tetejére morzsoljuk a fetát, rászórjuk a felaprított zöld fűszereket, a pirított magvakat, és még pikánsabbá tehetjük egy kevés harissával és mézzel.

www.streetkitchen.hu

Viszonylag ritkán eszem levest, vagyis eddig ritkán ettem. Aztán felfedeztem, hogy a harissával mennyire különlegessé tehetem bármelyik, szekrényben lapuló, egyszerű alapanyagot. Egészséges, laktató és gazdag vega leves receptje jön, amiről ha lehagyjátok a fetát és a mézet, vegán családtagoknak is kínálhatjátok. :-)

Hozzávalók

4 főre
2 szál
sárgarépa
1 fej
hagyma
(nagyobb)
2 - 3 ek
olívaolaj
só, bors
1 - 2 ek
harissa
2 konzerv
csicseriborsó
700 ml
víz
A harissához
2 db
kápia paprika
2 tk
édesköménymag
2 tk
koriandermag
1 tk
egész római kömény
1 tk
füstölt paprika
1 tk
őrölt római kömény
0.5 tk
szárított chilipehely
200 g
darabolt paradicsom
(konzerv)
0.5 db
friss piros chili
(ízléstől függően lehet több/kevesebb)
0.5 db
zöld thai chili
1 gerezd
fokhagyma
60 ml
olívaolaj
0.5 db
citrom leve
0.5 db
narancs leve
A tálaláshoz
100 g
feta sajt
1 csokor
koriander
(kisebb)
1 csokor
petrezselyem
(kisebb)
1 marék
pirított napraforgómag, tökmag, fenyőmag, szeletelt mandula mix
2 - 3 tk
harissa
méz

A kápia paprikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 220 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton 25-30 percig sütjük, hogy elszenesedjen a héjuk, közben 2-3-szor megforgatjuk őket. Mikor elkészültek, egy tálba tesszük őket, lefedjük, és hagyjuk hűlni. 

Amíg a paprika a sütőben van, az egész fűszermagokat megpirítjuk egy száraz, forró serpenyőben, majd mozsárban összezúzzuk, hozzáadjuk a többi fűszert, és ezekkel együtt tovább porítjuk. 

A hagymát apró kockákra vágva, kevés olajon elkezdjük fonnyasztani, majd mehet hozzá a félkarikára vágott répa is. Sóval, borssal ízesítjük, és további 8-10 percig fonnyasztjuk őket, néha megkeverve. 

A kihűlt kápia paprikát könnyedén meghámozzuk, puha húsát aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a kétféle chilit, a sót, egy kevés füstölt paprikát, és krémesre zúzzuk. Ezután mehet hozzá a fűszerkeverékünk is, kóstolás után pedig kiegyensúlyozhatjuk az ízeket citrom- és narancslével. 

A levesalaphoz adunk egy keveset a harissából, majd rárakjuk a csicseriborsót (nem szükséges átmosni), átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, és alacsony lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük. 

Tálalásnál a leves tetejére morzsoljuk a fetát, rászórjuk a felaprított zöld fűszereket, a pirított magvakat, és még pikánsabbá tehetjük egy kevés harissával és mézzel.

Ha tetszett a Csicseriborsó-leves harissával, fetával és magvakkal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept