A gölődin leves elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk és felvágjuk 3 cm-es darabokra, majd feltesszük 2,5 liter, enyhén sós vízben főni, míg meg nem puhul. Majd leszűrjük, de a levéből megtartunk 2 litert. A burgonyát áttörjük és egy keverőtálba téve kihűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk és 10 percig pihentetjük.
Közben egy lábasban, közepes hőmérsékleten felmelegítjük a zsírt, és megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát kb. 6-8 perc alatt. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, majd 3 perc után a 0,5 cm-es fél karikákra vágott répát és petrezselyemgyökeret, és ezzel is 5 percig dinszteljük. Rászórjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, hogy feloldódjon a zsírban, és felöntjük a 2 liter burgonya főzővizével, majd ressre főzzük benne a zöldségeket.
A pihentetett burgonyás tésztából 18 darab gombócot formázunk, és a levesbe kb. 10 perces forralással készre főzzük a zöldségeket és a gombócokat is.
Tányérokba szedjük, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és már kanalazhatjuk is.

- Elkészítési idő: 1 óra
A gölődin mellett van még egy s más a tarsolyunkban! Habár a sós gombócok rendszerint kevesebbszer kerülnek előtérbe, mi nem hagyjuk, hogy feledésbe merüljenek! Próbáld ki ezeket a recepteket is, ígérjük, nem okoznak majd csalódást!
Sonkával töltött krumpligombóc