A Green Kitchen támogatója a
Hozzávalók
- 500 g krumpli
- 1 tk szerecsendió (őrölt is jó, ha nincs friss)
- só, bors
- 100 g kukoricakeményítő
- vaj
- 130 g barna csiperkegomba
- 1 fej hagyma
- 5 szelet bacon (előrecsomagolt, szeletelt)
- só, bors
- kakukkfű
- 2 ek vaj
- 1 csokor friss petrezselyem
- fokhagyma (opcionális)
- só, bors
- fodros kel (opcionális)
A Green Kitchen támogatója a
A Green Kitchen támogatója a
Hozzávalók
- 500 g krumpli
- 1 tk szerecsendió (őrölt is jó, ha nincs friss)
- só, bors
- 100 g kukoricakeményítő
- vaj
- 130 g barna csiperkegomba
- 1 fej hagyma
- 5 szelet bacon (előrecsomagolt, szeletelt)
- só, bors
- kakukkfű
- 2 ek vaj
- 1 csokor friss petrezselyem
- fokhagyma (opcionális)
- só, bors
- fodros kel (opcionális)
A krumpligombóchoz első lépésként meghámozzuk a krumplikat, és félbevágjuk őket. Egy lábasba hideg vizet öntünk, amit enyhén sózzuk, majd beletesszük a krumplikat, és közepes lángon kb. 20 percig főzzük.
Miközben fő a krumplink, előkészítjük a tölteléket. A hagymát, a gombát és a bacont felaprítjuk. Serpenyőben kevés olajon lepirítjuk a bacont, aztán mehet hozzá a hagyma, majd a gomba, és szépen megdinszteljük őket. Sózzuk, borsozzuk, valamint kakukkfűvel ízesítjük, majd félretesszük.
Amikor elkészült a krumplink, leöntjük róla a vizet, és visszatesszük kb. 30 mp-re a tűzhelyre, hogy elpárologjon minden felesleges víz. Krumplinyomóval egyesével átnyomjuk őket egy tálba, majd jöhet rá egy kis szerecsendió, só, bors, valamint a kukoricakeményítő és egy kevés vaj. Jól összekeverjük, egy kicsit ragadós, de összeállt nagy gombócot kell kapnunk.
Felteszünk vizet egy kis sóval forrni, de nagyon fontos, hogy forrás után rögtön vegyük vissza, hogy csak gyöngyözzön a víz.
Jöhet a töltés: egy kis darabot lecsípünk a gombócból, kicsit szétlapítjuk a tenyerünkben, és mehet is bele a gombás töltelék. (Figyeljünk, hogy ne toljuk túl a tölteléket.) Szépen bezárjuk, minden extra tésztát lecsípünk, szép gombócokat formálunk. Megismételjük a műveletet, kb. 8-10 gombócot fogunk kapni. A gyöngyöző vízbe helyezzük őket, és lefedjük. Amikor feljöttek a felszínre, utána még várjunk pár percet, és csak ezután vegyük ki őket.
Most pedig jöhet egy kis könnyű öntet: serpenyőben vajon átforgatunk egy csokor apróra vágott petrezselymet egy kis fokhagymával, és ugyanezt opcionálisan egy kevés fodros kellel is megtehetjük, amit aztán sózunk, borsozunk, brutál finom!
Egy tálra mehet a fodros kel, rá a gombócok, utolsó lépésként pedig jól nyakon öntjük a vajas-petrezselymes öntettel, és tálalhatjuk is.
Ha tetszett a baconös-gombás krumpligombóc receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!