Ragulevesek

Márton-napilibaraguleves

Márton-napi libaraguleves

Hozzávalók
1 ek
libazsír
2 db
libaszárnytő
2 db
libanyak
1 db
pecsenye libacomb
2 szál
újhagyma
2 közepes
sárgarépa
2 db
petrezselyemgyökér
1 db
kis zellergumó
1.5 dl
száraz fehérbor
1 nagy csokor
való zöldfűszer (petrezselyem, zsálya, rozmaring, kakukkfű, babér vegyesen)
0.25 db
citrom vékony csíkokra szelt héja
0.5 tk
frissen reszelt szerecsendió
5 dkg
frissen reszelt parmezán
1 csapott tk
burgonyakeményítő
1 - 2 ek
friss citromlé
frissen őrölt bors
1.5 dl
tejszín

Elkészítés
Bouquet garni-t készítünk, azaz a zöldfűszereket összekötjük egy kis csokorba. Egy nagy lábosban felhevítjük a libazsírt és a húsokat a félbevágott zellergumóval nagy lángon minden oldalukon jó erősen megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót és felöntjük a borral. Amikor a bor alkoholtartalma elfőtt, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst (kb. 1,5 liter). Beledobjuk a fűszercsokrot és alacsony lángon, gyöngyöző forrással főzni kezdjük a levest. Két óra elteltével hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, valamint a vékony csíkokra vágott citromhéjat. További fél órán keresztül főzzük, majd kiszedjük a megfőtt húsokat, lefejtjük a csontról és félretesszük, a zöldfűszer csokrot és a zellert pedig kidobjuk. A levesből egy decit összekeverünk a keményítővel elkevert tejszínnel, visszaöntjük a lábasba és beleszórjuk a reszelt parmezán felét, hozzáadjuk a citromlevet, majd további 10 percig főzzük forralás nélkül. Tálaláskor a leveshez adjuk a főtt húst, végül meghintjük a maradék parmezánnal és friss, finomra vágott petrezselyemmel.

www.streetkitchen.hu

Márton-napon libát kell enni, úgy tartja a szokás, viszont azt nem mondják mégis milyen formában. Szerintem csináljatok egy jó kis libalevest, mert jól esik így ősszel, és mert olyan FINOM.

Hozzávalók

1
1 ek
libazsír
2 db
libaszárnytő
2 db
libanyak
1 db
pecsenye libacomb
2 szál
újhagyma
2 közepes
sárgarépa
2 db
petrezselyemgyökér
1 db
kis zellergumó
1.5 dl
száraz fehérbor
1 nagy csokor
való zöldfűszer (petrezselyem, zsálya, rozmaring, kakukkfű, babér vegyesen)
0.25 db
citrom vékony csíkokra szelt héja
0.5 tk
frissen reszelt szerecsendió
5 dkg
frissen reszelt parmezán
1 csapott tk
burgonyakeményítő
1 - 2 ek
friss citromlé
frissen őrölt bors
1.5 dl
tejszín
Bouquet garni-t készítünk, azaz a zöldfűszereket összekötjük egy kis csokorba. Egy nagy lábosban felhevítjük a libazsírt és a húsokat a félbevágott zellergumóval nagy lángon minden oldalukon jó erősen megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót és felöntjük a borral. Amikor a bor alkoholtartalma elfőtt, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst (kb. 1,5 liter). Beledobjuk a fűszercsokrot és alacsony lángon, gyöngyöző forrással főzni kezdjük a levest. Két óra elteltével hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, valamint a vékony csíkokra vágott citromhéjat. További fél órán keresztül főzzük, majd kiszedjük a megfőtt húsokat, lefejtjük a csontról és félretesszük, a zöldfűszer csokrot és a zellert pedig kidobjuk. A levesből egy decit összekeverünk a keményítővel elkevert tejszínnel, visszaöntjük a lábasba és beleszórjuk a reszelt parmezán felét, hozzáadjuk a citromlevet, majd további 10 percig főzzük forralás nélkül. Tálaláskor a leveshez adjuk a főtt húst, végül meghintjük a maradék parmezánnal és friss, finomra vágott petrezselyemmel.

Ha tetszett a Márton-napi libaraguleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept