A tavaszi borsóleves elkészítéséhez az olajat egy lábasba öntjük, a sárgarépát és a fehérrépát kisebb kockákra vágjuk. Az olajat felhevítjük, és rádobjuk a répákat, valamint a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pár perc alatt közepes lángon lepirítjuk őket. Rádobjuk a paradicsompürét, a pirospaprikát, és felöntjük a vízzel vagy alaplével.
Sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 percig főzzük vigyázva, hogy a zöldségek ne főjenek szét. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, és a levesbe csorgatjuk folyamatos keverés mellett, beledobjuk a zöldborsót is, és még 5 percig főzzük a levest. Végül kevés citromlével ízesítjük, és apróra vágott petrezselymet szórunk bele.

Elkészítési idő: 40 perc