A meggyet kimagozzuk és egy szűrőbe rakjuk, hogy a felesleges lé le tudjon csöpögni.
A lisztet, a sót és a sütőport elkeverjük egy tálban. A vajat, az olajat és a kristálycukrot kihabosítjuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
Ezután mehet a habosított, cukros-vajas tojáshoz a vaníliaaroma, a tej, végül az egész masszába beleforgatjuk a lisztes keveréket, és egy sütőpapírral borított tepsibe simítjuk a tésztát.
Megszórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyel, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 25 perc alatt megsütjük.
Megvárjuk, amíg kihűl, majd tetszőleges méretűre szeleteljük.
Meggyesszeletegyszerűen
Ez az egyszerű, mégis ellenállhatatlan sütemény a savanykás meggy és a puha tészta tökéletes harmóniája. Ideális választás egy délutáni kávé mellé, vagy ha valami gyorsan elkészíthető, de annál ízletesebb finomságra vágyunk.
A meggyes szelet egyszerűen pont azt adja, amit a neve ígér: kevés munkával, de annál nagyobb sikerrel süthetünk egy klasszikus, szaftos és illatos sütit.
Hozzávalók
Elkészítés
A meggyet kimagozzuk és egy szűrőbe rakjuk, hogy a felesleges lé le tudjon csöpögni.
A lisztet, a sót és a sütőport elkeverjük egy tálban. A vajat, az olajat és a kristálycukrot kihabosítjuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
Ezután mehet a habosított, cukros-vajas tojáshoz a vaníliaaroma, a tej, végül az egész masszába beleforgatjuk a lisztes keveréket, és egy sütőpapírral borított tepsibe simítjuk a tésztát.
Megszórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyel, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 25 perc alatt megsütjük.
Megvárjuk, amíg kihűl, majd tetszőleges méretűre szeleteljük.

Pár tipp a tökéletes végeredmény érdekében
A tésztánál figyeljünk a hozzávalók hőmérsékletére. A tojásokat és a vajat érdemes szobahőmérsékleten használni, így könnyebben elkeverednek, és a tészta is egyenletesebb lesz. A vajat a cukorral habosra keverjük, ez adja meg a sütemény könnyedségét. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, minden adag után alaposan elkeverve. A lisztet és a sütőport pedig érdemes átszitálni, mielőtt a masszához adjuk, így elkerüljük a csomókat, és levegősebb lesz a tészta. Amikor a száraz és nedves hozzávalókat összevegyítjük, csak addig keverjük, amíg éppen összeáll a tészta, a túlzott keverés ugyanis gumissá teheti.
A meggy a sütemény lelke, ezért fontos a megfelelő előkészítés. Friss vagy fagyasztott meggyet is használhatunk. Ha fagyasztottat használunk, előtte teljesen kiolvasztjuk és alaposan lecsöpögtetjük, sőt akár egy konyhai papírtörlővel is felitathatjuk róla a felesleges levet. Ez azért fontos, mert a túl sok nedvesség eláztathatja a tésztát. Ha szeretnénk, egy kevés lisztbe is megforgathatjuk a meggyet, mielőtt a tésztára szórnánk. Ez segít abban, hogy ne süllyedjenek le a szemek a tészta aljára sütés közben.
Sütésnél figyeljünk a hőfokra és az időre. Közepesen forró sütőben (kb. 175-180°C) sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat a tészta. Amikor kivesszük a sütőből, hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Ha imádod a meggy karakteres ízét és a puha tésztákat, ezek a receptek is biztos kedvenceid lesznek:
Ha tetszett a Meggyes szelet egyszerűen receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!