Pékség

Paprikáshajtovány

Paprikás hajtovány

Hozzávalók
25 g
vaj
40 g
vaj
250 ml
langyos tej
30 g
cukor
100 g
búzadara
25 g
élesztő
300 g
liszt
100 g
tejföl
1 tk
A töltelékhez
80 g
tejföl
80 g
reszelt sajt
1 db
tojás
2 tk
pirospaprika
1 tk
1 tk
bors
1 csipet
szárított kakukkfű

Elkészítés

A paprikás hajtovány elkészítését a tészta összeállításával kezdjük. A langyos tejhez adjuk a cukor felét, belekeverjük a búzadarát, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Elkeverjük, majd meleg helyen hagyjuk felfutni.

A tészta többi összetevőjét egy keverőtálba mérjük, majd a tejes keverékkel együtt összedolgozzuk, és 10 percig dagasztjuk. Letakarva hagyjuk legalább 40 percet kelni.

Közben elkészítjük a sajtos krémet, amivel majd megkenjük.

A lágy vajat elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tojást. Összekeverjük a fűszerekkel, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán 25-30 cm átmérőjűre nyújtjuk. Először negyed cikkekre vágjuk, majd ezeket is elfelezzük, így összesen 8 kis cipót formázhatunk, amit kivirgolunk, majd letakarva 10 percet pihentetünk.

A krémet annak megfelelően kimérve szétosztjuk, hogy hány hajtoványt készítünk, ami azért fontos, hogy mindegyikre jusson majd belőle.

Lisztezett felületen kerekre nyújtjuk a bucikat, majd megkenjük a paprikás-sajtos krémmel, és negyed vagy akár nyolcad cikkekre vágjuk. A cikkeket a széles oldaluknál kezdve szorosan feltekerjük, majd sütőpapírral borított tepsire tesszük, kellő távolságtartással egymástól. Letakarva még fél órát kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és mérettől függően 12-15 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A megkent hajtovány tésztát még megszórhatjuk sonka- vagy kolbászvagdalékkal, esetleg reszelhetünk rá márvány- vagy kéksajtot is.
paprikás hajtovány
Paprikás hajtovány
  • Előkészítési idő: 110 perc
  • Elkészítési idő: kb. 12 perc
  • Összesen: kb. 122 perc

www.streetkitchen.hu

A hajtovány egy igazi békebeli péksütemény. Sokféleképp variálható, ideális reggelire, vagy vendégvárónak is.

Hozzávalók

64 kisebb darabhoz
25 g
vaj
40 g
vaj
250 ml
langyos tej
30 g
cukor
100 g
búzadara
25 g
élesztő
300 g
liszt
100 g
tejföl
1 tk
A töltelékhez
80 g
tejföl
80 g
reszelt sajt
1 db
tojás
2 tk
pirospaprika
1 tk
1 tk
bors
1 csipet
szárított kakukkfű

A paprikás hajtovány elkészítését a tészta összeállításával kezdjük. A langyos tejhez adjuk a cukor felét, belekeverjük a búzadarát, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Elkeverjük, majd meleg helyen hagyjuk felfutni.

A tészta többi összetevőjét egy keverőtálba mérjük, majd a tejes keverékkel együtt összedolgozzuk, és 10 percig dagasztjuk. Letakarva hagyjuk legalább 40 percet kelni.

Közben elkészítjük a sajtos krémet, amivel majd megkenjük.

A lágy vajat elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tojást. Összekeverjük a fűszerekkel, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán 25-30 cm átmérőjűre nyújtjuk. Először negyed cikkekre vágjuk, majd ezeket is elfelezzük, így összesen 8 kis cipót formázhatunk, amit kivirgolunk, majd letakarva 10 percet pihentetünk.

A krémet annak megfelelően kimérve szétosztjuk, hogy hány hajtoványt készítünk, ami azért fontos, hogy mindegyikre jusson majd belőle.

Lisztezett felületen kerekre nyújtjuk a bucikat, majd megkenjük a paprikás-sajtos krémmel, és negyed vagy akár nyolcad cikkekre vágjuk. A cikkeket a széles oldaluknál kezdve szorosan feltekerjük, majd sütőpapírral borított tepsire tesszük, kellő távolságtartással egymástól. Letakarva még fél órát kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és mérettől függően 12-15 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A megkent hajtovány tésztát még megszórhatjuk sonka- vagy kolbászvagdalékkal, esetleg reszelhetünk rá márvány- vagy kéksajtot is.
paprikás hajtovány
Paprikás hajtovány
  • Előkészítési idő: 110 perc
  • Elkészítési idő: kb. 12 perc
  • Összesen: kb. 122 perc

Ha tetszett a Paprikás hajtovány receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept